İnsanlar arasından konuşma dili kadar komplike olmasa da, kedilerin de çıkardıkları farklı ses tonlarıyla anlamak istedikleri çeşitli durumlar mevcut. Bizi sevdikleri için mırıldadığını düşündüğümüz kediler konusunda aslında haklı mıyız? Tıslamak her zaman kötü bir şeye veya tehlikeye karşı mı gerçekleşir gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Mırrrrnav!
1. Mırlama veya gırlama
Çok enteresan ama kedilerin gizemli yönlerinden biri aslında mırlama. Henüz kesin bir teşhis konulamadı bilim insanları tarafından kedilerin neden mırladığına dair. Fakat birçok iddia var bu konuyla ilgili. Mırlama, ya da bazı kesimlerde anıldığı üzere gırlama; gırtlak, diafram ve birçok çevre organın iş birliği ile çıkardığı bir ses. Georgia Üniveristesi öğretim üyelerinden Sharon Crowell-Davis’e göre mırlama çoğu zaman kedilerin mutlu olduklarında çıkardıkları bir ses olarak biliniyor. Çünkü genellikle ev kedilerinde gözlemleniyor ve yavru kediler de annelerini emerken bol bol mırıldıyor. Fakat kediniz normalden farklı bir tonda mırlıyorsa ve bunu destekleyen bazı davranışsal veya fiziksel değişiklikler varsa veteriner hekime götürmekte fayda var.
2. Miyavlama
Miyavlama, kedilerin dilidir. Çoğu zaman bize bir şey anlatmak için miyavlarlar. Eğer kediniz size doğru miyavlıyorsa “Acıktım” veya “Beni sev!” diyor, başka bir kediye miyavlıyorsa selamlaşıyor olabilir. Kediler ayrıca miyavlayarak bir şeyi işaret de edebilirler. Kapıya yöneldiklerinde kapının açılmasını istediklerini anlatırlar mesela. Kediniz eğer çok yüksek sesle miyavlıyorsa bu işitme sıkıntısı yaşadığının da belirtisi olabilir. Ayrıca uzun miyavlamalar kesinlikle alarm niteliğindedir. Sizin ilginizi çekmeye çalışıyordur ve bu tehlikeli bir duruma karşı sizi uyarma niteliğinde de olabilir.
3. Acı acı bağırma
Bu sesi çoğu zaman sokaktaki kedilerden duymuşsunuzdur ve ağlayan bebek sesine benzetmişsinizdir. Kediler kavga öncesi bu şekilde sesler çıkararak ardından hırlama ve tıslamaya geçebilirler. Ayrıca acı acı bağırmak çiftleşme dönemlerinde, alan belirlemek istediklerinde ya da huzursuz olduklarında da çıkardıkları bir sestir.
4. Kedi ötüşü
Kuş mu bu neden ötsün diyenleriniz olabilir. Fakat kedilerle uzun süreler vakit geçiren insanların kedilerin de öter gibi ses çıkardıklarını görmüştür. Özellikle cam önünde veya pusuya yatarak çıkardıkları bu ses kuşlar için bir yem niteliğindedir. Evrimsel olarak büyük atalarından avlanma güdüsüyle kaldığı düşünülmektedir.
5. Tıslama
Kedilerde tıslama aynı yılan tıslamasına benzer bir sestir. Tıslama agresif olduğunun belirtisidir ve bu durumlarda kedinin üstüne gidilmemeli, yanaşılmamalıdır. Tehlike yaratan ve tıslamasına sebep olan etmen ortadan kaldırılmalıdır. Kediler tıslarken çoğu zaman sırt tüylerini kabartıp kulaklarını da geriye doğru atarlar. Eğer tıslama uzun sürerse sonunda saldırı gelir. Kediler her canlıya miyavlamaz, ötmez ama her canlıya tıslayabilir. Bu yönüyle diğer seslerden ayrılır, daha geniş bir yelpazeye sahiptir.
6. Hırlama
Kuş gibi öttüler, şimdi köpek gibi hırlıyorlar da… Hırlama aslında kedi tıslamasına benzer fakat daha yüksek seslidir ve daha yoğundur. Ağrı duyduklarında, gerildiklerinde, yabancı bir ses duyduklarında hırlayabilirler. Özellikle siz bir yerine dokunduğunuzda hırlıyorsa o bölgede bir ağrısı olabilir.
7. Kedi ağlaması ve inlemesi
Kediler de aslında köpekler gibi ağlar fakat farkları kedilerin daha sık aralıklarla ses çıkarmasıdır. Kedi ağlamasının sebebi strestir ve kesinlikle önemsenmelidir.
8. Mart kedisi sesi
Bu sesi eminiz ki oldukça sık duyuyorsunuzdur Mart aylarında. Çiftleşme dönemlerinde kısa ve sık aralıklarla çıkarılır.
Kaynak: 1