Kediler köpeklere nazaran bakımı daha kolay evcil hayvanlardır. Mamalarını ve sularını koyduğunuzda, kumunu sık sık temizlediğinizde kendi kendine yaşayacak hatta evi kendi hakimiyeti altına alacaktır. Fakat bu durum ne kadar nazlı oldukları gerçeğini de değiştirmiyor. Kediler doğuştan temiz varlıklardır, hatta temizliğe takıntılılardır. Tüm gün kendilerini yalayarak tüylerini beslerler, deri hastalıklarından kendilerini korurlar. Öte yandan tuvaletlerini doğada iken kazdıkları toprağa yapıp üzerini de hemen kapatma eğilimindedirler. Peki ya bazı kediler neden kuma çişini yapmaz? Kedilerde tuvalet eğitimi nasıl olmalıdır ve kedilere tuvalet eğitimi nasıl verilebilir? İşte bu konuda birkaç pratik bilgi…
İlginizi Çekebilir: En İyi Kedi Kumu Önerileri
1. Kedinizin kumuna çişini yapmamasının en yaygın sebebi kumun temiz olmamasıdır.
Dedik ya daha önceden de, kediler temiz hayvanlardır. Sizin için minik gibi gözüken bir çiş birikintisi kediniz için büyük bir kirlilik olabilir. Hem hijyenik olması hem de kokmaması açısından kedi kumunu sık sık temizleyip değiştirmelisiniz.
2. Kumunu beğenmemiştir.
Aaay haspam demeyin, kediler seçici hayvanlardır. Sizi sevdi diye kendinizi seçilmiş insan olarak anıp böbürlendiğinizi çabuk unuttunuz galiba? Kediler bazı kumlardan hoşlanmaz, özellikle kokuları veya yapıları hoşlarına gitmemiş olabilir. Bu tarz durumlarda iki farklı kaba iki ayrı kum koyarak kedinizin hangisini tercih edeceğini öğrenebilirsiniz.
3. Kum kabının yeri yanlış olabilir.
Kediler nazik hayvanlardır. Eğer kedi kumu kabı orta bir yerde, gürültüye ve etkileşime açık bir noktadaysa kediniz burada çişini yaparken kendini rahatsız hissedebilir, çekinebilir. Bu nedenle nasıl tuvalet bizim için de özel bir durumsa onların da kabını kuytu ve özel yerlere yerleştirmeliyiz.
4. Kum kabının açık veya kapalı oluşundan hoşlanmamış olabilir.
Kimi kediler yukarıda dediğimiz gibi çok göz önünde olmak istemezler tuvaletlerini yaparken. Bu yüzden kapalı kutuları tercih edebilirler. Fakat çoğu kedi kapalı kutuların içinde amonyak kokusunun daha yoğun birikmesinden ötürü sık sık kullanmayı tercih etmez ve dışarıya çişini yapma eğilimde olur. Aynı şekilde kedi kumu kabının yeterince büyük veya derin olmaması da bir sorundur.
5. Stres altında olabilirler.
Kediler stres altındayken bozuk davranışlar gösterebilirler. Yeni bir eve taşınmak, eve yeni bir bireyin gelmesi, olağan hayatta meydana gelen bir değişiklik onun da normalini bozabilir. Bu sadece bir süreçtir ve öncelikle onun sağlığını düzeltmeye odaklanın, gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.
6. Yavru kedilere tuvalet eğitimi vermek için dışkılarını kullanabilirsiniz.
Çoğu yavru kedi kumunu zaten titrek kuyruğunu yukarı dikerek paytak paytak yürüyüp kendisi keşfediyor. Ama yavrunuz henüz bunu yapamadıysa ve gördüğü her yere yapıyorsa yaptığı yerden dışkısının bir kısmını alıp kumuna bırakın. Yaptığı yeri de iyice temizleyin, kokusunu tekrar alamasın. Bir sonraki çiş yapma arayışında kokuyu takip ederek kumunu bulacaktır.