Konuşmak, anlaşmak, birine bir şeyler anlatmak, bilirsiniz ki insan olmanın helalindendir. Konuşmaya başladığımız günden itibaren bi’ derdimiz, sıkıntımız olduğunda, bir şey istediğimizde birileriyle anlaşma, sosyalleşme, derdimizi anlatma telaşına gireriz.
Bazen öyle anlar olur ki, aşırı sevdiğiniz o kişi, anneniz, babanız, sevgiliniz, dostunuz, kim olursa olsun kötü zamanlar geçirebilir. Ve böyle zamanlarda istediği şey de sizin söylediğiniz birkaç kelimeyle rahatlamak olur. İşte tam bu noktada seçtiğiniz kelimelerin önemi büyüktür. Dışarıdan duyduğunuz gereksiz ve saçma rahatlama cümlelerini bir yere bırakıp gerçekten karşınızdaki kişinin yanında olduğunu hissettirmek, basit ama etkili kelimelerle mümkün.
1. Karşıdaki insanı anladığımızı söylüyoruz ama aslında anlamıyoruz.
İnsan olmanın bencilliğinden olsa gerek, diğer insanların derdi önemsiz, kendi derdimiz ise aşırı önemlidir. Ama karşı tarafa değer verdiğimizi söyleyip de geçiştirici cümleler kurmak, “Seni çok iyi anlıyorum, geçecek. Benim de başımdan geçti böyle şeyler.” gibi şeyler söylemek karşımızdaki insanı daha iyi hissettirmiyor, aksine kendini daha da kötü ve bencil hissetmesini sağlıyor.
Böyle bi’ durumda samimi olmak lazım. Zira karşı taraf sizin onu tamamıyla anlamadığınızın farkında. Siz onun ne kadar çok yanında olursanız o, o kadar huzurlu hisseder. Öyle yalandan samimiyete gerek yok yani.
2. Biz her zaman olumluymuşuz gibi karşıdan sürekli olumlu olmasını bekliyoruz.
Söylediklerimizi bi’ düşünmek lazım ilk önce. Gerçekten biz öyle bi’ durumda olsak, karşı tarafın böyle şeyler söylemesini ister miyiz? Sanki o şekilde sert ve net bi’ şekilde konuştuğumuzda karşı taraf, “Evet lan, doğru söylüyor.” diyecek. Açıkçası demeyecek.
Karşı taraf siz ne derseniz deyin inanmayacaktır. İsterseniz iyi günlerin, güneşli günlerin yakın olduğunu söyleyin, hayatın sonu onun için gelmiştir. Siz ona yanında olduğunu hissettirin, samimi bir şekilde ne düşündüğünü bildiğinizi söyleyin ve yanında olduğunuzu belirtin.
3. “Ya saçmalama taktığın şeye bak”lar bitmedi mi hala?
O an o dakika, karşınızdaki kişinin derdi, dünya yok olsa geçmeyecektir. Sizin “Ya etrafına bi’ bak, şunun oğlunun karısının annesinin başına da şu gelmiş…” muhabbetleri onu zerre ilgilendirmiyor.
Onu, sizin onun yakında olup olmamanız ilgilendiriyor. Gerçekten karşınızdakine değer veriyorsanız, yani “Of, yine mi bu triplerle uğraşacağız.” diye düşünmüyorsanız, sizin de onun bu durumuna karşı sabırlı olmanız gerekli.
Söylemeniz gereken cümle “Senin yanındayım ve bu süreçte beraberiz.”dir kesinlikle.
4. Sizin tavsiyelerinizi dinlemeye ihtiyacı yok!
Zaten öyle bi’ durumda olsa, profesyonel yardım almaya meyilli olur karşıdaki insan. Duygu değişimleri normaldir ve bu değişimlerden dolayı yardım almak, utanılacak veya çekinilecek bir şey değildir.
Zira duygusal olarak çok hassas bir dönemde karşınızdaki insan sizin tavsiyelerinizi istemez. Sadece konuşmak, anlatmak ister.
Ona istediği zaman sizinle konuşabileceğini söylerseniz ve bunu hareketlerinizle belli ederseniz, sizin yanınızda kendisini daha güvenli hissedeceğine emin olabilirsiniz.
5. Gereksiz gaza getirme çabaları yersizdir.
Karşınızdaki insan kendini çok güçsüz hissederken ona “Sen güçlüsün, bundan daha iyisisin.” gibi şeyler söylerseniz, bu onda ters etki yaratabilir.
Böyle şeylerin olağan olduğunu söylemek ve daha önce de yazdığımız gibi, onun yanında olduğunuzu hissettirmek, en doğru yol olacaktır.
6. Sen delirdin galiba derken?
Sakın! Karşınızdaki insan psikolojik sorunların en uç noktasını yaşıyor olsa bile, ona deli dememelisiniz. Siz onun yanındasınız, unutmayın. Gerçekleri onun suratına tokat gibi çarpmak sadece dizilerde ve çizgi filmlerde işe yarar.
Eğer gerçekten profesyonel bi’ destek alması gerektiğini düşünüyorsanız, ona göre tatlı bir dille ikna etmeli, gerekirse doktora beraber gitmelisiniz.
7. İyi böyle devam et deyip de gitmek ne demek?
Bırakın istediği arabesk müziği dinlesin, odanın aynı köşesinde aynı depresyon kazağını giyip ağlasın. Ama siz bu esnada onun yanında olun.
8. Son olarak zamana bırakmanın inanılmaz hafifliği
Çok klişe olacak bu evet ama maalesef ki her şeyin çözümü zamandan geçiyor. Kafa dağıtmalı, bol keyifli muhabbetli günlerden sonra inanın ki değer verdiğiniz o insan, eskisi gibi keyifli olacaktır.