Çevrenize şöyle bir baktığınızda hemen her ortamda bambaşka kişilik tiplerine sahip insanlar görebilirsiniz. Peki bu insanların kişisel özellikleri neye göre kategorize ediliyor? 1940’lara doğru biraz gidelim. Isabel Briggs Myers ve kızı Katharine Briggs, farklı kişilik tiplerinin analizini sağlamak adına bir sistem keşfettiler. 1962 tarihinde piyasaya sunulan bu analiz sistemi Carl Jung’un teorisine dayanmaktaydı. 1978 yılında sistem, geliştirilmiş haliyle kitap olarak basıldı. Günümüzde ise bu sistem, hala milyonlarca insan tarafından merak ediliyor. Bireye ait kişilik özellikleri tamamen biricik ve özgündür. Kişilik tipleri daha sonra çevresel ve içsel faktörlerden etkilenerek değişim ve dönüşüm gösterebilir. Fakat kişilik tiplerini analiz eden teorilere göre bireyin dış çevreden gelen iletileri algılama sürecinde bazı etkenler bulunmaktadır. Bu etkenlere göre 16 farklı kişilik tipi listelenebilir. Peki siz, hislerinizi ve seçimlerinizi analiz eden 16 farklı kişilik tipinden hangisine sahipsiniz? Gelin yanıtını birlikte bulalım.
1. INFJ (Savunucu)
Listemizin ilk sırasında yer alan INFJ kişilik tipi, genellikle sessiz ve mistik bir tavır sergiler. Olasılıklara odaklanır. Manevi değer ve yargılara ise oldukça önem verir. Kişilik gelişimi konusuna özen gösteren savunucular, arkadaşlarına her türlü yardımı sağlarlar. Özel hayatlarını gizli tutmayı tercih ederler. Sıra dışı sezgilere sahip olmakla beraber metafor kullanmayı severler. Problem çözme yetenekleri ise fazlasıyla gelişmiştir.
2. INTJ (Mimar)
Bu kişilik tipi için söyleyebileceğimiz ilk şey her zaman planlı olmalarıdır. Yani her şey ama her şey için bir b planları vardır. Stratejik insanlardır. Başkalarını iyi analiz eder ve ne istediklerini hızlıca çözümlerler. Özgüvenleri yüksektir. Otorite sahibi kişilerdir. Pratik çözüm yaratmayı severler ve daima harekete geçen taraf olurlar. Geçmişe takılıp kalmazlar ve geleceğe şans verirler. Akademik hayatları parlaktır. Dış dünyayı içselleştirmeyi severler. Sakin ve objektif insanlar olduklarını da ekleyelim.
3. INTP (Mantıkçı)
Mantıkçı kişilik tipi, düşünceye fazlasıyla önem verir. Farklılıkları iyi analiz eder. Organizasyon konusunda ilk aranacak kişi olabilirler. Program tasarlamaya ve yürütmeye yeteneklidirler. Bilginin gücüne güvenirler. İnce düşünürler ve açık sözlü olmaktan çekinmezler. Bireysel çalışmaktan keyif alırlar. Sakin, ciddi ve mantıklı olmak en belirgin özellikleridir.
4. INFP (Ara bulucu)
Ara bulucu kişilik tipi, başka karakter tiplerinde sık rastlanmayan derin bir şefkate sahiptir. Bütünlüğü severler. Birlik ve beraberlik için çalışmaktan vazgeçmezler. Özgür ruhlu ve alçak gönüllü insanlardır. İnandıkları şeyler uğruna büyük fedakarlıklar yapabilirler. Ailevi sorunlardan ciddi boyutta etkilenirler. Zor bir çocukluk geçirdiklerini hissetmek mümkündür. Her şeye rağmen tutku duydukları işleri en iyi şekilde gerçekleştirirler.
5. ENTP (Tartışmacı)
Bu kişilik tipleri ile mekanik dünyanın arası oldukça sıkıdır. Tamir ve aletlere ileri derecede hakimdirler. Aynı zamanda yaratıcı ve sosyal kişilerdir. Her şeye karşı merak duyabilirler. Fonksiyonel analiz yapma konusunda oldukça başarılılardır. Günlük rutin dışına kolayca çıkabilirler. Yaratıcılıklarını besleyen projeleri yakalar ve muhteşem yönetirler. Yönetimde tek kişi olmaktan haz alırlar. Ortaya attıkları yaklaşımlara son derece güvenir ve desteklerler.
6. ENFJ (Önder)
Görev gruplarının vazgeçilmez ismi ENFJ kişilik tipleridir. İçinde bulundukları grubun tüm öğrenme ihtiyacını karşılarlar. Hemen her öğrenci ile iletişim halinde olurlar ve potansiyellerini gözlemlerler. Çevrelerinde bulunan kişilerin tutkularını destekler ve potansiyellerini harekete geçirirler. Sosyal bağlantıları devamlı ve güçlüdür. Zorlu bir hazırlık sürecine girmeden birçok problemi çözümleyebilirler. Takımlarına ilham verirler. İkili ilişkilere özen gösteren önder kişilik tipi güçlü ve akıcı bir iletişime her zaman hazırdır.
7. ENTJ (Buyurucu)
Kişilik tipleri arasında yer alan ENTJ, temel güdüsü yöneticilik olan kişilerdir. İçinde bulundukları ekiplerin sorumluluğunu rahatlıkla üstlenebilirler. Ekip içinde problem çözmeye ve yöntem geliştirmeye açık olmaları ile bilinirler. Projeye göre personel ve malzemeyi başarılı bir şekilde koordine edebilirler. Doğal lider olarak görülürler. Genellikle koydukları hedeflere ulaşırlar. Operasyon yönetimleri güçlüdür. Ne istediklerini bilirler ve isteklerini açıkça ifade ederler. Öngörülü ve sistematik kişilerdir. Bunun yanında kararlı ne net fikirli olduklarını söylemek mümkün.
8. ISTP (Becerikli)
Yaşamı eylem sanatı olarak tanımlayan ISTP kişilik tipi, yaşanan her eylemin kendi sonucunu yarattığını savunur. Yönetimi ele alıp, kendi kurallarını kendi koyar. Küçük araç ve elektrikli aletleri kullanma konusunda oldukça yeteneklidir. El sanatlarına yatkınlığı bulunur. Pratik kişilerdir ve planlı çalışıp, net sonuçlar ortaya koyarlar. Yalnızlıktan keyif alırlar. Dış çevrenin istek ve kurallarına kulak asmazlar. Yaşamaktan keyif alan ancak kendi kurallarına sadık kalan kişilerdir. İkili ilişkilerinde iletişimleri genelde az ve öz cümlelerden oluşur.
9. ISFP (Maceracı)
Maceracı kişilik tipleri sanata oldukça kıymet verir. Özellikle güzel sanatlara meraklıdırlar ve kişiliklerini bir sanat formu olarak tanımlamayı severler. Dedikodu yapmayı sevmezler. Güvenilir ancak plansız kişilerdir. Sanata olan duygularını yoğun bir tutkuyla dile getirirler. Sanatın hemen her alanına ilgi duyarlar. Sezgileri oldukça açıktır. Kendilerini kelimelerle değil eylemlerle ifade etmekten haz duydukları için sanat yaparlar. Yarattıkları sanatsal kompozisyonların içinde acı, neşe vb. duygular ya da günlük hayattan ufak tefek nüanslar bulmanız mümkün.
10. ISFJ (Savunmacı)
Temel amaçları hizmet etmek olan bu kişilik tipleri, bireysel ihtiyaçlara yanıt vermeyi görev edinirler. Diğerlerinin güvende olması onlar için önemlidir. İhtiyaçları olan kaynakları savurgan kullanmazlar. Tutumlu ve çalışkan kişilerdir. Doğuştan gelen statüyü kabul eder ve koşulları değiştirmekten hoşlanmazlar. Uzun saatler şikayet etmeden çalışabilirler. Yabancı çevreden çekinirler. Verilen görevi sonuna kadar layığıyla yerine getirmekten vazgeçmezler. Akışın dışında gerçekleşen her şey onları stresli birine dönüştürür.
11. ISTJ (Lojistikçi)
Pratik olaylardaki keskin tavırlarıyla kendilerini belli eden ISTJ, geleneksel kurumların koruyucusu olmayı görev edinir. Her şeyin yerli yerinde ve doğru olması onlar için önemlidir. Arka planda çalışırlar ancak sahnede olmayı talep ederler. Başka insanlara nadir güvenirler. Genelde karamsar bir tablo çizmeyi ihmal etmezler. Aidiyet duygusu onlar için önemlidir. Otoriteye inanırlar. Antikalara özel bir ilgi ve merak duyarlar. Geleneksel olanı kabul edip modern olanı çılgınca bulurlar. Toplumsal hizmet sağlayan organizasyonlarda sıklıkla görülürler. Sessiz ve ciddi kişiler olarak tanınırlar.
12.ESTP (Girişimci)
Yaşamın kıyılarında olmayı seven ESTP’ler oldukça eğlenceli karakterlerdir. Girdikleri ortamlara ışıl ışıl bir enerji taşırlar. Kahraman olmayı ve takdir edilmeyi severler. Yardımsever ve girişimci kişilerdir. Yarattıkları başarılı projeleri ortaya koymakta yeteneklidirler. Başkalarını kolayca manipüle edebilirler. İletişimleri oldukça güçlü ve kendilerinden emin kişilerdir. Neşeli, yaşam dolu bir enerjileri vardır ve başarılı bir vücut diline sahiplerdir. İnsan tepkilerini iyi analiz ederler. Çekici kişilerdir, insanları kolaylıkla etkileyebilir ve ikna edebilirler. İyi bir eğitim sürecine ve akademik deneyime sahiplerdir.
13. ESTJ (Yönetici)
Bu karakter tipine sahip insanlar, toplumun temel prensiplerini uygulamada ve çözümleme de oldukça yeteneklidirler. Kural ve yöntemlere özen gösterirler. Akışa uygun ilerlemeyen noktaları iyi analiz ederler. Prosedürler onlar için oldukça önemlidir. Dikkatli ve planlı ilerlemeyi severler. Lider yanları güçlüdür. Kuralları başarılı şekilde aktarırlar. İş birliği konusunda yetenekli kişilerdir. Aile ortamında güvenilir ve iyi bireylerdir.
14. ESFJ (Organizatör)
ESFJ, kişilik tipleri arasında bütün tiplerin en sosyali olarak gösterilebilir. Takdir ettikleri kişileri idealize ederler. Yardım kuruluşlarına düzenli destek sağlarlar. Toplumsal uyum ve iş birliği konusunun altını çizerler. Bireylerin ihtiyaç duyduğu sağlık ve refahı kurmaya gayret ederler. Sosyal yönleri kuvvetlidir. Organizasyonları yöneten kişilerdir ve muhteşem ev sahipliği yapabilirler. Olayları ve insanları iyi analiz eder ve problemlerini çözmeye odaklanırlar. Tartışmayı ve fikir alışverişi yapmayı severler. Sosyal geleneklere karşı hassas bir tutum sergilerler. Başkalarının fikirlerine karşı oldukça saygılı bir pencereden yaklaşırlar. Desteklenmeyi ve takdir görmeyi severler.
15. ESFP (Eğlendirici)
Bu kişilik tipleri, yumuşak ve oldukça esprilidir. İnsanları etkisi altına alan bir çekiciliğe sahiptir. Yetenekli bir konferans konuşmacısı ya da tiyatro oyuncusu olabilirler. Hayata karşı tutku duyarlar ve bunu gizlemezler. Eğlenceli ortamlara bayılırlar. Başkalarının isteklerini dinlerler ama kolaylıkla teslimiyet göstermezler. Sahne işlerine tutkuyla yaklaşırlar. Yalnızlıktan keyif almazlar, kalabalık ortamlar onları çeker. Para harcamayı severler. Sosyal ve her ortama uyum sağlamayı bilen kişilerdir. Yaptıkları işe tutku duyuyorlarsa alanında en iyisi olabilecek potansiyele sahip olduklarını bilirler. Rahatsız olduklarında bunu açıkça dile getirmekten çekinmezler.
16. ENFP (Kampanyacı)
Listemizi ENFP ile tamamlıyoruz. Bu karakter tipi, başkalarını harekete geçiren bir güce sahip. Eylemlere dair gizemli bir sezgi gücü olan bu kişiler aynı zamanda tutkulu bir karakter taşırlar. Başkalarının hayatını etkileyen tüm olayları analiz eder ve anlamak isterler. İnsanlar ve diğer ilginç konular üzerine araştırma yapmak onları heyecanlandırır. İkna kabiliyetleri oldukça yüksektir. Doğruları araştırmayı iş edinir ve bundan keyif alırlar. Yeni şeylere büyük tutku duyarlar. Bağımsızlıklarına son derece düşkün kişilerdir. Gözlem yetenekleri ise oldukça gelişmiştir.