Kerim Çaplı, on parmağında on marifet olan bir enstrüman virtüözü. Türkiye’de adı yeterince duyulmasa da, Amerika’da parmakla gösterilen müziğin dahi çocuğu… Dünyaca ünlü isimlerle çalışmış, yetenekleriyle konuşturmadığı enstrüman kalmamış. Olağanüstü müzik yeteneği ve tuhaf halleriyle merak uyandıran Kerim Çaplı’yı yakından tanıyalım…
Kerim Çaplı 13 Ocak 1949 günü Karşıyaka’da doğdu. Babası ünlü piyanist Erdoğan Çaplı, annesi ise opera sanatçısı Azra Gün’dür. Müziğe olan yeteneği genlerine aile boyu kodlanmış…
Henüz 6 yaşındayken babasıyla birlikte New York’a yerleşiyor Kerim Çaplı. Bu durum aynı zamanda Kerim’in başarılarla dolu müzik yolculuğunun erken başlangıcı anlamına geliyordu. Babasıyla sahneye ilk çıktığında ise 12 yaşındaydı.
Tam bir enstrüman virtüözüydü Kerim Çaplı. Davul’da efsaneleşmişti ancak gitar ve vokalde de son derece başarılıydı.
16 yaşına geldiğinde Ochards eyaletinde, The Sundowners grubunda bateri ve gitar çalmaya başlıyor. ABD’de eyalet eyalet gezdiği bu dönemde pek çok önemli müzisyenle tanışma imkanı buluyor.
Sırasıyla ‘The Heard’ ve ‘The Groop’ gruplarıyla müzik yaptı. Kimi zaman gitar çalıyor kimi zaman vokallerde yer alıyordu. 18 yaşına geldiğinde, The Beatles şarkılarını yeniden yorumlayan The Monkees grubuna baterist olarak katılıyor.
Kerim çaplı o dönem Türkiye’de çok bilinmemesine karşın, ABD’de kendisinden müziğin hayranlık uyandıran dahi çocuğu olarak bahsediliyordu…
Birlikte sahneye çıktığı dünyaca ünlü müzisyen, gitarın tanrısı Jimi Hendrix ile dostluklarının başlama hikayesi şöyle anlatılıyor;
Bir konser sırasında Jimi Hendrix ile tanışıyor. Jimi Hendrix’de kerim çaplı’nın marifetlerini ilgiyle takip ediyor ve davulcusunun konserine gelmediği bir gün birlikte çalmayı teklif ediyor. O gün Çaplı’nın performansına hayran kalan Hendrix, ‘Benim grubumda çal!’ diye teklifte bulunuyor. Ancak Hendrix’in, 18 Eylül 1970’te, Londra’daki Semerkand Hoteli’nin zemin katında beklenmedik biçimde ölü bulunması bütün planları alt üst ediyor. Ayrıca hemen belirtelim, Kerim Çaplı’nın, Hendrix ile Woodstock’da bulunması da üzerinde durulması gereken önemli bir başardır Türk virtüözümüz için…
Bu olay sayesinde Türk müzik tutkunları, Kerim Çaplı’yı ‘Hendrix’le çalan müzisyen’ olarak tanımaya başlıyor. Türkiye’ye dönünce pek çok önemli isimle çalışmaya başlıyor enstrüman virtüözü.
Bu isimlerden bazıları; Seyyal Taner, MFÖ, Sezen Aksu, Şerif Yüzbaşı Orkestrası, Nur Yoldaş, Neco, Moğollar, Deniz Arcak, Akın Eldes, Fahir Atakoğlu, Gür Akad.
Kerim çaplı kendi zihniyle yoğun biçimde savaşan, gel-gitleri çok olan biriydi. Kendini en iyi müzikle ifade edebiliyordu. Sahnedeyken de sık sık beliren delilikleri meşhurdu.
Konserlerinde sahnede olduğu sırada, kendisini süzdüğünü düşündüğü kişilerin üzerine baget fırlatıyordu. Konser boyu çok donuk ve ifadesiz ya da aşırı neşeli haller sergileyebiliyordu. Şöyle bir anısı var;
Konser sırasında bir arızadan dolayı notaları ters dönen klavyeye çok sinirleniyor. Durmayı teklif ediyorlar ancak çaplı, “Fark etmez, ben böyle de çalarım” deyip konser boyunca tersten çalıyor. Hem de en ufak bir aksama yaşamadan…
Bir tuhaf anısı da MFÖ ile çaldığı dönemlerden; Konseri olduğunu unutup, unuttuğu konserinde bilet kuyruğuna girişi;
Yıllar önce MFÖ’nün Rumeli Hisarı konserinde, davulda Kerim Çaplı’nın olması gerekiyordur. Çaplı, bütün gün konser provasına gitmiyor. Konser saati geliyor fakat hala ortalarda görünmüyor. Son dakikaya kadar gelmeyince, MFÖ üyeleri de kendi arasında konuşur, “herhalde trafikte falan takıldı” düşüncesiyle konsere slow parçalarla başlamaya karar verirler. Tam bu esnada bir de ne görsünler; Kerim Çaplı en önde oturmuş, konseri izlemektedir. Konserde çaldığını unutup üstüne üstlük bir de seyirci olarak gelmiştir. Sonra Mazhar Alanson; “Kerim, ne yapıyorsun orda, gel çalalım” der, ve kerim çaplı hiç bir şey söylemeden davulun başına geçer. Konser öyle başlar…
Müzik kariyerindeki son yıllarını Batu Mutlugil, Yavuz Çetin, Sunay Özgür ile birlikte kurdukları Blue Blues Band’da geçiriyor. Yavuz Çetin’in ölümü üzerine grup dağılınca bu kez “Kerim Çaplı Band” diye kendi grubunu kuruyor.
Kerim çaplı, 3 Kasım 2004 tarihinde beyin kanaması sonucu yaşamını yitiriyor. Hayranlarının merakla beklediği, Çaplı’nın ve Yavuz Çetin’in ilginç ve sanat dolu hayatını anlatan “BLUE” belgeseli şu günlerde vizyona girdi…
Kaynak;1