Çoğu insan mevsim geçişlerinde burun akıntısı ve boğaz kuruluğu gibi hastalık belirtileriyle karşılaşabilir. Artık havalar soğuduğuna ve kış aylarına girmeye başladığımıza göre siz de bu belirtilerle yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz. Ancak içinizi titreten soğuk kış aylarında hazırlayacağınız çay sayesinde hem içiniz ısınacak hem de hastalıklara karşı sağlığınızı koruyabileceksiniz. Hem mis gibi tarçın ve elmalı bir çaya kim hayır diyebilir ki? Peki, kış çayı nasıl yapılır, gribe karşı etkili midir, faydaları nelerdir? En leziz kış çayı tarifleriyle birlikte tüm sorularınızın yanıtını yazımızda bulabilirsiniz. Hadi detaylara geçelim!
Kış çayı nedir?
Soğuk kış aylarında içimizi ısıtacak kış çayının ne olduğunu öğrenmekle başlayalım. Tam bir şifa deposu olan kış çayı, birçok farklı bitki ve baharattan oluşan, vücudumuzun direncini artıran bir bitki çayı çeşidi. Diğer bitki çaylarından farkı ise içeriğinde birçok bitkiyi barındırması. Kış çayının içinde bulunan bitkileri ve baharatları aktarlardan rahatlıkla elde edebilirsiniz. Ayrıca yapılışı da bir o kadar kolay. Dilerseniz şimdi kış çayının faydalarına geçelim!
Kış çayının faydaları nelerdir?
Kış çayı içinde birbirinden farklı etkili ve güçlü bitkileri, baharatları bulundurduğu için sağlığınıza oldukça faydalı. Grip ve soğuk algınlığı gibi yazdan kışa geçişte yaşanan problemlere iyi geldiği için özellikle kış aylarında tüketiliyor ve kış çayı olarak anılıyor. İşte faydaları!
1. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudunuzu hastalıklara karşı korur
Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi vücut direncinin düşmesi sebebiyle yakalanan hastalıkların önüne geçer. Kış aylarında hasta olmamak için belirli aralıklarla içtiğiniz kış çayı, hastalıklara karşı vücudunuzu korur ve hastalıkların önüne geçer.
2. Hafızayı güçlendirir
3. Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelir, enerji verir
4. Burun akıntısına iyi gelir
5. Öksürük ve boğaz ağrısını yumuşatır. Ayrıca balgam söktürücü etkiye sahiptir
6. Strese karşı sakinleştirici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir
7. Karın ve mide ağrılarına iyi gelir
8. Bronşitin oluşturduğu olumsuz etkileri engeller
9. Nefes darlığına fayda sağlar. Bu sebeple astım hastaları düzenli olarak kullanabilir
10. Kas ve kemik ağrılarına iyi gelerek romatizmanın önüne geçer
11. Doğal bir ağrı kesicidir
Kış çayı nasıl yapılır?
Kış çayı, diğer tüm bitki çayları gibi demleme yöntemiyle yapılır. Demleme yapılırken malzemeleri ayrı bir kapta karıştırın. Daha sonra malzemelerden 1 su bardağına 1 tatlı kaşığı olacak şekilde kaynayan suya atın ve demlenmeye bırakın. 5-10 dakika bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz. Şifalı çayınıza isteğinize göre 1 çay kaşığı bal ve 2-3 damla limon da ekleyebilirsiniz. İşte, vücudunuz artık daha güçlü!
Bitkileri demlenmeye bırakırken dikkat etmeniz gereken önemli nokta ise, Kaynayan suya bitkileri doğrudan atmamanız. Aksi halde bitkileri yakarak faydalarını yok edebilirsiniz. Kaynar suyu 1 dakika bekletip daha sonra bitkileri demlenmeye bırakmalısınız.
Bir diğer önemli nokta ise, hamilelerin kış çayından uzak durması. Bebek bekleyenler kış çayı yerine ıhlamur tüketebilir.
Birbirinden şifalı kış çayı tarifleri!
1. Bol baharatlı kış çayı
Malzemeler
1 tatlı kaşığı hibiskus
1 tatlı kaşığı hatmi çiçeği
1 tatlı kaşığı kuşburnu
1 tatlı kaşığı narçiçeği
1 tatlı kaşığı ebegümeci
1 tatlı kaşığı havlıcan
1 çay kaşığı zencefil
1 tatlı kaşığı tarçın
3-4 tane karanfil
2 su bardağı sıcak su
Yapılışı
İlk olarak kuşburnunu havanda iyice ezin. Daha sonra sırasıyla hatmi çiçeği, narçiçeği, ebegümeci ve hibiskusu kaynar suya ekleyin. Bu bitkiler suda 2 dakika demlendikten sonra tarçın, karanfil, zencefil ve havlıcanı da ekleyin, 3 dakika daha demleyin ve süzerek için. Kış çayında kullanılan karanfil ve zencefil, antiseptik özelliğiyle vücuttaki bakterileri yok etmede etkili. Hatmi çiçeği ise öksürük için birebir.
2. Ihlamurlu kış çayı
Malzemeler:
2 adet ada çayı yaprağı
4 yaprak narçiçeği
5 yaprak ıhlamur
Yapılışı:
Sıcak suyun içine bıraktığınız bitkiler 5 dakika demlendikten sonra çayınızı süzerek içebilirsiniz. Tercihen bal ekleyebilirsiniz.
3. Okaliptüslü kış çayı
Malzemeler
2 adet ada çayı yaprağı
3 tane okaliptüs yaprağı
1 adet tarçın
5 adet papatya
Fındık büyüklüğünde zencefil
Yapılışı
Tüm malzemeleri kaynar suya atıp 5 dakika demleyin ve daha sonra süzerek tüketin. İşte bu kadar basit!
4. “Kaynar” kış çayı
Malzemeler
1 çorba kaşığı yenibahar tohumu
1 adet ceviz büyüklüğünde havlıcan
1 adet ceviz büyüklüğünde zencefil
2,5 adet çubuk tarçın
1 çorba kaşığı karanfil
1,5 su bardağı pekmez
1,5 lt. su
Yapılışı
“Kaynar” adı verilen bu kış çayı, Anadolu’da eski bir gelenek olarak lohusalara ve hastalara verilirdi. Kokusu ve tadıyla da farklı olan kaynar çayının malzemelerini suya atarak 1 saat boyunca kaynatın. Daha sonra kaynamakta olan malzemelere pekmezi de ekleyin ve 1 saat daha kaynatın. İşte çayınız hazır! Çayınıza bol ceviz ekleyerek de tüketebilirsiniz.
Kaynar çayı, diğer kış çaylarından farklı olarak malzemelerin suya atılıp kaynatılmasıyla hazırlanır. Bunun sebebi ise baharatların ve bitkilerin tadının iyice çıkması, birbirine karışmasıyla benzersiz bir tat oluşması. Şifa olsun!
BONUS: Tatlı krizlerinizi bastıracak bitter çikolatalı ve keçiboynuzlu sıcak çikolata
Malzemeler
1 bardak soya sütü veya badem sütü
3 kare bitter çikolata
1 adet keçiboynuzu
Yapılışı
Çikolata severlere müjde! Kış aylarında hasta yatağınıza çikolatalı bir içecek tüketmek isterseniz bu şifalı karışım hem sağlığınıza iyi gelecek hem de mutluluğunuzu arttıracak. Üstelik yapımı da oldukça kolay. İlk olarak keçiboynuzunu rondodan geçirerek toz haline getirin. Çikolataları da benmari usulü eritin. Toz haline getirdiğiniz 1 yemek kaşığı keçiboynuzunu ve erittiğiniz çikolataları ısıttığınız süte ekleyerek iyice karıştırın. Enfes karışımınız hazır!