Konu kilo olduğunda hepimizin farklı metabolizmalara sahip olduğunu biliyoruz. İster yavaş bir metabolizmaya sahip olun ister hızlı, kilo vermek istiyorsanız sağlıklı beslenmeniz ve düzenli egzersiz yapmanız şart! Kimi zaman sağlıklı beslenmenize ve egzersiz yapmanıza rağmen hedeflediğiniz kiloya ulaşmak, sandığınızdan çok daha zor olabilir. İşte böyle anlarda sorunun sizde değil, hormonlarınızda olabileceğini göz önünde bulundurmanız gerekir! ? Kilo almamıza neden olan hormonları ve bu hormonlarla mücadele etme yöntemlerini sizler için araştırdık ve yazdık. İşte hayalinizdeki vücuda giden bu yoldaki engellerle savaşmak için yapabileceğiniz 10 şey…
1. Fazla östrojenden kurtulmak için biberiye yağı kullanın
Fazla östrojen seviyesi, sağlıklı bir diyet uyguluyor olsanız bile kilo vermenize engel olabilir. Fazla östrojenin neden olduğu kilo, genellikle göğüs ve kalçalarda depolanır. Ek olarak fazla östrojen seviyesi, adet döngüsünde de düzensizliğe neden olabilir. Vücudunuzdaki bu fazlalığı uzaklaştırmak için biberiye yağı kullanabilir, göğüs, kalça iç bacak gibi bölgelere masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
2. Serotonin yönünden zengin besinler tüketin
Serotonin eksikliği, ciddi seviyelere ulaştığında kötü bir ruh hali ve depresyonla sonuçlanır. Ek olarak düşük serotonin seviyeleri, yemek yeme alışkanlıklarınızın da değişmesine neden olabilir. Zaman zaman tatlı krizleri yaşıyorsanız bunun nedeni serotonin seviyenizdeki dalgalanma olabilir. Yumurta, fındık, ananas ve bitter çikolata, doğal serotonin kaynakları arasında gösterilir. Aşırıya kaçmadığınız sürece bu gıdaları düzenli olarak tüketebilir, serotonin seviyenizin dengelenmesini sağlayabilirsiniz.
3. Grelin seviyenizi kontrol altında tutmak için egzersiz yapın
Grelin, aç olup olmadığınızı belirleyen hormonlardan biridir. Aynı zamanda çok da inatçıdır! ? Bir yıl boyunca düşük kalorili bir diyet uygulasanız bile grelin seviyeleriniz sabit kalabilir. Grelin seviyenizi düşürmek ise sandığınızdan çok daha kolaydır. Düzenli egzersiz yaparak grenlin seviyenizi düzenleyebilir, açlık krizlerinizi kontrol altına alabilirsiniz.
4. Nöropeptid Y seviyenizi dengede tutmak için uzun süre aç kalmayın
Eğer nöropeptid Y seviyeniz yükselirse iştahınız da şiddetlenir. Ek olarak bu hormon, yağın karın içi dokuda depolanmasına neden olur. Fazla nöropeptid Y seviyesinden kurtulmanın yoluysa oldukça kolay: Uzun süre aç kalmamak ve bol miktarda lifli gıda tüketmek!
5. Prolaktin seviyenizin yüksek olduğundan şüpheleniyorsanız bir uzmanla görüşün
Yüksek seviyede prolaktin de hızlı kilo alımına neden olabilir. Bunun yanı sıra yüksek prolaktin seviyesi kadınlarda tüylenme ve adet düzensizliğine, erkeklerde ise göğüs büyümesine yol açabilir. Eğer bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz en kısa sürede bir doktorla görüşmeniz gerektiğini de hatırlatalım!
6. Glukagon seviyenizi arttırmak için öğünlerinizin arasını açın
Glukagon, yağ sindirimini destekleyerek iştahınızı azaltır. Glukagon seviyesini kontrol altında tutmak için düzenli ve dengeli beslenmeniz çok önemlidir. Öğünler arasında uzun aralar vermek, tabii çok uzun olmamak şartıyla, glukagon seviyenizi yükselterek yağ sindirimini kolaylaştırır.
7. Adrenalin seviyenizi yükseltmek için hayatınıza sağlıklı “stres”ler ekleyin
Adrenalin, metabolizmanızı hızlandırarak yağ yakmanıza yardımcı olur. Eğer uzun zamandır hayatınızda bir heyecan yoksa bu durumu değiştirmenin vakti geldi de geçiyor! Hayatınıza ufak heyecanlar ya da sağlıklı stresler ekleyerek adrenalin seviyenizi yükseltebilir, metabolizma hızınızı arttırabilirsiniz.
8. Fazla testosterondan kurtulmak için fitoöstrojen içeren besinler tüketin
Testosteron, erkeklik hormonu olarak bilinse de kadınlar için de oldukça önemlidir. Vücudunuzdaki fazla testosterondan kurtulmak için soya, kahve ve tam tahıllı gıdalar gibi fitoöstrojen açısından zengin besinler tüketebilirsiniz.
9. Daha fazla yürüyün ve adiponektin seviyenizi yükseltmek için Antep fıstığı tüketin
Fazla kilo, özellikle de karın bölgesinde yoğunlaşıyorsa, adiponektin eksikliğiyle ilişkilendirilir. Eğer Tip II diyabet hastasıysanız vücudunuzdaki adiponektin seviyesi, normalden çok daha düşük olabilir. Adiponektini arttırmanın en iyi yolu, düzenli olarak koşmaktır. Koşmaya ek olarak avokado, zeytin ya da Antep fıstığı gibi sağlıklı yağlar tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
10. Formunuzu korumak için tiroid bezlerinizi düzenli olarak kontrol ettirin
Metabolizmamızı düzenleyen tiroid hormonları, dengede olmadığı takdirde metabolizmamızın yavaşlamasına ya da hızlanmasına neden olabilirler. Eğer tiroid bezlerinizin düzgün çalışmadığını düşünüyorsanız en kısa sürede bir doktorla görüşmelisiniz. Bununla birlikte tiroid bezlerinizi desteklemek için yeşil yapraklı sebzeler tüketebilirsiniz.
Kaynak: 1