Kilin yüzyıllardır güzellik için kullanıldığı bilinen bir gerçek. Doğada saf halde bulunan kilin içerisinde sayısız mineraller bulunuyor. Silis, kalker ve mika gibi minerallere sahip killerin faydalarını saymakla bitiremeyiz. Genellikle kaolin ve bentonit gibi kil türlerinin birleşiminden oluşan kil maskeleri cilt ve saç için kullanılabiliyor. En yaygın şekilde cilt güzelliği için kullanılan kil maskelerinin bazı deri hastalıklarına bile iyi geldiği bilinen bir gerçek. Sivilceleri kurutmaya, gözeneklerin küçülmesini sağlamaya ve cildin sebum dengesini düzenlemeye yardımcı olan kil maskelerinin cilt üzerinde birden fazla olumlu etkisi var. Ciltte kullanımının yanı sıra saçlar için de kullanılabilen kil maskeleri yıpranmış ve zarar görmüş saçlarınızın kurtarıcısı olabilir. Kil maskesi nedir, kil maskesi ne işe yarar ve kil maskesinin faydaları nelerdir gibi soruların cevabını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin!
Kil maskesi ne işe yarar?
Kil maskeleri ciltteki yağı kontrol altına almak, sivilce ve kirleri yok etmek için kullanılır. Özellikle yağlı bir cilde sahip olanların sıklıkla kullandıkları kil maskeleri ciltteki siyah noktaların azalmasına yardımcı olurken aynı zamanda sivilcelerin oluşmasını da önler. Zaman gözenekler küçülerek cilt pürüzsüz bir görünüme kavuşur. Kuru ciltler için kullanılabilen kil maskeleri de vardır. Cildin kaybettiği nemi geri kazandırırlar. Belirli bir yaştan sonra ciltte elastikiyet kaybı meydana gelmektedir. Kil maskeleri cildi sıkılaştırarak daha dinç bir görünüm elde etmenize yardımcı olur. Ayrıca kil maskeleri hücrelerin yenilenmesini sağlayacağı için yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir.
Kil maskesinin faydaları nelerdir?
Kil maskeleri cildinizdeki lekelerin zamanla açılmasına yardımcı olur. Gözeneklerinizi derinlemesine temizlediği için kil maskesi uyguladıktan sonra aydınlık bir görünüm elde edersiniz. Ciltteki kan akışını hızlandırır ve pütürlü görünümün yok olmasını sağlar. Kil maskelerinin cilde faydalarının yanı sıra saçlar için de oldukça yararlıdır. Saç için kullanılan kil maskeleri düzenli kullanımda kepek oluşumunu önler ve sebum dengesini sağlar. Kilin içerisinde bulunan minerallerin saç diplerini beslemesi ve kan akışını hızlandırması saçların daha hızlı uzamalarına yardım eder. Yıpranmış saçlar için de oldukça faydası olan kil maskeleri saçları yumuşatarak, boyalı ve işlem görmüş saçların canlılığına kavuşmasını sağlar.
İlginizi Çekebilir: En İyi Kil Maskeleri
Kil maskesi çeşitleri nelerdir?
En çok bilinen ve kullanımı en yaygın olan kil maskesi yeşil kil maskeleridir. Yeşil kil maskeleri genellikle yağlı ve karma ciltlerin tercih ettiği maskelerdir. Ciltteki sebumun dengelenmesi sağladığı için sivilce ve siyah noktaların oluşmasını engeller. Tıkanan gözeneklerin açılmasını sağlayan yeşil kil maskeleri kuru ciltler için pek uygun değildir. Beyaz kil maskeleri lekeli ciltlerin en sevdiği maskelerden diyebiliriz. Daha az yağlı ve kuru ciltler için uygundur. Özellikle ciltteki lekelerin rengini açmak için kullanılan beyaz kil maskesi yeşil kil gibi kir ve yağı temizleyerek sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Diğer kil maskelerine göre daha az bilinen mavi kil maskesi kalıcı cilt lekeleri; güneş ve sivilce izlerinin yok olmasına yardımcı olur. Cilt soyucu etkileri bulunduğundan dolayı hassas ciltler için uygun değillerdir. Ciltteki kızarıklıkları gidermede etkili olan bir diğer kil çeşidi ise pembe kil maskesi. Pembe killerin hassas ciltler için uygun olmadığını belirtmemizde yarar var.
Kil maskesini nasıl kullanmalıyız?
Kil maskesini doğru şekilde kullanmak da oldukça önemli. Maskeden en iyi sonuçları alabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalardan bahsedelim. Kil maskesi yapacaksanız mümkün olduğunca duştan sonra uygulamaya özen gösterin. Duş sonrası buharın da etkisiyle gözenekler açık hale geleceği için maskenin cilt üzerindeki etkilerini arttırmış olursunuz. Bu yöntem, gözeneklerde biriken kir ve yağların daha kolay temizlenmesini sağlar. Eğer duştan sonra maske yapamıyorsanız kil maskesini uygulamadan önce yüzünüze buhar uygulayarak gözeneklerinizin açılmasını sağlayabilirsiniz. Kil maskelerini cildinizden arındırırken mutlaka soğuk su kullanın. Soğuk su gözeneklerinizin daha da küçülmesini sağlacaktır. Evde kendiniz kil maskesi hazırladığınızda içme suyu eklemeye özen gösterirseniz cildinizin tahriş olmasının önüne geçmiş olursunuz. Kil maskesini kullanırken sıklıkla yapılan hatalardan biri maskeyi haftada 2 defadan fazla uygulamak. Maskenin olumlu etkilerini yok edecek bu durum cildinize ciddi zararlar verebilir. Kil maskesini haftada 1 defadan fazla yapmamaya çalışın.
Evde kil maskesi nasıl yapılır?
Kil maskenizi evde kolaylıkla kendiniz de yapabilirsiniz. Size yapımı ve uygulaması oldukça basit olan bir kil maskesi tarifi vereceğiz. Sivilceli ciltlere oldukça iyi gelecek bu maskeyi haftada bir uyguladığınızda cildinizdeki değişime inanamayacaksınız!
Malzemeler:
5 yemek kaşığı yeşil kil
1 çorba kaşığı bal ( organik olmasına dikkat edin)
1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı
1 limonun suyu
Yapılışı:
Kili bir kabın içerisine koyun ve limon suyunu ekleyin. Ardından balı ekleyerek metal olmayan bir kaşıkla karıştırın. Bu sırada hindistan cevizi yağını da ekleyebilirsiniz. Kıvamı size koyu gelirse biraz su ekleyerek seyreltebilirsiniz ancak suyun içme suyu olmasına özen gösterin.
Uygulanışı:
Maskeyi yüzünüzde 25-30 dakika kurumaya bırakın. Cildiniz çok hassassa süreyi biraz daha azaltabilirsiniz. Bu işlemi duştan sonra yaparsanız maskenin etkilerini arttırmış olursunuz. Maskeyi cildinizden iyice arındırdıktan sonra nemlendirici uygulamayı da ihmal etmeyin. Evde maske yapmaya ayıracak zamanım yok diyenlerdenseniz hazır kil maskelerinden de yararlanabilirsiniz.