Bir kedinin ot yediğini görenler ilk sefer eminim ki şaşkınlıklarını gizleyememişlerdir. Kedi yahu, ot yer mi hiç? Oysa öyle bir yiyorlar ki, hiç o parça etli yaş mamaları iki dakika önce mideye gömen onlar değillermiş gibi. Peki ya kediler neden çimen yer? Kedi çimi nedir ki? Çimen yemenin kedilere zararı var mı? Öncelikle kediniz çimen yiyor diye etekleriniz tutuşmasın, edişelenmeyin. Tamamen doğal ve yararlı bu alışkınlığı daha yakından tanıdığınızda siz de evde kedinize çiminizi özel olarak hazırlayacaksınız.
1. Kedi çimi; insanlar için de çok faydalı olan arpa, buğday ve daha birçok tahılın tohumlarından oluşur. Yeşil çim yaprakları krolofil, enzim ve minerallar bakımından oldukça zengindir.
2. Kedilerin kedi çimi yemelerinin tek bir sebebi yoktur. İhtiyacı olduğunu da düşünebilir, tamamen damak tadı da olabilir.
Kedilerin kedi çimi yemesinin arkasında birçok etken vardır. Fiziksel bir ihtiyacı da olabilir, eksikliği hissettiği bir mineral veya tamamen midesinden rahatsızlık hissettiği için de yiyebilir. Damak tadına uygundur canım, size mi soracaktı ne seveceğini?
3. Kedi çimi kedilerin boşaltım sistemini destekleyerek kötü kokulara sebep olan bakterileri önler. Ayrıca sindirimi de kolaylaştırır.
Bazen kedilerimizin diyetlerine gereken önemi vermiyoruz ya da sokakta ne bulursa yemek zorunda kalan kedilerin yedikleri onları rahatsız edebiliyor. Bu süreçlerde bizim bir şişe maden suyu açmamız gibi onlar da çimen yiyerek midelerini rahatlatıyorlar.
4. Taze çimenlerin barındırdığı folik asit, hemoglobin düzenleyicidir. Eksikliğinde kansızlık ve gelişim geriliği görülebilir.
Bu nedenle kedilerin beslenme şekillerinde önemli bir yere sahiplerdir.
5. Kedi çimi kedilerin direkt veya dolaylı yoldan aldıkları zehirli maddeleri vücutlarından kusarak atmalarını sağlar.
Kedi çiminin kusturma özelliği de vardır. Kedilerimiz aslında o kadar farkındalardır ki bir şeylerin ters gittiğinin, o yüzden kusarak bundan kurtulmanın yollarını ararlar. Bu süreçte de en büyük hayat kurtarıcıları çimenlerdir. Özellikle sokak kedilerinin çimen yemesi onlar için oldukça faydalıdır. Ama burada da ufak bir kritik nokta var ki o da çimenin sağlıklı bir ot olup olmaması.
6. İyi bir besin kaynağıdır. Güçlü bir B vitamini kaynağıdır ve niyasin eksikliğine iyi gelir.
Kedilerin özel mamalardan karşılayamadığı vitamin ve minerallerin eksikliğinde çimlere yönelebilirler. Kedi çimini siz kendiniz yetiştirdiğinizde ve sağlığından emin olduğunuzda kedi çiminin diyete eklenmesi oldukça faydalıdır.
7. O taraklı minnoş diliyle tarayıp yuttuğu tüylerden de kurtulmasına yardımcı olur.
Kediler çoğunlukla kendini yalarken yuttuğu tüyleri dışarı atmak için kusarlar. O yüzden öğüren her hayvanın ciddi bir rahatsızlığı olduğunu düşünmeden önce gözlem altında tutmamız gerekli. Tabii ki sadece tüydendir deyip ilgilenmemek de olmaz, dengeyi sağlamalıyız.
8. İshal ve kabızlığı önler.
Bağırsak sistemini düzenlemede de etkin rol oynarlar.
9. Kedi çimi başka bitkilerle veya yapraklarıyla karıştırılmamalı. Taze yeşil çimenin dışındaki otlar zararlı olabilir.
Domates, patlıcan, ökseotu, zambak veya tüylü bitki yaprakları kediler için zararlı olabilirler.
10. Kediler çimene sürtünerek kendilerini doğaya daha yakın hisseder.
Özellikle evde yaşayan kediler için nasıl güneş gelen yere serilmek bir keyifse, toprağa patilerini basmak da bir nevi öyledir. Toprak olmadığı zaman da saksıdaki çime sürtünmek bile o kokunun tüylerine dağılması kediyi rahatlatır, huzur verir.
11. Kedi çimeni ve kedi otu (catnip) farklı bitkilerdir.
Kedi çimeni kedilerin yediği ve sindirimlerine faydalı iken, kedi otunu koklamak kedileri sakinleştirir. (Bazı durumlarda da aşırı hareketlilik verir.)
12. Kedi çimini marketlerden alabileceğiniz gibi evde kendiniz de yetiştirebilirsiniz.
Kedi çimleri raflarda hazır yetiştirilmiş olarak satılmaktadır. Bunun haricinde ben kendi çimimi kendim yetiştirebilirim derseniz, toprağı-kabı-tohumu içinde set olarak satılan kedi çim paketleri de mevcut. Onlara da şuradan ulaşabilirsiniz.