Minecraft videolarından yemek pişirme gösterilerine kadar her şeyi izleyebileceğiniz canlı yayın platformu Twitch’i duymayan yoktur. Son dönemde ise Twitch’e epey dişli bir rakip doğdu. Canlı yayın platformları arasına yeni katılan Kick şimdiden pek çok kullanıcının dikkatini çekmiş durumda. Peki, Kick tam olarak nedir? İşte Twitch’in yeni rakibi Kick ile ilgili bilmeniz gereken her şey?
Son yıllarda canlı yayın platformu alanında pek çok rekabet yaşandı. Facebook Gaming’den Microsoft’un Mixer’ine kadar birçok firma canlı yayın platformlarını duyurdu ve kapattı. Bu alanda tahtın sahibi olan Twitch’e son rakip ise Kick oldu. Peki Kick tam olarak nedir ve hüküm süren Amazon’un Twitch’i ile nasıl karşılaştırılabilir?
Kick, çoğunlukla Twitch’e benzer şekilde konumlandırılıyor ve internetteki birçok kişi onu Twitch klonu olarak tanımlıyor. Bu yazıda, hangi hizmetleri sağladığı, ne zaman açıldığı ve kimlerin yer aldığı da dahil olmak üzere Kick hakkındaki tüm sorularınızı yanıtlayacağız. Ayrıca, Kick ve Twitch arasındaki farklara da göz atacağız. İşte bilmeniz gerekenler?
Kick nedir?
Kick 1 Aralık 2022’de hizmet vermeye başladı. Henüz beta aşamasında olan Kick, apaçık bir şekilde Twitch rakibi olarak tasarlandı. Bununla birlikte, Kick’i destekleyen şirketin Stake.com olduğu biliniyor. Stake.com, kripto para birimi ile ilgilenen bir çevrim içi kumar sitesidir.
Kick’e birkaç saniye baktıktan sonra, Twitch ile neredeyse aynı düzene sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Uzaktan bakıldığında web siteleri bile aynı olabilir. Kick, Twitch ile aynı şekilde izleyicilerin kişisel ilgi alanlarına veya takip edilen/öne çıkarılan yayıncılara göre canlı yayınları izlemesine olanak tanıyor. Twitch’e kıyasla daha rahat denetleme kuralları ve daha iyi bir gelir paylaşımı sunan Kick, yayıncılara daha dostça davranmaya önem veriyor. Platformu web tarayıcılarından, Android veya iPhone/iPad uygulamaları üzerinden kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Oyunseverler Buraya! Monitör Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 4 Faktör
Kick vs Twitch arasında ne gibi farklılıklar var?
Görsel ve işlevsel olarak iki hizmet de birbirine son derece benzerdir. Buna menüler, renk şemaları, kategori aramaları ve sohbet seçenekleri gibi şeyler de dahildir. Uzun süredir Twitch kullanıcısı olan bir kişi, favori yayıncısının Kick’e geçiş yapması halinde hizmet değiştirmekte zorlanmayacaktır.
Belki de diğer platformlara kıyasla en önemlisi, Kick’in perde arkasında yaşananlar olabilir. Kick yayıncıları gelirlerinin %95’ini alıp %5’ini platforma veriyor. Twitch’in sunduğu %50’den ve hatta YouTube’un sunduğu %70 oranlarına kıyasla Kick’in uyguladığı bu gelir dağılımı yayıncılar için platformu çok daha cazip hale getiriyor. Bununla da kalmayıp Kick ayrıca yayıncılara gönderilen bağışları kesinti yapmadan %100’ünü aynı gün ödeme imkânı da sunuyor.
Hizmetin içerik kuralları da Twitch’e kıyasla çok daha hafif denilebilir. Bunun dışında platform içerisinde kategorilerden öne çıkan kumar içerikleri diğerlerine kıyasla çok daha ön planda. Hatta platformun içerisinde hafifletilmiş ya da başka deyişle OnlyFans’a benzer bir “havuzlar, jakuziler ve bikiniler” kategorisi bile bulunuyor.
Burada, ebeveynlerin çocuklarının ne izlediğini yakından takip etmeleri gerekebilir. Havuz ve jakuzi kategorisi Twitch’te de var. Ancak Kick içerisinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi içerik kuralları oldukça esnek.
İlginizi çekebilir:
Sınırları Zorlayın! PlayStation 5’te Mutlaka Denemeniz Gereken 14 Özellik
Bununla birlikte, Fortnite ve Minecraft gibi oyun yayınlarıyla öne çıkan platform, oyun kategorisinin yanı sıra sohbet, müzik ve izleme partileri gibi şeylere güçlü bir şekilde odaklanmaya devam ediyor. Platform Twitch’e kıyasla daha yetişkin odaklı bir platform olarak nitelendirilebilir.
Kick’in bugüne kadar Twitch’ten çok daha az izleyicisi oldu. Fakat platformun sahipleri; Hikaru Nakamura, Tyler “Trainwreck” Niknam ve Kaitlyn “Amouranth” Siragusa gibi ünlü yayıncıları bir şekilde cezbederek Kick’e davet etti.
Bu yayıncıların geniş hayran kitlelerinin daha büyük bir genel izleyici kitlesine dönüşüp dönüşmeyeceğini göreceğiz. Kick’in yeterli gelir elde etmek için buna kesinlikle ihtiyacı olacak.
Topluluk yönergeleri yayıncıların ve abonelerin uyması gereken çeşitli kuralları listelerken, Ed Craven (Stake.com’un kurucu ortağı) yalnızca iki kuralın olduğunu belirtti. Ed Craven, pornografi ve nefret söylemine platformda kesinlikle göz yumulmayacağını aktardı.
İlginizi çekebilir:
Xbox Game Pass Kütüphanesinde Bulunan En İyi 9 Oyun
Kick’te yayın yapan ünlü isimler
Kick, yukarıda da aktardığımız gibi Twitch kopyası olduğu için diğer platformlara kıyasla Twitch izleyicilerini platforma çekmeye çalışıyor. Düşük gelir ücreti, Twitch’teki birçok yayıncıyı cezbetti. Aşağıda, Kick’e geçiş yapan bazı popüler yayıncılara göz atabilirsiniz.
- xQc
- Amouranth
- Adin Ross
- GMHikaru
- Trainwreckstv
Kick’in gördüğü ilginin büyük bir kısmı bu yayıncıların platformdaki varlığından kaynaklanıyor. İlginç bir şekilde, Kick ve xQc iki yıl boyunca Kick’te yayın yapmak için bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma ona potansiyel olarak 100 milyon dolar kazandırabilir.
Sonuç olarak Kick, modern çağın girişimcilik ve finans dünyasına getirdiği devrim niteliğindeki bir yenilik olarak öne çıkıyor. Kullanıcı dostu arayüzü, geniş yatırımcı ağı ve inovatif yaklaşımıyla, girişimcilerin projelerini hayata geçirebilmeleri için gerekli kaynaklara erişimlerini kolaylaştırıyor. Aynı zamanda, yatırımcılar için de yeni fırsatlar sunarak portföylerini çeşitlendirmelerine yardımcı oluyor.
Kick platformu, girişimcilik ekosistemine güçlü bir katkı sağlarken, geleceğin başarılı projelerine destek olmaya devam edeceği için heyecan verici bir potansiyele sahip. Bu yenilikçi platform, girişimcilere ve yatırımcılara sınırsız bir potansiyel sunarak, geleceğin başarı hikayelerini şekillendirecek bir vizyonu da beraberinde getiriyor.
Amazon’un bünyesinde bulunan Twitch, günümüz canlı yayın platformları arasında lider konumunda görünüyor. Kick birçok anlamda kullanıcılara ucuz bir kopya gibi görünse de bu gibi platformlar çekişme açısından oldukça önemli olabilir. Fakat canlı yayın platformlarının en büyük sorunları arasında server ücretlerinin pahalı olması gösteriliyor. Kick şimdiye kadar iyi adımlar izlese de yakında bu durum değişebilir. Birçok yayıncı gelir dağılımı ve benzeri nedenle Kick’e geçerken Twitch’in kan kaybetmesinin çekişme için iyi bir şey olduğunu belirtelim. Günün sonunda içerik üreticileri ve izleyiciler kazançlı çıkacaktır.
İlginizi çekebilir:
Xbox Series X/S: Mutlaka Denemeniz Gereken 14 Özellik Ve Ayarlar Rehberi
Kick ile ilgili diğer merak edilen sorular
Kick’in sahibi kim?
Buna cevap vermek tahmin ettiğinizden daha zor. En önemli destekçi, kripto kumar sitesi olan Stake.com gibi görünüyor. Bir diğer ilgili taraf ise Avustralyalı bir girişim olan Easygo’dur.
Kick’in bir uygulaması var mı?
Platformu web tarayıcısı üzerinden izlemek istemiyorsanız Android ve iPhone/iPad için uygulamaları bulunuyor.
Kick’te reklam var mı?
Evet, nispeten az olsa da var. Şu anda tek büyük ortak, F1 yarış takımında Kick ve Stake.com isimleri bulunan lüks otomobil üreticisi Alfa Romeo. Şu ana kadar pre-roll reklamlar ya da yayın içi banner’lar için bir plan yok, amaç reklam verenlerin doğrudan yayıncılarla ortaklık kurabilmesi.
Kaynak: 1