Sokak hayvanları toplumumuzun bir parçası ve şehrin, hayatın gerçek birer motifleri. Ne kadar sağlıklı ve canayakın hayvanlar varsa sokakta, o mahallede yaşayan insanlara tanımadan sempati kurmamız gibi bir sevgi aslında bu. Onların bizlere ihtiyaçları var yaşayabilmek için, özellikle de kış aylarında. Ve basit birkaç adımla onların kışı atlatmalarını sağlayabiliriz.
1. Kartondan veya tahtadan kedi/köpek evleri inşa edin.
Kış ayları denilince akla gelen ilk konudur barınma. O yüzden tahtadan kedi-köpek evleri yapmak onlar için büyük bir yardım olacaktır. Dikkat edilmesi gereken birkaç konu var ki karton kedi evlerinin çevresini naylon poşetle sarmak ve yağmura karşı korunaklı hale getirmek gerekli. Kapıların ise ortadan değil yana doğru açılması ve çok rüzgar almaması önemli.
2. Sularını sıcak koyun.
Soğuk havalarda suların aşırı soğuması ve donması söz konusu olduğu için suları sıcak koymak ve sık sık kontrol etmek minnoşların susuz kalmasını önleyecektir.
3. Mümkünse sularına vitamin damlatın.
Soğuk havalarda üşütmeleri çok yüksek ihtimal ve zaten imkanları kısıtlı olan minnoşların hasta olmaları, o hastalığı atlatmaları hiç görmek istemeyeceğimiz senaryolardan. Bu nedenle veterinerler ve pet shoplarda satılan vitaminlerden sularına damlatarak vücut dirençlerini yükseltebilirsiniz.
4. Beslemeye çıkın.
Havalar soğuk deyip bir akşamlık bile yemek vermeyi aksattığınızda onların yemek bulamadığını ve o öğünü de kaçırmaları halinde hayatlarının tehlikeye düşeceğini hatırlayın. Başkaları verir demeyin, o başkası sizsiniz.
5. Kuşları da unutmayın. Ağaç dallarına ekmek batırabilir ya da pet şişelere buğday koyabilirsiniz.
Kuşlar da minik bedenlerini ısıtmakta zorluk çeken ve özellikle yemek bulmakta sınırlı kaynağa sahip dostlarımız. Onların işini kolaylaştırmak için eğer pencere önlerine koyamıyorsak; yüksek yerlere ve ağaçlara ekmek saplayabiliriz. Pet şişeden kolayca yapacağımız yemlikler de karınları doyurur.
6. Hasta gördüğünüz hayvanlara sırtınızı dönmeyin. Anında müdahale çok önemli.
Kimi zaman veteriner masraflarının fazlalığından yakınarak müdahale etmeyen insanların pişmanlık hikayelerine denk geliyoruz. Yapmayın. Anında müdahale çok önemli. Veterinerler zaten sokak hayvanları için bir indirim yapıyor. Eğer yine de altından kalkamayacağınız bir masrafsa hayvan koruma derneklerine ulaşarak yardım isteyebilirsiniz.
7. İmkanınız varsa geçici yuva olun.
Özellikler kış aylarını atlatmaları için yavrulu annelere geçici yuva olursanız hayata tutunmalarını sağlayabilirsiniz. Kış şartlarını maalesef çoğu bebek atlatamıyor.
8. Mahalle kasabınızla iletişime geçin. Bazıları gün sonu sakatatları ücretsiz veriyor, kimisi ise çok ufak miktarlara satıyor. Çöpe gitmesinler, canların karnı doysun.
Her gün hepsine mama yetiştiremeyebilirsiniz, maddi durumunuz el vermezse mahalle kasabınızdan gün sonu etlerini alarak canların karınlarını doyurabilirsiniz. Bir de haşladınız mı tam bir şölen olur!
9. Yola çıkmadan önce kaputa vurun.
Isınmak için motora giren minik kedilerin hayatını sadece 2 saniyenizi alacak bir hareketle kurtarabilirsiniz.
10. Eskimiş battaniye, yatak, kıyafet gibi eşyalarınızı barınaklara bağışlayın. Barınakların eski gazete, makarna ve mama ihtiyaçlarına da yardımcı olun.
Barınak şartlarında yaşamak zorunda olan canları da unutmamak gerekiyor. Onlar da üşüyüp aç kalabilir, destek çıkmak çok önemli. Zira belediyelerin sizin sokağınızdaki hayvanların rahatsızlık ve barınma konularına da yardımcı olması gerekiyor. Belediyenizden de kedi-köpek yuvaları konulmasını talep edin.