Kedi sahiplerinin ve sahiplenmeyi düşünenlerin aklındaki en önemli sorulardan biridir; kediler neden tüy döker? Kedi tüylerinin dökülmesini nasıl engelleneceğiyle ilgili çözüm yolları arayanlar için öncelikle kedilerin neden pofidik tüylerini koltuklara bıraktığını ve ardından bunun önüne nasıl geçebileceğimizi paylaşacağız. Belirtmekte fayda var, bu tamamen doğal bir durum.
İlginizi Çekebilir: En İyi Kedi Tüy Toplayıcıları
1. B vitamini eksikliği yaşıyor olabilir
Kedilerin tüy dökme sebepleri arasında sıklıkla B vitamini eksikliği gelir. Veteriner kontrolüyle gerekli miktarda B vitamini takviyesi yapabilirsiniz.
2. Düzensiz ve dengesiz beslenme, kalitesiz mamalar
Kedilerin de bizler gibi beslenme programlarına sahip olmaları gerekmektedir. Tek yönlü ve sadece bir vitamine, proteine dayalı diyetler ilerleyen zamanlarda vücutta yaşanan eksiklikler yüzünden fiziksel hastalıklara da sebep olur. Ayrıca kalitesiz mamalar da kedi tüylerini yıpratır.
3. Stres
Yaşadığı bölgenin değişmesi, yavrularından ayrılmak veya başka nedenlerden dolayı düzenlerinin bozulması durumunda stres yaşayabilirler ve bu durum tüylerini dökmelerine neden olabilir.
4. Tüylerini kestirmek
Tüylerinden kurtulmak için tıraş etme yolunu tercih ederseniz kedinin hem yeni görünüşünden dolayı stres yaşamasına, hem de deri hastalıklarına davetiye çıkarabilirsiniz. Kediler kendilerini yalayarak temizleyen ve bu konuna obsesif şekilde takıntılı hayvanlardır. Dış görünüşlerindeki bu değişiklik onları tahmin edebileceğinizden daha fazla etkiler.
5. Parazit takibi yapın.
Kedilerin iç-dış parazit tedavileri sadece hastalık açısından değil tüylerinin sağlığı açısından da önemlidir. İç parazitlerin çoğu dışkı yoluyla bulaşırlar ve kediler tüm vücutlarını yalarken dilleriyle parazit yumurtalarını tüylerine bulaştırabilirler. Bu şekilde dökülen tüylerin yutulması yaygın olan kist hastalığına sebep olur. Kistin sebebi tüylerin üzerinde parazit yumurtalarıdır, tüyün kendisi değil. Bu nedenle sağlıklı hayvanların tüy dökmesi hasta etmez.
6. Çiftleşme ve hamilelikteki hormonal değişiklikler
Kedilerin çiftleşme aylarında veya hamilelik süreçlerinde vücutlarındaki hormonal salgılar da değişir ve yoğunlaşır. Bu durum tüylerine de yansıyor elbette.
7. Tüylerini tarayın
Kedilerin tüylerini belirli aralıklarla taramak onların cansız tüylerden kurtulmalarını ve daha az tüy dökmelerini sağlar.
8. Pire tedavisi uygulayın
Pire de bir dış parazittir ve tüylere yapışarak onların sağlığını etkileyerek dökülmelerine sebep olur. Bununla birlikte çeşitli deri hastalıkları da yaşatacağı için düzenli aralıklarla parazit temizlemesi ve tedavisi yapılmalıdır.
9. Yumurta yedirin
tic/2017/05/15134105/su-i%C3%A7en-kedi-600×400.jpg” alt=”su-içen-kedi” width=”600″ height=”400″ class=”alignnone size-large wp-image-298129″ />
Kedilerin susuz kalması da tüy dökmelerinin sebeplerinden biridir. Özellikle de yaz aylarında su kaplarını sık sık yenileyerek taze su koyun. Beklemiş suları da içmiyorlar zira.
11. Ve tabii ki veteriner kontrolünü aksatmayın
Her şeyin özü ilgide bitiyor. Veteriner kontrollerini aksatmayarak olası bir hastalık ihtimaline karşı da önleminizi erkenden almış olursunuz.
Kaynak: 1