Bazı gıdalar kış aylarında bağışıklığınızı artırmak için oldukça faydalı görülebilir. Ancak gerçek bu değil. Bu soğuk aylarda çoğu ürün daha sıcak olan bölgelerden ülkemize geliyor. Bu işlem sırasında her ne kadar gıdalar korunmaya çalışılsa da, besin değerlerini ve yararlı özelliklerini kaybediyorlar. Bu nedenle hangi sebze hangi mevsimde daha taze olur bilmemiz gerekiyor. Aslında, bazı gıdalar kışın tüketildiğinde oldukça zararlı olabilir. İşte kış aylarında tüketmemeniz gereken 7 gıda…
1. Kuşkonmaz
Kuşkonmaz tüketmek için için en iyi zaman, doğal yetişme mevsimi olan ilkbahardır. Kışın, kuşkonmaz farklı ülkelerden ya da şehirlerden sevk edilir. Bu süreçte ise sadece tadı ve görünüşü solmaya başlamaz aynı zamanda vitaminler de kaybolur. Bu da onun besin değerini düşük hale getirir. Kuşkonmaz kış aylarında tüketmemeniz gereken bir gıda.
2. Çilek ve yaban mersini
Çilek ve böğürtlen yaz meyvesidir. Eğer kışın bunları satın alıyorsunuz, muhtemelen doğal ortamlarında yetişmemiş olacaklardır. Çilek, kolajen veren C vitamini açısından zengindir. Yaban mersini ise cilt kanserini önlemeye ve beyin aktivitesini artırmaya yardımcı olabilir. Ancak sadece mevsiminde yetiştirilen meyveleri tüketmek bu olumlu etkilerden yararlanmanızı sağlar. Yine de kışın bu meyveleri tüketmek sterseniz belki kurutulmuşlarından faydalanabilirsiniz.
3. Mısır
Mısır sadece yaz aylarında yetişir. Bu nedenle özellikle marketlerden satın aldığınız mısırlar farklı bir mevsimde yetişmiş ve dondurulmuş olabilir. Bir önceki yıldan kalmış mısırları satın alıyor alabilirsiniz. Bu ürünün besin değerinin ne kadar azaldığını siz düşünün.
4. Marul ve diğer yeşillikler
Bazı marketlerde kişilerin işlerini kolaylaştırmak için yeşillikler önceden yıkanmış ve doğranmış olarak satılıyor. Ancak bu tür işlemler yeşil yapraklı sebzelerin besin değerlerini düşürüyor. Bunun yerine yeşil yapraklı sebzeleri yetiştiği dönemlerde yemek çok daha faydalıdır.
5. Süt ürünleri
Lor peyniri ve süt gibi bazı süt ürünleri kışın özenle tüketilmelidir. Lor peyniri, vücudun genel durumunu etkileyebilir. öksürük veya soğuk algınlığı şikayeti olan ya da astım hastası olan insanların sağlık durumunu kötü etkileyebilir. Çünkü süt balgam yapabilir.
6. Şeker
Şeker, kışın tüketildiğinde depresif ruh halini tetikleyebiliyor. Şeker alımı ayrıca vücudunuzdaki iltihaplanma süreçlerini tetikler ve mutluluk hormonu olarak bilinen dopamin salınımını azaltır. Kış zaten birçok kişi için oldukça kasvetli bir mevsim, bu mevsimde aşırı şeker tüketimi ruh halinizi etkileyebiliyor.
7. Kırmızı et
Kırmızı et, kasları ve metabolizmayı güçlendirmek için gerekli olan harika bir protein kaynağı. Bununla birlikte, sık tüketilmesi boğazınızda bir mukus oluşumuna ( geniz akıntısı) neden olabilir. Bu nedenle kış mevsimde tavuk veya balık yemeyi seçmek daha iyidir.
Kaynak: 1