“Her zaman keşfetmek için bak” sloganıyla 20 yılı aşkın süredir doğa severlerin hayallerine dokunan Atlas Dergisi Türkiye’nin beyaz rotalarını derlerdi. Yaz sıcaklarında okuması bile serinletiyor.
Aladağlar, Niğde
FOTOĞRAF: MEMET GÜNGÖR
Aladağlar, kış etkinliği denilince ilk akla gelen birkaç bölgeden biri. Daha Niğde’ye kış gelmeden Aladağlar karla kaplanır ve bu beyaz örtü haziran sonuna kadar dağlarda kalır. Vadiler ise kardan kurtulmak için temmuz ortasını beklemek zorundadır. Aladağlar’da kış etkinliklerinin ilk sırasında buradaki zirvelere kış tırmanışı yapmak gelir.
Kapadokya, Nevşehir
FOTOĞRAF: TURGUT TARHAN
Dünyanın en önemli doğal anıtlarının başında gelen Kapadokya’da kışın hem keyifli maceralar yaşayabilir hem de bu olağanüstü coğrafyayı karlar altındayken keşfedebilirsiniz. Bölgede kış aylarında balon, doğa yürüyüşleri ve kış kampçılığı yapmak mümkün. Doğanın su ve rüzgâr yardımıyla şekillendirdiği vadilerde yapılan birkaç saatlik kış yürüyüşleri Kapadokya’ya çok farklı bir gözle bakmanızı sağlayacak. Kapadokya, Türkiye’de doğa ve insan ilişkisinin en güzel gözlendiği yerlerden biri. İnsanlar bu muhteşem doğal oluşumları oyarak barınak ve tapınaklar yaptı, yüzlerce yıl bu doğal anıtlarla birlikte, iç içe yaşadı.
Çıldır Gölü
FOTOĞRAF: UMUT KAÇAR
Ardahan il sınırları içinde yer alan Çıldır, tektonik kökenli bir göl. Bahar aylarında etrafı çiçek tarlasına dönen gölün suları Arpaçay’a boşalıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 1959 metre olduğu için, Çıldır Gölü kış aylarında hemen donuyor. En derin yeri 42 metre ve kapladığı alan 123 kilometrekare. Çıldır Türkiye’nin en büyük tatlı su göllerinden biri. Hava durumuna göre aralık başından itibaren kenarlarından donmaya başlayan göl kısa sürede buzla kaplanıyor. Bu kalınlığı bazı noktalarda 60-70 santimetreye kadar ulaşıyor.
Bozdağ, İzmir
FOTOĞRAF: CÜNEYT OĞUZTÜZÜN
Ege bölgesinin önemli kayak merkezi olan Bozdağ aynı zamanda çok iyi yürüyüş parkurlarına da sahip. İzmir ve Manisa illerinde 120 kilometre boyunca uzanan Bozdağlar, Ege Bölgesi’nin en heybetli silsilelerinden. Kuzeyinden Gediz, güneyinden Küçük Menderes nehirleriyle sınırlandırılan Bozdağlar’ın iki yanında iki verimli vadi ve geniş tarım toprakları uzanıyor. Bozdağlar bu nehirlere inen derelerle derin derin yarılıyor.
Van Gölü ve Çevresi, Bitlis-Van
FOTOĞRAF: HAKAN ÖGE
Bitlis ve Van illerinin sınırları içinde kalan Doğu Anadolu’nun bu muhteşem coğrafyasını tüm yönleriyle tanımak isteyenler için muhteşem bir macera rotası. Yazın bisikletle, kışın ise araçla yapılacak bir etkinlik. Etkinlik boyunca otellerde konaklayabilir, bazı etaplarda da kamp kurabilirsiniz. Van Gölü kış geldiğinde pamukların arasındaki bir zümrüde benzer adeta. Etrafındaki dağlar bu peyzajın en yükseklerdeki temsilcileridir. Bu rotayı bitirdiğinizde cazip olanın sadece göl değil bölgenin doğası, tarihi ve kültürü olduğunu da göreceksiniz. Etkinlik boyunca Van Gölü havzasının ilginç olan tüm doğal ve tarihi değerlerini görme şansına sahip olacaksınız.
İstanbul’da Kış Macerası
İstanbul’un en önemli yaşil alanlarından Belgrad Ormanı, kış aylarında beyaz bir sessizliğe bürünüyor (Belgrad Ormanı)
FOTOĞRAF: TURGUT TARHAN
Macerayı öyle çok da uzakta aramaya gerek yok. Çok fazla uzağa gitmeden etkinlik yapmak isteyenler için İstanbul ve civarı inanılmaz bir zenginlik sunuyor. İstanbul’da kışın sokağa çıkmak bile başlı başına bir macera aslında. Anayollar dışında ara sokaklarda yürümek, doğadakinden çok daha zor. Kar inince trafiğin saatlerce kilitlenmesi ise başka bir macera. Bunların dışında İstanbul’da macera yaşanacak çok yer var. Bunların başında Adalar geliyor.
Büyükada önemli bir yürüyüş rotasını barındırıyor. Merkezden başlayan yürüyüşünüzde Aya Yorgi yolundaki kafeteryalardan aşağıya tekrar inebilir, küçük bir tur yapabilirsiniz. Yaklaşık 5 kilometre daha fazla yürüyerek ise büyük turu bitirebilir, adayı baştan başa dolaşabilirsiniz. Kış aylarında Büyükada’yı baştan başa yürümek, karlar altındaki Aya Yorgi Tepesi’nden İstanbul’u izlemek, Heybeliada Değirmen Burnu’ndaki yel değirmenlerinin karlar altındaki manzarasına bakmak, Burgazada’da Sait Faik’in evini ziyaret etmek, merkezden İndos mevkiine, oradan da tekrar Burgazada merkezine inmek adalarda yapılacak aktivitelerin başında geliyor.
Kartalkaya, Bolu
FOTOĞRAF: ÖZCAN YÜKSEK
Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Kartalkaya, Bolu ili sınırları içinde. Kartalkaya’da konaklayarak kayak, tur kayağı, doğa yürüyüşleri, kampçılık gibi birçok kış etkinliği yapabilirsiniz. Kayak için en uygun zaman, kar durumuna göre aralık ayının başları ile mart ayının ortası. Kayak merkezine ait 12 adet pistin toplam uzunluğu 20 kilometre civarında. Kayak pistleri 1850-2 bin 200 metre rakımlar arasında yer alan Kartalkaya’da iki telesiyej, teleski ve baby lift bulunuyor. Burada acemiler, deneyimliler ve üst düzey kayakçılar için farklı pist seçenekleri var.
Yaylalar Köyü, Artvin
FOTOĞRAF: HAKAN ÖGE
Yaylalar köyü, Artvin’in Yusufeli ilçesi sınırlarında; Yusufeli’nin Kaçkar Dağı yönündeki son köyü. Köye kışın ulaşmak bile başlı başına bir macera. Çünkü bu bölgede yüksek kesimler neredeyse altı ay kar altında kalıyor. Kar, dağlara ekim sonuna doğru, bazı yıllar daha da erken düşüyor. Ekim sonu haziran ortası arasında vadide seyahat edenler tüm zirveleri karla kaplı görür. Bu da zaten doğası muhteşem olan vadiyi daha da olağanüstü kılar. Yusufeli’den başlayan ve Yaylalar köyünde sona eren vadi 60 kilometre uzunluğunda. Vadiyi bir araçla baştan başa geçip Yaylalar köyünde konaklayarak keyifli kış etkinlikleri yaşayabilirsiniz. Yüksekliği 2 bin 200 metre olan Yaylalar köyünde yaz aylarında bile soba yakıldığını düşünürseniz, kışın nasıl olduğunu tahmin edebilirsiniz. Ancak son yıllarda daha az kar düştüğü için yol eskisi kadar uzun süre kapalı kalmıyor. Vadide geçireceğiniz birkaç günde hem yörede oturanların hayatına, hem de karla kaplı dağların unutulmaz görüntülerine tanık olacaksınız. Listenin devamına buradan ulaşabilirsiniz.