Özellikle 2000’ler sonrası “kilo verme endüstrisi” diye bir şey oluştu dünya üzerinde.
Yiyecekler, giyecekler, etkinlikler kısacası bir insanın tüm hayatını kapsayacak şekilde yavaş yavaş çaktırmadan etrafını saran bir sektör bu.
Gerçeklerden çok hurafelerin ön planda olduğu, sağlıklı yaşamdan ziyade para kazanmaya yönelik bu her tarafımızı sarmış sektörde doğru bilgilere ulaşmak gerçekten de çok zor.
Biz de karşımıza çıkan bugüne kadar bilimsel olarak kanıtlanmış bazı kilo verme yöntemlerini sizler için listeledik.
1. Su için, özellikle yemeklerden önce
Belki de en sık duyduğumuz ve en doğru bilgilerden biri bol su içmenin kilo vermeye yardım ettiği. Bunun sebepleri arasında su içmenin metabolizmayı hızlandırması ve özellikle yemekten önce içilen suyun daha az kalori almanızı sağlaması gösterilebilir.
2. Kahvaltıda yumurta yiyin
Sarısıyla beyazıyla bir yumurtayı bütün olarak yemek her türlü faydalıdır, bu faydalardan biri de kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Tahıl ağırlıklı bir kahvaltı yerine yumurta yemek, önünüzdeki bir buçuk gün daha az kalori almanızı sağlayacaktır. Hayatta yumurta yemem diyorsanız (marifet) protein yönünden kuvvetli herhangi bir şey aynı sonuçlara sebep olur.
3. Kahve için, tercihen şekersiz
Kahveyi zalimce mahkum edenlere çok kulak asmayın. Çünkü kaliteli bir kahvenin sağlığınıza pek çok katkısı vardır. İçerdiği antioksidanlar, metabolizmayı yüzde 3 ila 11 arasında, yağ yakımını da yüzde 10 ile 29 arasında hızlandırması bu faydalardan bazıları. Yeter ki şeker işine girmeyin.
4. Yeşil çay için
Tıpkı kahve gibi yeşil çayın da zararından çok faydasını göreceksiniz. İçerdiği az miktardaki kafeinin yanı sıra içindeki antioksidanlar ve yağ yakıcılar size iyi gelecektir.
5. Hindistan cevizi yağı kullanın
Hindistan cevizi yağı sağlıklıdır. Hem metabolizmanızı hızlandırır, hem de daha az kalori almanıza sebep olur. Yediğiniz yemeğin üzerine bir de Hindistan cevizi yağı koyun demiyoruz, yanlış anlaşılma olmasın, yemeği yaparken kullandığınız yağ yerine bunu kullanın diyoruz.
6. Her şeye şeker atmayı bırakın
Şeker pek çok diyetin en büyük baş düşmanıdır. Şeker tüketiminin obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve diğer pek çok tehlikeyi tetiklediği kanıtlanmış durumda. Şekeri kesmekle kalmayın, tükettiğiniz “sağlıklı” diye pazarlanan yiyeceklerin ne kadar şeker içerdiklerine de bakmayı unutmayın.
7. Ufak tabaklar kullanın
Başka bir deyişle porsiyonlarınızı küçültün. Tabak küçülünce daha dolu görünür, biliyorsunuz ki psikoloji her zaman işe yarar.
8. Öğünlerinize dikkat edin ya da kalori hesabı yapın
Bir yemek günlüğü tutmak faydalı olabilir ya da yediklerinizi hepsini fotoğraflamak. Kısacası ne yediğinizi size fark ettirecek her yöntem işe yarayacaktır.
9. Acıkma ihtimaline karşı etrafta sağlıklı bir şeyler bulundurun
Meyve olur, fındık olur, yoğurt olur, acıktığınız zaman elinizin altında sağlıklı bir şeyler bulundurun ki gereksiz kalorilere boğulmayın.
10. Akşam yemeğinden hemen sonra dişlerinizi fırçalayın
Yemeğin ardından dişinizi fırçaladığınız takdirde gece geç saatlerde bir şeyler atıştırmayacaksınız çünkü tekrar dişinizi fırçalamaya üşeneceksiniz. Bu sayede gece gece yaramazlık yapmamış olacaksınız.
11. Baharatlı ve acılı yiyecekler yiyin
Çünkü bu tip yiyecekler hem metabolizmayı hızlandırır, hem de iştahınızı keser.
12. Aerobik yapın
Kalori yakmanın en güzel yanlarından biri aerobiktir, hem zihni hem bedeni açar. Hem organların çevresindeki hem de bel bölgesindeki yağlanmayı engeller.
13. Ağırlık kaldırın
Diyet yaparken kaslarınızı da eritebilirsiniz tıpkı açılık durumunda olduğu gibi. Bundan kendinizi korumak içinse dayanıklılığınızı artıracak egzersizler yapmak. Ağırlık çalışmak bunlardan biri. Unutmayın tek önemli olan verdikleriniz değil, kalanların üzerinizde nasıl durduğudur.
14. Lifli gıdalar tercih edin
Bazı araştırmalar lifli gıdaların tokluk hissini pekiştirdiğini gösteriyor. Uzun vadede kilonuzu korumak için işe yarayabilir.
15. Bol bol sebze ve meyve tüketin
Az kalori bol lif içeren bu tip yiyecekler zengin su oranlarıyla da enerji verirler. Çiğnemesi vakit aldığı için aç kişiyi tatmin ederler, kısacası sebze ve meyve yemenin her türlü faydası çoktur.
16. Aheste aheste çiğneyin
Beyninizin tokluk hissini algılaması biraz vakit alıyor. O yüzden ne kadar yavaş yerseniz o kadar iyi, yoksa beyniniz doyduğunu anlayana kadar dünyayı yiyebilirsiniz.
17. Adam gibi uyuyun
Her ne kadar uyumanın önemi hep göz ardı edilse de, uyumak en az sağlıklı beslenmek ya da spor yapmak kadar mühimdir. Kötü bir uyku çocuklarda yüzde 89, yetişkinlerde yüzde 55 oranında obezite riskini artırıyormuş.
18. Daha çok protein tüketin
Kilo vermekte en kilit şeylerden biri proteindir. Yüksek proteinli beslenmeler tokluk hissini pekiştirir. Daha ne olsun!
19. Kalorili yemeyin dedik ama kalorili içmeyin de!
Sıvıların içindeki şeker en tehlikelisidir. Asitli içecekler ve meyve suları tehlikedir. Meyve dururken, suyu niye?
20. Diyet yapacağınıza sağlıklı beslenin
Diyetler, diyetlerimiz. Ne başlayabiliriz, ne sürdürebiliriz. İşin kötü yanı neredeyse hiçbir diyet uzun vadede bir işe yaramaz. Kısa sürede verilen kilolar çok büyük ihtimalle fazlasıyla geri alınır. Diyet yapmaktansa sağlıklı, mutlu ve fit biri olmayı hedeflerseniz, daha düzgün beslenirsiniz.