İran’ın güney yerleşim yerlerinden Kirman’da meydana gelen kum fırtınası, tarihi eserlerle dolu kayıp bir antik kenti ortaya çıkardı. Hem yöre halkı hem de yetkililer oldukça şaşkın durumda. Bölgede bir kayıp kentin olduğu tahmin ediliyordu fakat buna dair bulgular yeterli sayıda değildi. Çok güçlü bir kum fırtınası ile ortaya çıkan kayıp antik kentten gün ışığına çıkanlar listemizin konu detayında.
1. Kirman şehrinin Negin-e Kavir ilçesinde büyük bir bölümü ortaya çıkan antik kent, arkeologları şaşkına uğrattı.
2. Fırtınanın dinmesinden sonra keşif için bölgeye giden uzmanlar çanak çömlek, kemik ve tuğla duvarların ortaya çıkmış olduğunu belirtti.
3. Fahraj Valisi Gholam Reza Nejat-Khaleqi, eyalet başkenti Kerman’ın 248 kilometre güneydoğusunda yer alan arkeolojik alanın, bir zamanlar tarihi kalıntıları örten kum tepelerinin fırtınada taşınmasıyla birçok eserin ve yapının görünür hale geldiğini söyledi.
4. Nejat-Khaleqi, güvenlik güçlerinin bölgeyi kontrol altına alarak arkeologların rahat çalışması için uygun zeminin hazırlandığını belirtti.
5. Ortaya çıkan kayıp kentin hangi çağdan ve kaç yıllık olduğuna dair bulgular henüz belli değil.
6. Antik kentten gün yüzüne çıkan kalıntıların neredeyse 5000 metrekare alanı kapladığı düşünülüyor.
7. Büyümekte olan Kirman kenti, çeşitli kültürleri de bünyesinde barındırıp, kültürlerin harmanlandığı bir yer olarak tarihi öneme sahip.
8. Kent turistik değerlere sahip camiler, kervansaraylar, zengin turistik mekanlara ve tarihi mekanlara sahip.
Kaynak; 1, 2