Yaz aylarının en sevilmeyen misafirleridir pireler. Hayvan besleyenler pirelerin genellikle insanlara bulaşmadığını bilirler, fakat bunun farkında olmayan ve hayvanlara uzaktan tiksintiyle bakan insanların tepkileri pire tedavisindeki en can sıkıcı şeylerin başında gelir. “Ay kedi mi bakıyorsunuz, pirelenirsiniz ayol hepiniz!” diyenleri bir kenara bırakıp kedinizi bu haşerelerden kurtarmak için yollar aramaya başladıysanız biz de bu sorunla mücadelede etkili yöntemleri listeledik.
Fakat önce bilinçlendirmek adına birkaç soruyu cevaplandıralım:
– Kedi pireleri insanlara geçer mi? + Genellikle hayır, çok nadir olarak görülen toz pireleri insanlara bulaşır. Onlar da zaten kedilerden bulaşmaz, moloz yığını gibi alanlardan kedi sahibi olmayanlara da bulaşma riski yüksektir.
– Kedim neden pireleniyor? + Özellikle yaz aylarında pirelerde artış görülür. Bu sadece sizin başınıza gelen bir şey değil. Dışarıya çıkan kedinize atmayabilir, dışarı çıkmayan kedinize siz bile toz pirelerini taşımış olabilirsiniz. Bunun doğal ve çözümlenebilir bir konu olduğunuzu unutmayın, paniklemeyin.
Öncelikle veteriner hekim kontrolü ve dış parazit damlası kullanın.
En bilindik yöntemdir. Kedi pire damlası enseden damlatılır ve deri altına yedirilir. Bu işlem köpeklerde de aynıdır. Kediler kendilerini sıkça yaladıkları için dillerinin ulaşamayacağı yer tercih edilir. 3 ay kadar etkilidirler. Damladan sonra kedinin kanını emmeye çalışan pireler 24 saat içinde zehirlenerek ölür ve dökülürler. Bu süreçte kedinizi taramak ve ölü pirelerden arındırmak gerekli. Fakat bir kötü yanı var ki, adı üstünde pireleri zehirliyor. Kedinizin deri altından aldığı bir kimyasal olduğu için daha doğal yollara yönelmek isteyenler de var.
Pire tasması kullanabilirsiniz.
Bu pire tasmaları temelde yaydığı kokularla pirelerin kedi üzerinde durmasını engeller. Fakat bazı kediler de kokudan rahatsız olabilir. Ve pireler için tam anlamıyla bir çözüm değildir maalesef. Koku geçtikten sonra işlevselliğini de yitirir.
Limonlu solüsyon yapabilirsiniz.
Kedi pire damlası özel durumlarda kullanılamamaktadır. Hamile kedilerde ve yavru kedilerde özellikle. Bu yüzden daha masum yöntemler gerekli. Limon kabuğunu rendeleyerek yarım litre suyun içinde kaynatın. Daha sonra bir gece dinlendirin ve kedinizin tüyleri üzerine sürün. Banyo yaptırırcasına yoğun olmasın ve bunu ayda bir tekrarlayabilirsiniz.
Biberiyeden faydalanabilirsiniz.
Biberiye de güçlü bir pire kovucusudur. Aynı limonlu solüsyonda olduğu gibi biberiyeyi de 1 çay kaşığına yarım litre olacak şekilde kaynatıp dinlendirdikten sonra uygulayabilirsiniz. Ayrıca biberiyeyi toz halinde kedi yatağının altına da koyabilirsiniz.
Pire tarağı kullanabilirsiniz.
Banyo yağını suyla seyreltip kedinizin tüylerini ıslattıktan sonra pire tarağıyla tarayabilirsiniz. Bu tarağı özel olarak pet shoplarda ve veterinerlerde bulabilirsiniz. Toplanan pirelerin tekrar kaçmaması için kenarda bir kase içinde su koyup ona dökebilirsiniz.
Pire tozu kullanabilirsiniz.
Pire tozlarının kediler üzerinde tüylerinin arasına sürülerek de kullanılan türleri olduğu gibi ev için de bulunur. Her ikisi de sonuç almak için etkilidir.
Kedinizin yatağını ve oyuncaklarını sık sık yıkayın.
Evin temizliği ve pirelerin yuvalanarak yerleşmemesi için bu alanları sık sık temizlemek elbette atlanmayacak bir konu. Çünkü pireler kedilerin üzerinde yaşadığından fazla, ev içerisinde bazı bölgelere yumurta bırakmış olabilirler. Özellikle yatak veya yastık gibi kumaşlı ürünlerin yüksek ısıda yıkanması gerekir. Aksi takdirde pirelerden kurtardığınız kediniz tekrar buralardan pire kapabilir.