Dünyada bir kediden daha güzel bir şey varsa o da iki kedidir! ❤️️ Siz de eğer evinize ikinci bir kediyi almaya niyetlendiyseniz kendinizi yeryüzündeki en mutlu insanlardan biri olmaya aday görebilirsiniz. Artık hayatınız daha tüylü, daha sevimli ve mırlamalı geçecektir. Fakat her şey böyle güllük gülistanlık olmayabilir, özellikle de ilk başlarda. İki yabancı kedinin birbirleriyle tanıştırılması, kedilerin birbirine alışması aceleye getirilmemesi gerekilen ve sabır isteyen bir süreçtir. Bu konuda endişeleri olanlar, bu evreyi sancılı geçirenler için faydalı olabilecek tanıştırma yöntemlerini sizler için derledik.
1. Eğer tercih şansınız varsa eski kedinizin yaşına ve cinsiyetine göre bir kedi sahiplenin.
Genellikle iki yabancı kedilerin anlaşması eğer aralarında yaş farkı varsa veya karşı cinstenlerse daha pozitif geçiyor. Eve yeni gelen yavru kediyi eski kedi kendi yavrusu gibi sahiplenebilir. Eğer iki yetişkin kedi birbiriyle tanıştırılacaksa karşı cinsten olmaları aralarındaki rekabet duygusunu azalttığı için daha pozitiftir. Ama en nihayetinde hepsi kolay da olsa zor da olsa birbirlerine alışıyorlar. ?
2. Tanıştırılma zamanını iyi seçin.
Ev içerisinde normalin dışında şeyler gerçekleşiyorsa o dönem, tanıştırma işlemini de araya sıkıştırmaya çalışmayın. Örneğin eve misafir gelmesi, taşınma süreçleri gibi halihazırda huzursuz edebilecek şeyler eski kedinize bu değişikliğin faturasını yeni kediye kestirtecektir.
3. Birbirlerine ısınmaları için aceleci davranmayın.
Kedileri hemen aynı odaya koyup birbirlerini koklayıp yalamaları için zorlamayın. Aksine onlara zaman tanıyın, kendileri yanaşsınlar.
4. Farkı kum kabı hazırlayın.
Her ikisi için de farkı kumlar hazırlayın. Hatta mümkünse farklı odalara koyun. Yeni gelen kedi için evin bir odasını ayırabilirsiniz. İlk gününü orada geçirerek, orayı inceler ve kendini güvende hissedeceği yer o oda olur. Bu şekilde kumunu da burada bulundurabilirsiniz. Eski kedi daha sonra bu bölgede gezerken bırakın kendisi yeni kedinin kumunu keşfetsin.
5. Her ikisi için de farklı mama kapları kullanın ve değiştirin.
Her ikisi için de ayrı mama kaplarında mamalarını verin çok uzağa koymayın. Aynı zamanda yesinler ve yerlerken önlerinden kaplarını aynı anda alıp yer değiştirin. Birbirlerinin kaplarından yiyip yemediklerini deneyin. Kediler için yemek ve koku en iyi alıştırma araçlarıdır.
6. Her ikisine de havlular sürerek kokularını alın, çapraz bir şekilde diğerinin mama kabı altına koyun.
Kedilerin her birine ayrı birer havlu hazırlayın. Tüylerine sürterek kokularının sinmesini sağlayın. Daha sonra diğer kedinin mama kabının altına serin. Kediler mamalarını yerlerken diğer kedinin kokusunu da almaya başlayacaklar.
7. Kapıları direkt açmayın, aralık bırakın.
Özellikle yeni gelen kedinin olası bir korku anında ilk kalıp alıştığı odaya geri dönebilmesi için kapının açık olması gerekiyor. Fakat sonuna kadar değil, aralık olan kapılar ardından iki kedi birbirini gözetleyecek hem de daha güvende hissedecektir.
8. Göz hapsinde tutun, fiziksel saldırılarda elinizle ayırmayın.
Kedileri birbirlerine itmemeniz gerektiği gibi göz hapsinde de tutmalısınız. Yaşadıkları evde kendileri denk gelsin, önce hırlama ve tıslama olabilir ama alışırlar. Olası bir fiziksel saldırıda elinizle almayın, elinizi ıslatıp silkeleyerek ayırın. Direkt agresif bir şekilde ıslatmayın.
9. Yattıkları yastıkları birbirlerine sürtün.
Kediler için kokular çok önemlidir. Hep yattıkları yastıkları birbirlerine sürterek kokularının geçmesini sağlayın. Böylece yavaş yavaş bu kokuya alışacaklardır.
10. Uzun bir ipin ucuna iki ayrı oyuncak bağlayarak ikisini de oynatın.
Bu da sosyalleşmelerini sağlayan bir yöntemdir. İki ayrı uçta iki farklı oyuncakla oynarken aslında ip bağıyla bir oldukları için beraber oynamaya yöneleceklerdir.
11. Alışma süresi boyunca ikisine de aynı mesafede ilgi gösterin.
Kedilerden birine diğerinden daha fazla ilgi göstermeniz daha çok kıskanmalarına neden olacağı için dengeyi sağlamak çok önemli.
12. Güzel davranışlarında ödüllendirin.
Birbirlerine saldırdıklarında onlara kesinlikle kızmamanız gerektiği gibi, yakınlaştıklarında da onları ödüllendirin. Bol bol!