Evcil hayvanlarımızı çocuklarımızdan ayırmıyoruz. Onlar da ailenin bir üyesi haline geliyor ve her şeyimizi paylaşıyoruz. En iyi şartlarda hayatlarını sürmelerini kendimize sorumluluk olarak ediniyor, mutlulukları için çabalıyoruz. Kaç gece onları küstürmeden yatağımızdan uzaklaştırmaya çalıştık ya da onlar rahatsız olmasın diye iki büklüm uyuduk? Biz bu kadar titiz davranırken aslında bazı konularda sınıfta kalıyoruz. Gözümüze pek de önemli değilmiş gibi gelse de bazı eylemlerimiz ya da eylemsizliklerimiz aslında kedilerimizin hayatını tehdit ediyor. Dünyada ve ülkemizde en çok beslenen hayvan olan kedilerimizin ciddi sorunlar yaşamasına, sakat kalmasına veya hayatını kaybetmesine sebep olan insan hatalarının aslında basit adımlarla önüne geçebiliriz. Peki bunlar nelerdir?
1. Balkonları kediler için güvenli hale getirmemek
Havaların ısınmasıyla birlikte veteriner klinikleri yüksekten düşen kedi vakalarıyla dolmaya başlıyor. Birçok kedinin düşme veya atlama nedeniyle hayatını kaybettiği ya da sakatlandığı durumlardan bazılarında ise kedi sahipleri direkt veterinere gitmek yerine sosyal medyadan fotoğraflarını paylaşıp fikir alma yolunu seçiyorlar. Bu ise o an travma yaşayan kedinin can kaybına sebep olabiliyor. Aslında basit ve ucuz yöntemlerle balkonunuz daha güvenli hale getirilebilir.
2. Pencereleri üstten açmak
Birçok evcil hayvan sahibi yine havalar ısınınca camları açmak ve açmamak konusunda ikilem yaşıyor. Pencerelerine tel taktırmak yerine üstten açmayı daha kolay buluyor. Bu şekilde kedisinin camdan atlamasını önlediğini sanan insanlar maalesef daha kötüsüne davetiye çıkarıyor. Kediler bu aralık pencerelerden atlamaya çalışırken sıkışıp kendini yaralıyor, omurgasını kırıp çoğunlukla belden aşağı tutmayarak sakat kalıyor. O anki travmayla kendilerini kurtarmaya çalışırken hayatlarını da kaybedebiliyorlar.
3. Temizlik malzemelerini ortada bırakmak
Özellikle yer temizleme suları gibi çamaşır sulu ya da kimyasal içerikli suları ortada bıraktığımızda kedilerin onları koklayıp ilgilenmeyeceğini sanıyoruz ama yanılıyoruz. Kediler oldukça zekidir ama aynı zamanda meraklıdırlar da. Yıl içerisinde birçok kedi kimyasal suların tadına baktıkları için zehirlenebiliyor ve maalesef can kayıpları da yaşanıyor.
4. Elektrik kablolarını saklamamak
Birçok insanın bu konuya dikkat göstermediğine hemfikiriz. Oysa elektrik kabloları kedi gibi oyuncu varlıkların en çok ilgisini çeken şeylerden biri. (Neresi ilgi çekici orasını anlayamasak da…) Ve eminiz kemirilen kulaklıklarınızı da ibretlik olarak saklıyorsunuz. Kedinizin bu kemirme eğilimini de bildiğiniz halde elektrik kablolarını saklamamak çok büyük ihmalkarlık olurdu. Zira elektrik çarpmaları ve ani voltaj değişiklikleri ile yavrularımız hayatlarından olabiliyor.
5. Kedinin yanında sigara içmek
Çocuk gibiler diye boşuna demiyoruz aslında. Sigaranın her ciğere zararı olduğu gibi, pasif içici olarak aldıkları dumandan minnoş ciğerleri bizimkine oranla daha hassas bir şekilde etkileniyor. Benim kedime bir şey olmuyor, alıştı diyebilirsiniz ama bu yaşlılığında çekeceği hastalıkları önlemeyecek.
6. Büyüdüğü için aşıya ihtiyacı olmadığını düşünmek
Çocukluk dönemlerinde daha sık aşı olmaları, yetişkinlik döneminde bu takvimin seyrekleşmesi kedilerin aşıya ihtiyacı olmadığı anlamına gelmiyor. Aksine, yaşlandıkça onlar da bizler gibi şeker, tansiyon, kanser vb çeşitli hastalıklara yakalanabiliyorlar.
7. Süt vermek
Kedilerin en sevdiği içecek süttür diye bir algı vardır fakat kedilere süt vermek oldukça zararlıdır. Özellikle de yavru kedilere anneleri olmadığı için süt vermek onları bile bile ölüme sürüklemekle eş değerdir. Kedilerin anne sütü haricinde diğer sütler içtiğinde aldığı laktozu eritecek bakterileri bulunmadığı için sindirim yolunda rahatsızlıklar yaşayabiliyorlar.
8. Kısırlaştırmamak
Bu konu üzerine çok duygusal yaklaşımlar yapılıyor fakat için hem duygusal hem de sağlık boyutuna bakıldığında kısırlaştırmamak kedilere yapılan bir iyilik değil. Sokaklarda telef olan onca yavrunun yaşadığı şeyleri ve artan popülasyonu kontrol altına almayı bir kenara bıraktığımızda, kısırlaştırmak kedilerde sıkça görülen genital hastalıkların ortaya çıkma olasılığını da minimuma indiriyor.
9. Çiğ et vermek
Evde bakılan kedilere çiğ et verildiğini pek düşünmesek de, sokaktaki canlar için çoğunlukla çiğ et ve tavuk verildiğine şahit oluyoruz maalesef. Çiğ balık tiamin eksikliğine, çiğ ciğer ya da sakatatlar A vitamini fazlalığına, tavuk kemiği ve balık kılçığı batma tehlikesiyle ölümlere yol açabiliyor. Ayrıca ev yemeklerindeki yağlar hazımsızlığa, sarımsak ve soğan anemiye, çiğ et de genel olarak kedilerde parazite yol açıyor.
10. Aşırı bakım göstermek, sürekli temizlemek
Kedilerin belli aralıklarla bakıma ihtiyaç duyduğu bir gerçektir. Fakat kedi doğası gereği gününün yarısını uyuyarak ve kendini temizleyerek geçirir zaten. Onun her gün tüylerini taramak, tırnaklarını kesmek, dişlerini fırçalamak psikolojik sorunlar ve deri hastalıkları doğuracağı gibi; her gün suyla yıkamak da bir süre sonra kendini temizleme alışkanlığından vazgeçmesine sebep olacaktır. Oysa kendi diliyle kendini yalaması ve salgısı onun sağlığı için gereklidir.
11. Kedi kumunu temizlemeyi ihmal etmek
Kediler oldukça temiz hayvanlardır az önce de dediğimiz gibi. Kumlarını her zaman temiz görmek isterler. Eğer kum değiştirmek konusunda ihmalkar davranırsak bir sonraki tuvaletini yapmak için kum yerine daha temiz yerleri tercih edecektir. Salondaki halı gibi mesela… Bunu eğer alışkanlık haline getirirse hijyen açısından çift taraflı olarak sıkıntılar yaşanmaya başlanır.
12. Yanlış ev bitkileri seçmek
Kediler meraklı hayvanlardır. Gerekli durumlarda ot da yemek isterler. (Eğer fazla tüy yutmuşlarsa ve kusmak istiyorlarsa, ya da mideleri rahatsızlandıysa vb.) Eğer evinizde kedi çimi yoksa veya ona benzer fresh bitkiler yerine menekşe gibi tüylü yaprak yapısına sahip çiçekler varsa kediniz bunlara yönelecektir. Tüylü veya dikenli yapraklı bitkiler kedilerin zehirlenmesine ve hayatlarını kaybetmelerine yol açabilir.
13. Hareketlerini kısıtlamak ve çok yemek vermek
Kediler özünde miskin hayvanlar oldukları için onları gün içerisinde aktifleştirecek oyuncaklara ve etkinliklere ihtiyaçları vardır. Aksi halde yediklerini direkt kilo olarak göbek hanelerine yazdırıp tombullaşabiliyorlar. Her ne kadar sevimli olsalar da aslında aşırı kilo bizim kadar onlar için de zararlıdır. Bu yüzden hem hareket alanlarını arttırıp bir şeyleri kırıp dökmesinden şikayet etmemeli, hem de yemek koyduğumuzda 1 saat sonra kalan yemeği geri kaldırmalıyız. Bu sayede hem kediniz belli bir beslenme düzenine girer hem de ihtiyacından fazlasını yememiş olur. Zaten hava almış mamalara daha sonra burun kıvırdıkları da çok oluyor.