Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kısa bir süre önce altı muhalefet partisinin oluşturduğu Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı açıklanmadan önce de, ittifak içerisinde cumhurbaşkanı adaylığı için öne çıkan isimlerden biri olduğu konuşuluyordu. Ancak Altılı Masa’da son anda ortaya çıkan aday krizi, Türkiye siyasetinde son dönemin en hareketli günlerinin yaşanmasına neden oldu.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kılıçdaroğlu’nun adaylığını veto ederek masadan kalktı, Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’a adaylık çağrısında bulundu. Milyonlarca insan, bu beklenmedik ayrılığın şaşkınlığı içerisindeyken masadaki aday krizi, iki belediye başkanın cumhurbaşkanı yardımcısı olmaları formülüyle aşıldı, Kemal Kılıçdaroğlu muhalefetin cumhurbaşkanın adayı olarak ilan edildi. Kısacası Kılıçdaroğlu, adaylık macerasının henüz başında olmasına rağmen zorlu engellerle karşılaştı ve üstesinden gelmeyi bildi. Peki, Kılıçdaroğlu’nu önümüzdeki süreçte neler bekliyor? Muhalefetin cumhurbaşkanı adayının yol haritasında neler var? Detaylara birlikte bakalım.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığına itiraz etmiş, masadan ayrılmış, Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adayı olması önerisinde bulunmuştu
Kısa süre sonra “Beşli Masa” ve İYİ Parti arasındaki müzakereler yeniden başlamış, Akşener yeniden masaya oturmuştu. Akşener’in de katıldığı son toplantının ardından Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı. Bütün bu gelişmeler, oldukça kısa bir zaman içerisinde, büyük bir hızla cereyan etti. Bu nedenle geçtiğimiz birkaç günde muhalefet koridorlarında yaşananların detayları yeni yeni ortaya çıkıyor.
Altılı Masa’daki “aday krizi” Cumhuriyet Halk Partisinin “B planı” ile aşıldı
Kulislere yansıyan bilgiye göre belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı olması formülü Cumhuriyet Halk Partisinin, masada bir kriz çıkma olasılığına dair kötü senaryoya karşı geliştirdiği bir B planıydı. İddiaya göre Akşener’in Altılı Masa ile köprüleri atmasının ardından kurmayları, formülü Kemal Kılıçdaroğlu’na anlattı. İki belediye başkanın seçim sürecinde daha fazla görünür olmasının da yolunu açan bu formül, Kılıçdaroğlu tarafından olumlu değerlendirildi. CHP kurmaylarının yaklaşık bir ay önce hazırladığı B planı, Akşener’in masaya dönüşü için devreye sokuldu. Böylece masadaki aday krizi aşıldı, Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olduğu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın da cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı ilan edildi.
Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olduktan sonraki ilk önemli icraatını gerçekleştirdi ve partisinin meclis grubuna veda etti
Daha önce “aday olduktan sonra parti rozetini çıkarma” kararı alan Kılıçdaroğlu, partisinin ilk meclis toplantısında bu kararını hayata geçirdi. Bu karar, Kılıçdaroğlu’nun yakın kurmayları arasında dahi şaşkınlıkla karşılandı. CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç, Kılıçdaroğlu’nun meclis grubuna veda kararını şu sözlerle değerlendirdi: “Meclis karşılamasından sonra grup başkan vekilleri olarak odasına girdik. ‘Arkadaşlar ben bugün grubu son defa temsil edeceğim’ dedi. Bundan sonra milleti temsilen, milletle beraber olacağım’ dedi.” Peki, Kılıçdaroğlu’nun yol haritasında neler var?
Kemal Kılıçdaroğlu, adaylığının açıklanmasıyla birlikte parti rozetini çıkardı ancak seçime kadar partisinin başında yer alacak
“Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası” metninde de yer aldığı gibi Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçildikten ve parlamenter sisteme geçildikten sonra partisinden ayrılacak.
Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, aday olduktan sonraki ilk ziyaretini deprem bölgesine, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine gerçekleştirecek
“Seçim bildirgesini” seçim kararının açıklanmasının ardından ilan edecek
Kılıçdaroğlu seçim bildirgesini, Ankara Kapalı Spor Salonu’nda diğer muhalefet liderlerinin de katılımıyla kamuoyu ile paylaşacak.
Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyası, ittifak içerisindeki partilerin temsilcilerinin de yer aldığı bir ekip tarafından yürütülecek
Bununla birlikte seçim kampanyasının ayrıntıları henüz netleşmiş değil. Ancak CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç, ittifak partilerinin kampanya boyunca “ortak dil” kullanacağını belirtiyor. Özkoç konu hakkında “Kampanya programımızda söylenecek sözler, vaatlerimizin nasıl ifade edileceği konusunda, iletişim uzmanlarının bize öngördüğü tavsiyeler doğrultusunda, bunları bütün siyasi partilerimizin görüşüne sunarız. Onlar da kendi görüşlerini ifade ederler ve böylece bir ortak dil ortaya çıkar.” ifadelerini kullanıyor.
Kemal Kılıçdaroğlu önümüzdeki süreçte pek çok siyasi parti ile görüşecek
Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak çok sayıda siyasi partiyi ziyaret edecek olan Kılıçdaroğlu, destek isteyecek. Kılıçdaroğlu’nun ziyaret programı ise seçim kararının ilan edilmesinden sonra netleşecek. Bu hususta yanıtı en çok merak edilen soru ise Kılıçdaroğlu’nun AKP, MHP ve HDP’yi ziyaret edip etmeyeceği.
Henüz kesinleşmemekle birlikte, parti içerisinde Kılıçdaroğlu’nun ziyaret programına ilişkin farklı seçenekler değerlendiriliyor. Bu noktada öne çıkana düşünce ise parlamentoda grubu bulunan tüm partilerin ziyaret edilmesi ve destek istenmesi yönünde. AKP ve MHP’den “grup başkanı” düzeyinde randevu istenmesi de masadaki seçenekler arasında. Randevu talebine olumlu yanıt verilmesi halinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun AKP Grup Başkanı İsmet Yılmaz ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret edebileceği belirtiliyor.
İlginizi çekebilir:
SGK Eski Genel Müdürü, CHP Genel Başkanı, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı: Kemal Kılıçdaroğlu
Kaynak: 1