Bir kedi ile aynı evi paylaşmak, zamanla bir kedi ile yaşamaktan farklı bir şeye dönüşür. O artık sizin çocuğunuzdur, arkadaşınızdır, ailenizden biridir. Ve onun hastalanması ya da başına başka bir şey gelmesi, sizi tahmin ettiğinizden daha fazla üzer.
Bu bahsettiğimiz duyguların hepsi, aslında karşılıklıdır da. Yani siz kedinizin iyi olması için onun gözünün içine bakarken, o da sizin iyi olmanızı ister. Öyle ki siz depresyona girerseniz; kalkar o da sizinle birlikte depresyona girer. Kediler sahiplerinin tüm ruh durumlarını hisseder.
Depresyon konusu bu kadar basit değil elbette. Kediler de tıpkı bizler gibi çeşitli sebeplerle depresyona girebilir ve duygularını konuşarak anlatamasalar da, birçok işaretle seslerini duyurmaya çalışırlar. Biz de bu yüzden kedi depresyonu hakkında bilmeniz gereken bazı temel şeyleri sizlerle paylaşalım istedik. Kediler depresyona girmesin. Çünkü neden giriyorlar ki?
Kediniz normalde olduğundan farklı bir şekilde çekingen tavırlar sergiliyorsa, sizden korkuyorsa…
Kendini çok fazla yalıyor veya hiç temizlemiyor, yalamıyorsa…
Onu evin içinde bulmakta zorlanıyorsanız ve sürekli bir yerlere saklanıyorsa…
Aşırı miktarda mama yiyor, kusuyor veya iştahsızlıktan hiç yemiyorsa…
Etrafı yalamak gibi bir davranış bozukluğu göstermeye başladıysa…
Aşırı tüy döküyorsa…
Tuvalet alışkanlığında ciddi değişiklikler görüyorsanız…
Kediniz depresyona girmiş olabilir.
Elbette bu belirtiler, kedinizin kesinlikle depresyonda olduğunu göstermez. Bunu anlayabilmenin en iyi yolu, onu iyi tanımak ve doğru gözlemlemektir. Kediler de tıpkı köpekler gibi çok hassas canlılardır ve onları depresyona iten farklı sebepler olabilir.
Kedilerde görülen depresyonun en sık rastlanılan nedenleri; taşınma gibi mekan değişiklikleri…
Eve başka bir hayvan gelmesi ve alanını onunla paylaşması…
Ya da sosyalleşmedeki eksikliklerdir.
Kedilerdeki depresyonun nedenleri de elbette farklılık gösterebilir. Sahibinin ölmesi, başka birine verilmesi, evdeyken birden sokağa bırakılması gibi rahatsız edici değişiklikler, bir kedinin depresyona girmesi için yeter de artar bile. Ayrıca kedilerin sahiplerinin ruh halini hissettiği ve buna bağlı olarak da olumsuz etkilenebilecekleri unutulmamalıdır. Yani siz uzun bir süredir üzgünseniz ve bu yüzden ona sevgi gösteremiyorsanız; kedinizin depresyonunun altında başka bir neden aramanıza gerek yok. Muhtemelen onun depresyon nedenleri, sizinkilerle tam olarak aynı. 🙂
Kedinizin depresyona girdiğinden şüpheleniyorsanız öncelikle veterinerinize danışmalı…
Ona daha fazla sevgi ve şefkat göstermeli…
Onu rahatsız ettiğini düşündüğünüz koşulları değiştirmelisiniz.
Tüm bu bilgiler ışığında çıkarılabilecek tek sonuç, aslında her kedinin, tıpkı insanlarda olduğu gibi, tek ve biricik olduğudur. Dolayısıyla tüm bu belirtiler, kediden kediye değişiklik gösterebilir. Önemli olan kedilerimizin, gündüz evde yalnız kalmasının, doğal ortamından uzak bir apartman dairesinde yaşamasının bile onlar için zor koşullar olduğunu bilmek ve onlara verebileceğimiz sevginin en fazlasını vermeye özen göstermektir.
Yararlanılan Kaynaklar: Petfriends.social, Veterinerturkiye.