Amerika Birleşik Devletleri’nin 35. ve en genç başkanı John F. Kennedy, 22 Kasım 1963’te, saat 12.30’da Dallas’ta bir suikasta uğradı. Dallas şehir merkezinde üstü açık bir arabanın içerisinde halkı selamladığı sırada açılan ateş sonucu yaşamını kaybetti. John F. Kennedy suikastı, tarihi değiştiren suikastlardan biri olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte 1963 yılında tüm dünyanın büyük bir şok yaşamasına neden olan suikast, aradan geçen 60 yıla rağmen hala aydınlatılmayan noktalar barındırıyor. Kennedy suikastı, bugün de bazıları hayli ilginç olan çok sayıda komplo teorisinin merkezinde yer alıyor. İşte John F. Kennedy suikastı hakkındaki komplo teorileri.
ABD’nin 35. Başkanı John F. Kennedy, 1963 yılının 22 Kasım günü hayatını kaybetti
Kennedy, öğlen saat 12.30’da, Dallas şehrinde halkı selamladığı sırada açılan ateş nedeniyle yaşama gözlerini yumdu
Tüm dünyada büyük bir şaşkınlığa sebep olan suikastın ardından yüzlerce kişi sorgulandı, binlerce sayfadan oluşan gizli raporlar hazırlandı
Eski bir asker olan Lee Harvey Oswald, Kennedy suikastının faili olarak yakalandı
Ancak bu genç Amerikalı tutuklandıktan iki gün sonra Jack Ruby isimli adam tarafından, Dallas polis merkezinde vurularak öldürüldü
Suikast, aradan geçen 60 yıla rağmen pek çok gizemli nokta barındırıyor
Dahası John F. Kennedy suikastı komplo teorileri ile anılmaya bugün de devam ediyor. Üstelik bu komplo teorilerinden bazıları oldukça ilginç
Peki, John F. Kennedy suikastı komplo teorileri arasında öne çıkanlar hangileri?
Her şeyden önce şunu belirtmekte fayda var, suikasta dair pek çok önemli resmi evrak yaklaşık 50 yıl boyunca gizli tutuldu. Bazı insanlar, gizli belgelerin halen dahi tamamıyla kamuoyuna açılmadığını düşünüyor. Yani Kennedy suikastı söz konusu olduğunda gizem, hikayenin ayrılmaz bir unsuru olmaya devam edecek gibi görünüyor. Peki, Kennedy suikastına dair en ilginç komplo teorileri hangileri?
Kennedy suikastına dair dikkat çekici komplo teorilerinden ilki cinayetin Sovyetler Birliği ile bağlantılı olduğunu ileri sürüyor
Komplo teorisinin en önemli çıkış noktası ise cinayetin faili olarak gösterilen Lee Harvey Oswald’ın kendisini bir Marksist olarak tanımlaması. Ayrıca Oswald’ın 20 yaşındayken Sovyet vatandaşı eşi ile birlikte Sovyet Birliği’ne iltica etmek istediği fakat reddedildiği biliniyor.
Bununla birlikte ilk kez 2021 yılında kamuoyu ile paylaşılan bazı resmi belgeler Oswald’ın Mexico City’deki Sovyet ve Küba Büyükelçiliklerini birçok kez ziyaret ettiğini ortaya koyuyor. Bu güncel bilgi ise suikastın arkasında Sovyetler Birliği olabileceğini düşünenler için destekleyici bir unsur. Ne var ki “Sovyet bağlantısı” pek çok kişiye ve uzmana göre Kennedy suikastı hakkındaki zayıf teorilerden. Çünkü uzmanlar, Kennedy’nin sosyalist blok için uzlaşması görece daha kolay bir ABD başkanı olduğu görüşünde. Ayrıca Sovyetler Birliği’nin, olası bir savaş ihtimali sebebiyle böyle bir suikastı göze alamayacağı ifade ediliyor.
Kimilerine göre ise Kennedy’nin yaşamını kaybetmesine neden olan kurşunlar, mafyanın silahından çıktı
Bazı insanlar, ABD’deki mafya organizasyonunun Kennedy’e özellikle siyasi kariyerinin ilk yıllarında önemli bir destek verdiğini ileri sürüyor. Ancak bu komplo teorisine göre Kennedy’nin başkan olarak göreve başladıktan sonraki iç ve dış politikaları, mafyanın çıkarları ile ters düşmesine neden oldu. Bu sebeple ABD’deki yeraltı dünyası Kennedy’nin öldürülmesine karar verdi.
Kennedy suikastı söz konusu olduğundan en dikkat çekici komplo teorilerinden birinin merkezinde ise CIA yer alıyor
Evet, bazı insanlar Kennedy’nin ölüm emrinin CIA tarafından verildiğini düşünüyor. Teoriye göre 1961 yılında ABD desteği ile Küba’daki Fidel Castro rejimini devirmek için hayata geçirilen Domuzlar Körfezi Çıkarması’nın başarısızlıkla sonuçlanması dış istihbarat servisinin Kennedy’den kurtulmak istemesine neden oldu.
Bir başka komplo teorisine göre John F. Kennedy, Vietnam Savaşı’na yönelik barışçıl yaklaşımı sebebiyle öldürüldü
Cinayetin arkasında ise ABD’deki silah sanayi bulunuyordu. Bazı iddialara göre Kennedy, sesli olarak dile getirmese de Vietnam Savaşı’nın sona ermesini istiyor, diyalog temelli bir çözüm arayışını savunuyordu. İşte bu sebeple ülkedeki silah sanayinin hedefi haline gelmişti.
John F. Kennedy suikastı hakkındaki komplo teorilerinden biri ise başkanın uzaylılar tarafından öldürüldüğünü ileri sürüyor
Herhalde bunun aynı zamanda en ilginç komplo teorilerinden biri olduğunu belirtmeye gerek yok! Başkanın uzaylılarca öldürüldüğünü iddia eden teoriye göre Kennedy, Washington ile uzaylılar arasında imzalanan bir gizli anlaşmayı kamuoyu ile paylaşmayı planlıyordu. Başkan tam da bu sebeple uzaylıların hedefi haline geldi ve bu cesur kararının bedelini canıyla ödedi.
John F. Kennedy komplo teorileri, çoğunlukla başkanın neden öldürüldüğü hakkındaki spekülasyonlara dayanıyor
Ancak başkanın kim tarafından öldürüldüğüne dair şaşırtıcı iddialar da mevcut
Çünkü her ne kadar Lee Harvey Oswald cinayetin faili olarak gösterilse de Oswald’ın Kennedy’e ateş ettiğini doğrulayan tek bir görgü tanığı bile yok. Yani Kennedy’i kim öldürdü sorusu, pek çok insan için halen dahi yanıtlanmış değil. Ancak olağan şüpheli sıfatıyla öne çıkan bazı isimler var.
Bir teoriye göre Kennedy’nin ölüm fermanını imzalayan kişi, yardımcısı Lyndon B Johnson’dan başkası değildi
Johnson, Kennedy’nin ölümü üzerine ABD’nin geçici başkanı olarak göreve başladı. Takip eden süreçteki seçimlerde ise yüksek bir oy oranı ile ülkenin 37. başkanı olarak seçildi. Ancak ismi uzun yıllar boyunca komplo teorileri ile anıldı. Öyle ki Kennedy’nin sekreteri Evelyn Lincoln tarafından hazırlanan “şüpheliler” listesinin ilk sırasında onun adı yer alıyordu.
35. ADB Başkanı’nın kazara öldürüldüğüne inananların sayısı da hayli fazla
Bu ilginç komplo teorisine göre ise Kennedy, konvoyda yer alan George Hickey isimli bir gizli servis ajanının silahını kazara ateşlemesi sebebiyle yaşamını kaybetti. Öte yandan buna benzer birkaç komplo teorisi daha var. Örneğin bazı insanlar, Dallas gezisi sırasında Kennedy’nin şoförü olan William Greer’in hemen arkasında oturan başkana ateş ettiğine ve öldürdüğüne inanıyor.
Kaynak: 1