Kelebeklerin yaşam döngüsü gerçekten çok şaşırtıcıdır. Kelebeklerin dört yaşam evresi vardır: Yumurta, larva (tırtıl), pupa ve yetişkin kelebek. İnsanların büyük bir çoğunluğu kelebeklerin ömrü bir gün diye düşünür. Bu bilgi çok yaygın olsa da kesinlikle doğru değildir. Peki kelebekler kaç gün yaşar? Kelebeğin ömrü ne kadar? Sizler için kelebeklerin ömrü ve yaşam döngüsü ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi anlattık.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Dışkı Yiyor Gözyaşı İçiyorlar! Kelebekler Hakkında Daha Önce Hiç Duymadığınız 10 Bilgi”
Kelebeklerin yaşam döngüsü
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi kelebeklerin dört yaşam evresi vardır: Yumurta, larva (tırtıl), pupa ve yetişkin kelebek.
Yumurta
Çiftleşmeden sonra dişi kelebek, kokuyu kullanarak ve ayaklarıyla tadına bakarak, belirli larva besin bitkisini bulmalı ve birkaç yüz yumurtasını bunun üzerine ya da yakınına bırakmalıdır. Görevinde hata yaparsa, larvalar yumurtadan çıktıktan birkaç saat sonra ölür. Türlere bağlı olarak, kelebek yumurtaları tipik olarak 5-20 gün içinde yumurtadan çıkar.
Tırtıl
Yumurtadan çok küçük bir tırtıl çıkar. Çoğu tırtıl için ilk öğün yumurta kabuğudur. Tırtıl bir “yeme makinesi” olarak tasarlanmıştır ve daha yavrulamaya başlamadan önce vücut kütlesini binlerce kez artırır. Tırtıllar dış iskeletlerini büyüttüklerinde birkaç kez deri değiştirirler. Her yaptıklarında görünümleri oldukça çarpıcı bir biçimde değişir. Kelebeğin tırtıl evresinde kaldığı toplam süre yaklaşık 2-5 haftadır ve türe ve büyüme koşullarına göre değişir.
Tırtılların ölüm oranları çok yüksek olduğu için bir kelebeğin yaşam döngüsündeki en tehlikeli aşama olduğuna inanılmaktadır. Tırtıllar hava koşullarına, hastalıklara, parazitlere ve yırtıcılara maruz kalırlar. Birçok yetişkin kelebek türü yüzlerce yumurta bırakır ve sadece birkaçı hayatta kalarak yetişkin olur.
Pupa
Pupa evresi, türe ve mevsime bağlı olarak günler veya aylarca sürer. Pupanın içinde, larvaların iç kısımları yeniden yetişkin formuna dönüştürülür.
Yetişkin kelebek
Kelebek pupadan çıktığında kanatları buruşmuş olur. Kelebeğin kanatları aşağıda asılı kalır ve kanatlarını düzleştirmek için vücudundaki sıvıyı kanatlarına pompalamaya başlar. Daha sonra kelebek uçmadan önce kanatlarının sertleşmesi ve kuruması için birkaç saat beklemelidir. Yetişkin kelebeklerin ömrü yaklaşık 2-3 haftadır, ancak bu, türler arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Yetişkin dişi kelebekler, yaşamları boyunca bir eş bulmak ve kelebeğin yaşam döngüsüne yeniden başlamak için yumurtalarını bırakacakları doğru bitkileri bulmak zorundadır.
Kelebeklerin ömrü ne kadar?
Pek çok insan “kelebekler 1 gün mü yaşar?” sorusunun cevabını merak ediyor. Bu nedenle hemen bu sorunun cevabını verelim. Kelebeklerin ömrü diğer canlılara kıyasla kısadır, fakat yaşam süreleri bir gün değildir. Kelebeklerin ne kadar süre yaşadığı birçok şeye bağlıdır ve büyük ölçüde değişir. Kelebeğin boyutuna, kelebeğin türüne, nerede yaşadığına ve yılın hangi zamanında yetişkin olduğuna bağlıdır.
En uzun ömürlü kelebekler 9 ay ila 1 yıl kadar yaşar, ancak kelebek türlerinin çoğunluğunun ömrü yaklaşık olarak 2 ila 4 haftadır. Hiçbir yetişkin kelebek 1 yıldan fazla yaşayamaz. Örneğin, köşeli kanatlı kelebekler (Nymphalis antiopa) neredeyse bir 1 yaşayabilir. Kırlangıçkuyruk kelebekler (Danaus plexippus) ise yaklaşık 1 ay yaşayabilir. Ancak bu durum yalnızca bu cinslere özeldir.
Yetişkin kelebeklerin ortalama ömrü 2 hafta veya daha kısadır. Bazı küçük türler bir haftadan fazla yaşamazken, avcılar ve diğer tehditler diğerlerinin ömrünü önemli ölçüde kısaltabilir.
Kelebeklerin ömrünü etkileyen faktörler
Bir kelebek türünün ortalama ömrünü pek çok faktör etkileyebilir. Örneğin, hükümdar kelebekleri 2 ila 6 haftalık bir yaşam süresine sahiptir, ancak bu nesilden nesile değişir. Bazı nesiller de göç eder ve kış uykusuna yatar, bu da yaşam süresini iki katından fazlasına kadar çıkabilir. Vahşi doğa, kelebeklerin ömrünü kısaltır. Kelebekler, vahşi doğada böcekler ve kuşlar gibi pek çok yırtıcının saldırısına maruz kalırlar. Bu da, yaşam sürelerinin gerçekte olduğundan daha kısa sürmesine neden olur.