20 Kasım’da Katar’da başlayan Dünya Kupası, daha şimdiden tarihin en tartışmalı Dünya Kupası organizasyonu oldu. 2022 Dünya Kupası, turnuva başlamadan önce Katar’daki futbol oynamaya elverişsiz iklim koşulları ve Katar’ın insan hakkı ihlalleriyle gündeme geliyordu. 20 Kasım’da Katar ile Ekvador arasında gerçekleşen açılış mücadelesiyle birlikte, dünyanın en popüler spor organizasyonu da başlamış oldu. Ancak tartışmalar sona ermedi. Katar, bu kez de beklentilerin çok uzağında kalan ve kötü yaşam koşullarıyla dikkat çeken “taraftar köyü” ile gündemde.
Dünyanın dört bir yanından gelen taraftarların konaklaması için inşa edilen taraftar köyü, yüksek konaklama ücretleri ve kötü yaşam koşulları nedeniyle eleştirilerin odağında. Öyle ki bazı taraftarların, ücretlerini ödediği halde köyde yaşamaya dayanamadığı ve köyü terk ettiği biliniyor! Gelin, Dünya Kupası taraftar köyünün neden beğenilmediğine yakından bakalım…
Katar, dünyanın farklı bölgelerinden ülkeye gelecek taraftarlar için başkent Doha’da devasa bir köy inşa etti
Köyde her biri iki kişilik olan 1800 çadır yer alıyor. Taraftar köyünün resmi internet sayfasında, Dünya Kupası coşkusunun yakından takip edilebileceği, “birinci sınıf taraftar kampı” ibaresi bulunuyor. Ancak taraftarların köyde karşılaştığı manzara, internette yazandan oldukça farklı…
Taraftar Köyü’ndeki inşaat halen devam ediyor
Qetaifan Adası Taraftar Köyü’ne gelen futbolseverleri, inanılmaz bir sıcağın yanı sıra inşaat vinçleriyle dolu bir gökyüzü ve katlanılmaz inşaat gürültüleri karşılıyor. Köyde, kaldırım taşlarının döşenmesinden ışıklandırma çalışmalarına kadar pek çok inşaat faaliyeti halen devam ediyor. Taraftar köyünün tam anlamıyla bir şantiye alanına benzediği ifade ediliyor. Bu nedenle binlerce futbolsever, korkunç bir karmaşa ve gürültü altında yaşamaya çalışıyor.
Taraftar köyünün ilk konukları arasında yer alan Shogo Nakashima isimli Japon futbolsever, köyde yaşamanın zorluklarını yakından hissedenler arasında
Nakashima bu durumu, “Şu anda kaldığım yeri değiştiremiyorum bu yüzden kabullenmeli ve Japonya’nın maçını beklemeliyim. Sadece uyumak için burada olacağım. Dışarı çıkıp şehri keşfedeceğim, burada vakit geçirmek istemiyorum.” şeklinde ifade ediyor.
Meksika taraftarı Pedro ve Fatima çifti de köydeki kötü yaşam koşullarından şikâyetçi
Pedro, “Dürüst olmak gerekirse beklediğim gibi değil. Resimleri gördüğünüzde ve açıklamayı okuduğunuzda – bu bir FIFA Dünya Kupası, biraz kalite bekliyorsunuz.” açıklamasıyla yaşadığı hayal kırıklığını dile getiriyor. Çift, taraftar köyünün dünyanın herhangi bir yerindeki vasat hostellerden farksız olduğunu belirtiyor.
Köydeki yaşamı zorlaştıran en önemli unsurlardan biri de yüksek sıcaklıklar
Çadırların hepsinde vantilatörler var. Ancak bu vantilatörler, çadırlar kalın plastikten imal edildiği için pek de işe yaramıyor. Taraftar köyü sakinleri, sıcaklıklar nedeniyle uyuyamadıklarını ve neredeyse bir “sera içerisinde” yaşadıklarını ifade ediyorlar.
Taraftar köyü için talep edilen bir gecelik konaklama ücreti ortalama 175 sterlin
Ancak bu ücret köydeki olumsuz yaşam şartları da düşünüldüğünde pek çok taraftar için son derece yüksek. Fransa’dan, ülkesini desteklemek için başkent Doha’ya gelen Djamal isimli taraftar, taraftar köyünde 3 haftalık bir konaklama için yaklaşık 2700 sterlin ödediğini ancak köyde 24 saatten daha kısa bir süre geçirdikten sonra ayrıldığını ifade ediyor.
Taraftar köyündeki personelin iyi niyetli ve güler yüzlü olduğu ifade ediliyor ancak köydeki yaşam hakkında konuklara yeteri kadar yardımcı olamıyorlar
Örneğin bölgede nereden ve ne zaman su satın alınabileceği veya satın alma işlemi için bilekliğe ihtiyaç olup olmadığı konusunda çelişkili bilgiler veriyorlar. Bu nedenle zaten fiziksel yaşam koşulları bakımından sınıfta kalan taraftar köyü, günlük yaşamın iyice zorlaştığı bir yer haline geliyor.
Kaynak: 1