Kemal Sunal için hiç düşünmeden sinemamızın bir numaralı güldürü ustası denilebilir. Yeşilçam gibi Sadri Alışık’lar, Şener Şen’ler görmüş bir sinema endüstrisinde yekten bu unvanla anılabilmek kolay iş değil. Kemal Sunal aynı zamanda toplumsal sorunları merkez alan filmlerde en çok başrol oynayan oyunculardan birisidir ama bu yönü muhtemelen olağanüstü bir komedyen olmasının gölgesinde kalmıştır. Dönemin toplumsal buhranlarını, kişilerin bireysel yoksunluklarını en iyi hicveden karakterlere hayat veren Kemal Sunal’ın yer aldığı bu filmleri listeledik. Keyifli okumalar.
1. Kibar Feyzo filminde ağalık düzenine ve başlık parası garabetine meydan okuyan Feyzo’yu canlandırmıştır
Senaryosunu filmde Gülo’nun babası Hacı Hüsso’yu canlandıran İhsan Yüce’nin yazdığı Kibar Feyzo, sinemamızın en önemli kara komedi örneklerinden birisidir. Feyzo’nun mahkeme salonunda Maho Ağa’yı neden öldürdüğünü anlattığı sahne ile başlayan film, ağanın marabalarını nasıl sömürdüğünü, başlık barası yüzünden seven gençlerin nasıl birbirlerine kavuşamadığını en açık biçimde gözler önüne seriyor.
2. Şark Bülbülü filminde bir gecede meşhur olmuş Şaban Ballıses karakteri bir “İbo” parodisi gibidir
Şark Bülbülü, hiçbir müzik eğitimi, sanat alt yapısı olmadan bir gecede şöhret olanların bir parodisi niteliğindedir. Aç gözlü gazinocu ve prodüktörlerin bu kişiler üzerinden daha fazla para kazanmak için yapmayacakları şey olmadığını en net biçimde gözler önüne koyar. Ayrıca köydeki ağanın sömürüsü de kentte keyif için parayla adam döven patronun acımasızlığı da mizahın içine gömülü biçimde senaryoda kendisine yer bulmuştur.
3. Zübük filminde madrabaz politikacı İbrahim Zübükzade’yi ustalıkla canandırmıştır
Aziz Nesin’in aynı adlı eserinden beyaz perdeye aktarılan film, günümüz politik yaşantısıyla da paralellikler taşıdığından hala güncelliğini yitirmeyen eserlerden birisidir. Kemal Sunal’ın canlandırdığı İbrahim Zübükzade karakteri, insanların dini duygularını sömürerek kendi cebini dolduran yozlaşmış, dolandırıcı bir politikacıdır.
4. Davaro filminde Hıyarto’larla olan anlamsız kan davasını bitirmek için uğraşırken bu törenin yersizliğini vurguluyor
Memo törenin, sevdiği Cano’nun, annesinin, ağanın ve bütün köyün baskısı altında kendisini kanlısını vurmaya mecbur hisseder. Ancak ne olursa olsun Memo tetiği çekemez. Bu dünyada sevdiği her şeyi riske atmak pahasına da olsa kan davasını bitirmeye kararlıdır.
5. Köyden İndim Şehire, Salak Milyoner ve Boynu Bükük Küheylan filmlerinde ise göç temasını işliyor
Yolları kırsaldan kente düşen kardeşlerin uyum sıkıntısını merkeze alan filmler, aynı zamanda ortaya çıkan yüklü bir maddi değer olduğunda kardeşlerin bile birbirlerini nasıl tanımayacağını eğlenceli bir şekilde perdeye yansıtıyor. Kemal Sunal bu filmlerde 4 kardeşin en safını canlandırmaktadır. Boynu Bükük Küheylan ise göç sorununu daha dramatik bir dille anlatmıştır.
6. Davacı filminde hantal adalet sistemi yüzünden ömrü mahkeme salonlarında geçen “Yunus” karakterine hayat verdi
Köyde birbirleriyle yok yere kavga edip davalık olan iki komşunun öyküsü anlatılıyor. 7 yıl boyunca çoluk çocuk mahkemelere taşınmak zorunda kalan iki aile, hem maddi hem de manevi yönden perişan bir hale gelir. Film ağır işleyen adalet sisteminden korkarak insanların mahkemeye gitmeden önce iki kere düşünmek zorunda kaldığını vurguluyor.
7. Filmden hemen önce yürürlüğe giren Katma Değer Vergisi’ne hunharca giydiren “Katma Değer Şaban”
Kemal Sunal bu filmde yurda dönüş yapan Almancı bir genç rolündedir. Babası kendi geleneklerine uygun bir evlat beklerken punkçı bir şarkıcıyla karşılaşınca hayal kırıklığına uğrar. Bilmediği şey ise oğlunun bir gizli ajan olduğudur.
8. Çöpçüler Kralı ve Kapıcılar Kralı filmleri ise sosyal eşitsizlik ve göç temalarını oldukça dramatik bir şekilde işlemektedir
Ayrıca Kemal Sunal, Kapıcılar Kralı filmindeki “Kapıcı Seyit” karakteriyle 14. Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görülmüştür.
9. Düttürü Dünya, Öğretmen ve Kiracı filmlerinde ise ana tema geçim sıkıntısıdır
Öğretmen filminde ailesini geçindiremeyen öğretmen delirir. Kiracı filminde başını sokacak ev bulamayan aile babası bir binanın tepesine çıkar. Dütdüt Mehmet ise hayallerindeki umutlar ve gerçeklerle gelen umutsuzluk arasında boğulmak üzeredir. Kemal Sunal bu filmlerinde yokluk ile ölümüne mücadele eden insanların sorunlarını herkese duyurma gayretiyle emek vermiştir.
10. Gurbetçi vatandaşlarımızın sorunlarını da unutmamış Gurbetçi Şaban ve Polizei filmlerinde onların hikayesini beyaz perdeye taşımıştır
Çekimlerin büyük çoğunluğunun Almanya’da yapıldığı Polizei filmi, Türk-Alman ortak yapımı bir projedir.
11. Son oynadığı film olan Propaganda ise uzun yıllardır et tırnak olmuş insanların araya sınır telleri çekilmesiyle nasıl bir anda ayrı düşüklerini gösterek benzer sınır sorunlarına dikkat çekiyor
Metin Akpınar’la uzun yıllar sonra tekrar başrolü paylaştığı bu film, oğlu Ali Sunal ile birlikte oynadığı ilk ve tek filmdir.