İnternette gezinmeye başladığımızdan beri testleri denemek yaptığımız en eğlenceli şeylerden. Zeka testlerinden osmanlı dönemindeki hangi cezvesiniz testlerine kadar hepsi ilgimizi çekmekte usta. İşin içine psikoloji ve kişilik girdiğinde ise işler daha da sarpa sarıp albenisi artıyor. İşte onlardan biri: Limon testi.
Kişilik psikolojisi öncülerinden Hans Eysenck ve meslektaşı, aynı zamanda eşi 1960’larda bir test geliştiriyorlar. Adı; limon suyu testi. Merak uyandıran ve diş kamaştıran bu testin detayları için aşağıda buluşalım.
Limon, değil tatmak ya da görmek, düşününce bile çoğumuzun dişlerinde kamaşmalar yaratır
Şimdiye değin hiç aklınızın ucundan geçti mi bilemiyoruz ancak limona olan hassasiyetiniz kişiliğinizle ilgili bilgiler veriyor olabilir.
Partiye gitmekten hoşlanır mısınız? Veya yabancılarla çabucak kaynaşmaktan?
İnternetten yapılan testlerden farklı olarak önünüze limon suyu getirten bu test içe mi yoksa dışa mı dönük olduğunuzu gösterebilir. İnanıp inanmamak elbette size kalmış. Evde deneyerek hemen sonuca ulaşıp bu müthiş soru işaretini ortadan kaldırabilirsiniz.
İhtiyacınız olan kulak temizleme çubuğu, ip ve tabii ki limon / konsantre limon suyu
Bunun kişilik psikolojilerinde kökü oldukça eskiye dayanan bir test olduğunu belirtmekte fayda var. İzlemeniz gereken ilk adım, aldığınız iki ucu pamuklu kulak temizleme çubuğunun tam ortasını iple bağlamak. Sonrasında pamuklu uçlardan birini 20 saniye kadar dilinizde bekletiyorsunuz. Ardından beş damla limon suyunu dilinize damlatıp yuttuktan sonra diğer pamuklu ucu dilinize tutuyorsunuz.
Geliyoruz son kısma
Artık pamuklu kısım ve ağzınızla olan işiniz bitti. Sonuç kısmına geldik. İlk adımda çubuğun ortasından bağladığınız ipi tutup sallıyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çubuğun yatay mı yoksa dikey mi durduğu.
Çubuk dik duruyorsa?
Çubuğun dik kalması, limon suyunu yuttuktan sonra dilinize yerleştirdiğiniz diğer pamuklu kısmın ıslanıp ağırlaşmış olduğunu gösteriyor. Yani limon suyu nedeniyle fazla tükürük salgıladınız. Bu durum sizin psikolojik olarak içe dönük biri olduğunuzu gösteriyor.
Peki yataysa?
Çubuğun yatay durması da tam tersi olarak limon suyuna tepki vermediğiniz anlamına geliyor. Bu sonuçta da kalan diğer seçenek yani dışa dönük oluyorsunuz.
Test, Hans Eysenck’in aracılığıyla dışa ve içe dönüklükle ilgili ‘kortikal uyarılma’ teorisi sınıyordu
İçe dönüklerin kortikal uyarılma eşiklerinin daha yüksek olduğunu savunan Eysenck, kişiliğin bu yönünün psikolojik temelleri olduğunu söylüyordu. İçe dönüklerin uyarıcılara karşı daha güçlü tepki vermeleri, olanları daha yoğun şekilde yaşamalarına ve bazı durumlarda kaçınmaya yöneltiyordu. Eysenck’e göre limon testi bu teoriyi doğrulayan cinstendi.
İçe dönüklerin gürültüye ve diğer uyarıcılara karşı güçlü tepkiler verdiğini gösteren beyin taramalarından elde edilen veriler bulunuyor
Ancak Eysenck’in teorisinin tersine, bu insanların genel olarak uyarılma eşiklerinin daha yüksek olduğunu gösteren verilerin sayısı oldukça az. Kısacası limon testinin kesinliği üzerindeki tartışmalar hummalı şekilde devam etmekte. Belki testi birkaç kez uygulayarak daha doğru sonuçlar elde edilebilir.
Sıradaki: Empati testi
İçe ya da dışa dönüklüğü ölçmenin tek yolu limon testi değil elbette. Psikoterapist Florence Hogenmuller ve ekibi gönüllü denekleriyle yaptıkları testte, deneklere izleyecekleri iki video boyunca ağızlarında tutmak üzere 3 tane pamuk topu veriliyor. Videonun ilkinde limon kesip yiyen adam görülürken diğerinde kutudan çıkardığı renkli topları masanın üzerine koyan adam oluyordu.
Ekip, pamuk toplarını tarttığında limon yiyen adamı izlerken daha fazla tükürük salgılandığını fark ediyor. Psikolojide ‘otonom yansıma’ denen durum; insanların otomatik olarak birbirinin psikolojik durumunu yansıtmasına deniyor. Tıpkı esneyen birini görünce bizim de esnememiz ya da acı çeken birini gördüğümüzde yüz ifademizin değişmesi gibi.
Hassasiyet farklılığı önemli ölçüt
Fakat herkesin bu konudaki hassasiyeti farklıdır. Hagenmuller ve ekibi araştırmada, empati anketinde başkalarının duygularına ve acılarına daha fazla hassasiyet gösterdiğini ifade eden deneklerin, limon yiyen adamı seyrederken daha fazla tükürük salgıladığını gördü.
Hagenmuller’e göre limonlu empati testi, otizm ve şizofreni gibi anket yapması zor insanlarda yararlı olabilir.
Kaynak: 1