Kış aylarında kendimizi depresif ve yalnız hissetme olasılığımız daha fazladır. Böyle günlerde hayatımıza biraz pozitiflik ve neşe katmak için pek çok yol deneyebiliriz. Bu yollardan biri ise her zaman en iyi arkadaşımız olan kitaplardır?. Kimi yüzümüzde gülümseme yaratan, kimi ise başta hüzünlenmemize sebep olsa da sonunda hayatla ilgili olumlu bir mesaj veren kitapları sizler için derledik! İşte hikayeleriyle okuyucuyu kendine çeken kışın okunacak kitaplar…
1. Run Gülüzar Run
Ayşegül Kocabıcak‘ın kaleminden çıkan 2017 tarihli bu kitap ilk etapta Gülüzar ve onun etrafında yaşananları anlatıyor gibi görünüyor. Ancak Gülüzar’ın yaşadığı dönemi, ailesinin baskıcı tutumuna karşın özgürlükçü tavırlarını gördüğünüzde hikayenin arka planını daha net hissediyorsunuz.
Gülüzar’ın günlükleri niteliğinde olan bu kitap, sizi yer yer hüzünlendirecek belki ama gülümsetmeyi de başaracak. Özellikle Gülüzar’ın dönemin siyasi koşullarını, o dönem yeni çıkan teknolojik ürünleri kendine has diliyle anlattığı pasajların içinizi ısıtacağına eminiz?
2. Küçük Prens
Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry imzası taşıyan Küçük Prens’in ünü, son yıllarda bütün dünyaya yayıldı. Aslında çocuk kitabı gibi görünen bu yapıt, yetişkinlerin de hayatla ilgili ders alabileceği nitelikte.
Kitapta kendi dünyasında tek bir gül ile yaşayan Küçük Prens’in gülünü yalnız bırakarak başka galaksileri keşfetmek üzere yola çıkması anlatılıyor. Büyümeyle ilgili önemli mesajlar veren bu kitabın soğuk kış aylarında içinizi pır pır ettireceğine eminiz?
3. Umut Dolu Yarınlar
Birini unutmakta zorluk çekenler için biçilmiş kaftan niteliğindeki bu kitap, umutlarını yitirmiş iki adamın kesişen hikayesini anlatıyor. Kitapta birbirine benzer duygular yaşayan bu ikilinin hayatlarındaki doğru kişiyi bulması ile umut filizlerinin onlar için yeniden filizlendiğine şahit oluyoruz. Marilyn Pappano‘nun kaleme aldığı kitap, geçtiğimiz yıl piyasaya sürülmüştü.
4. Filler İçin Su
Çok satan kitaplar arasında yer alan Filler İçin Su, Sara Gruen imzası taşıyor. Bu zamana kadar pek çok ödül alan kitap, ekonomik krizle mücadele eden 1930’lu yılların Amerika’sında sirklerde yaşananlara yönünü çeviriyor. Tüm bunların etrafında hayata anılarıyla tutunan bir yaşlı adam, bir kadını sonsuza dek sevebilen bir adam ve kendisine verilen komutları almadığı sanılan bir file karşı duyulan bağlanma hissi gibi birçok şey anlatılıyor.
5. Aşk Mutfakta Pişer
Maeve Binchy‘nin 2000 yılında piyasaya sürülen “Aşk Mutfakta Pişer” kitabı ise okuldan beri arkadaş olan Cathy ile Tom’un kurdukları catering şirketinde hayata karşı direnmelerini konu ediyor. Hemen hepimize tanıdık gelen insanlarla dolu bu romanda hüzün ve neşe bir arada veriliyor. Ancak yazar bu kitapta iki duyguyu hassas bir terazide tartarak veriyor ve kitapta sevginin insan hayatını nasıl değiştirdiğine odaklanılıyor.
6. Şeker Portakalı
Jose Mauro De Vasconcelos‘un 12 günde yazdığı bu kitabın ünü tüm dünyaya yayıldı. Kitapta fakir bir ailenin beş yaşındaki çocuğu Zeze’nin şiddet gördüğü ailesinden kaçıp yeni bir aileyle tanışması anlatılır. Okuyanlarda Zeze’yi bağrına basma isteği uyandıran bu kitap, kalplerinizi yumuşatacak?
7. Momo
Sevgi, arkadaşlık gibi değerlerin yok olmaya yüz tutmasından yakınan bu kitapta büyük bir şehrin tiyatro harabelerinde yaşayan kimsesiz bir çocuğun (Momo’nun) hikayesi anlatılıyor ?. Masalsı bir anlatıma sahip olan bu romanda “Zaman yaşamın kendisidir. Yaşamın yeri kalptir” mesajı veriliyor.
Michael Ende‘nin yazdığı bu kitap, Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü’ne layık görülmüş ve birçok kez filme uyarlanmıştı.
8. Kalede 1 Başına
Yazdığı hikayelerle okurların içini ısıtan Sunay Akın, 2018’de çıkardığı Kalede 1 Başına ile hayata sırtını dönmeyenleri anlatıyor. Albert Camus, Sabri Dino, Aziz Sancar gibi isimlere odaklanan kitabı, isterseniz Sunay Akın’ın anlatımıyla tanıyalım:
“Bu kitapta aslında futbolu değil hayata sırtını dönmeyenleri anlatıyorum. Hep barış, demokrasi, özgürlük, adalet arayışında ilkelerinden vazgeçmeyenlerden söz ediyorum. Örneğin bir Uğur Mumcu var burada. Çünkü Uğur Mumcu kaleciydi. Aziz Sancar var. 68 kuşağı var bu kitapta. Köy Enstitüleri var. Baktığımız zaman bu insanlara hayatlarında her zaman sağlam durmuş, kaleyi terk etmemiş en zor koşullarda bile mücadeleyi sürdürmüş insanlar var. Aslında sırtını dönmeyenleri anlatıyor bu kitap”
9. Frida Kahlo- Küçük İnsanlar ve Büyük Hayaller
Kışın okunacak kitaplar listenize bu kitabı alarak kendinize bir güzellik yapabilirsiniz. İlham veren hikayeler her zaman kurmacadan değil, bazen de gerçek hayatın kendisinden gelir. Biyografi türündeki “Frida Kahlo- Küçük İnsanlar ve Büyük Hayaller” kitabı ise bilim insanlarından tasarımcılara, yazarlardan sanatçılara kadar pek çok alanda tanınan kişilerin hikayelerine odaklanıyor. Kitap, bu kişilerin hepsinin bir zamanlar çocuk olduğunu ama ileride büyük işler başardıklarını anlatıyor. Kitabın yazarı ise Maria Isabel Sánchez Vegara.
10. Bir Çift Yürek
Yol hikayesi okumayı sevenlerin tercih edebileceği kitaplardan biri olan Bir Çift Yürek, Amerikalı bir kadının Avustralyalı Aborjinlerle geçirdiği günleri anlatıyor. Aborjinlerle dört ay boyunca koca bir çölü arşınlayan bu kadının çıktığı ruhsal yolculuk, pek çok okuyucunun kendisine çıkaracağı derslerle dolu. Macera türündeki kitabın yazarı ise Marlo Morgan.
11. Çok Şekerli Ölüm
Polisiye roman tarzının kendine has tarzıyla dikkat çeken isimlerinden biri olan Ayşe Erbulak‘ın yazdığı bu kitap, Zeynep, Meral ve Nilüfer adlı üç kadının yaşadıkları üzerinden şekilleniyor. Birbirine zıt karakterde, renkli kişilikleri olan Zeynep ve Meral’in kurduğu Medcezir Dedektiflik Bürosu’na bir gün eski eşinin şüpheli bir şekilde ölümünü araştırmak isteyen Nilüfer başvuruyor.
“Hafiye Karılar” serisinin ilk kitabı olan Çok Şekerli Ölüm’ü kışın okunacak kitaplar listenize almamanız için bir sebep yok!
12. Mutluluk Projesi- Ev
Amerikalı yazar Gretchen Rubin‘in yazdığı bu kitap, mutlu olmamak için bir sebebi olmayan insanların buna rağmen mutsuz olması karşısında yapabileceklerini anlatıyor. Aynı zamanda bir blog yazarı olan Gretchen Rubin, bu kitabı “Nasıl daha mutlu olurum” diye düşünerek yazmış. Kitabın anlattığı hikaye ise yazarın bir yıl boyunca kendi üzerinde yaptığı deneye dayanıyor. Hem kişisel gelişim hem anı hem de deneyim tadı veren bir kitap Mutluluk Projesi- Ev.
13. Benim Adım Kırmızı
Orhan Pamuk‘un 1998’de yayımlanan bu romanı, 1590’lı yılların İstanbul’unda geçiyor. Osmanlı Dönemi nakkaşları arasında yaşanan bir cinayet olayını anlatan romanda, aynı zamanda bir aşk hikayesi de yer alıyor. “Ne olursa olsun yaşama sevinci kaybedilmemelidir” mesajını veren kitap, kışın okunacak kitaplar listenizde muhakkak yer almalı.
14. Derde Deva Randevu
Son yılların en çok okunan yazarlarından biri olan Murat Menteş‘in 2019’da piyasaya sürülen bu kitabında yazarın 11 yazarla yaptığı hayali söyleşiler konu ediliyor. Çizgi roman tadındaki bu kitapta Farabi, Orhan Veli, Charles Bukowski, Dostoyevski, Shakespeare gibi yazarlarla “yapılan” eğlenceli söyleşiler yer alıyor.