Kişisel temizlik ve bakım hayatımızın olmazsa olmazı, özellikle de banyo. Öyle ki, bir iki gün banyo yapmadığımızda kendimizi rahatsız ve kirli hissediyoruz. Ancak geçmişte yaşamış olan bir kraliçe var ki, hayatı boyunca sadece iki kez banyo yapmış. Kastilya Kraliçesi I. Isabel, katı bir Katolik idi. O, hainleri ve kendi dini dışındaki dinlere inananları düşman olarak görüyordu. Avrupa’daki son Müslüman ve Yahudi öldürülünceye kadar yıkanmayacağını söylemişti. Sözünde durdu ve tüm hayatı boyunca sadece iki kez banyo yaptı. İşte Kastilya Kraliçesi Isabella hakkında bilmeniz gerekenler.
Kraliçe Isabella, 22 Nisan 1451 yılında doğdu
I. Isabel, Kastilya kralı II. Juan ile Portekizli Isabel’in kızıydı. Ayrıca sonradan babasının yerine tahta çıkan IV. Enrique’nin üvey kardeşiydi. Kral öldükten sonra tahtın varisin oldu. Tahtın varisi olduğu için yapacağı evlilik çok önemliydi. Kimileri Portekiz, kimileri Fransız Kralı ile evlenmesini istiyordu. Ancak Isabel, danışmanlarının da etkisiyle Aragon tahtının varisi Fernando ile evlenmeye karar verdi ve Enrique’nin onayı olmadan Ekim 1469’da Valladolid’deki Juan de Vivero Sarayı’nda onunla evlendi. Isabel, Fernando’yla ilk gecesinde “Avrupa’daki tüm Müslümanlar ve Yahudiler öldürülünceye kadar yıkanmayacağım” diye yemin etti.
Bu evliliği uygun bulmayan bazı Kastilya soyluları, tahtın gerçek varisinin Isabel değil Enrique’nin la Beltraneja olarak bilinen kızı Juana olduğunu öne sürdüler. Böylece taht savaşı başlamış oldu. Ayrıca Isabel ve Enrique arasında da çatışmalar çıktı. Bu ikili aralarındaki anlaşmazlığı zaman içinde çözseler de, uzun yıllar devam eden taht savaşı, 1474’de kralın ölmesinden sonra iç savaşa dönüştü.
Taht savaşını Kraliçe Isabella kazandı
Isabel, savaş çıktığında kendini Segovia’da kraliçe ilan etti ve bir grup Kastilya soylusunun desteğini aldı. Juana’yı destekleyen grupta da birçok soylu ve güçlü din adamları yer alıyordu. Ayrıca Juana’yla nişanlanan Portekiz kralı V. Alfonso da Isabel’e karşı savaşa girişmişti. Dört yıl boyunca süren savaşın sonunda Juana mağlup oldu. Aynı yıl Aragon kralı II. Juan öldü. Bunun üzerine Kastilya ve Aragon krallıkları Isabel ve Fernando’nun yönetimi altında birleşti. Bu yaşananların hepsi modern İspanya’nın temelinin atılmasına olanak sağladı.
Isabel ve Fernando, Müslümanlara karşı savaş açtı. Ayrıca Kristof Kolomb’un keşif yolculuğuna destek oldu
Isabel ve Fernando, İber Yarımadası’ndaki son Müslüman kalesi olan Gırnata Emirliği’ni ele geçirerek İspanya’nın uzun yıllardan beri sürdürdüğü mücadeleyi bitirmek istedi. Ancak 1482’de Gırnata’ya karşı başlatılan sefer, Kastilya’yı maddi açıdan tüketti. Isabel, savaşın yönetimiyle çok yakından ilgilendi ve 1491’de kralıyla birlikte Gırnata yakınlarındaki Santa Fe’de karargah kurdu. Düşmanın bozguna uğrayacağı 1492 yılına kadar orada kaldı.
Isabel’i Santa Fe’de Kristof Kolomb ziyaret etti. Kolomb, Amerika kıtasına doğru çıkacağı yolculuk için ondan destek istedi. Isabel bu seferi destekledi. Bazıları bu yolculuğu desteklemek için mücevherlerini verdiğini, bazıları ise sınırlı bir mali destek verdiğini söyledi. Bu yolculuk hepimizin bildiği üzere Yeni Dünya’nın keşfedilmesi ile sonuçlandı. Bu keşif papalığın da onayıyla Kastilya’ya bırakıldı.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Amerika Kıtasını Keşfettiği Söylenen Kristof Kolomb Hakkında İlk Defa Duyacağınız Bilgiler”
Hristiyanlığı benimsemeyen Yahudileri ülkeden sürdü. Ayrıca çok iyi bir Katolik olmasına rağmen papalığa karşı sert ve kararlı bir politika izledi
Kraliçe Isabella, hükümdarlığı sırasında Andalucia’da Enkizisyon kurdu ve Hristiyanlığı benimsemeyen Yahudileri ülkeden sürdü. Ayrıca 15. yüzyılda uygulanmaya başlayan kilise reformları bu dönemde çok etkili oldu. Ancak Isabel, iyi bir Hristiyan olmasına rağmen papalığa karşı çok sert bir politika izledi. Bu politika doğrultusunda papanın İspanya’da kendisinin onayı olmadan atama yapmasına izin vermedi. Ayrıca aynı politikanın bir parçası olarak boş Cuenca piskoposluğuna bir İtalyan kardinalin getirilmesini reddetti ve dört yıl sonra bu göreve bir İspanyolun gelmesini sağladı.
Kraliçe Isabella, 26 Kasım 1504 yılında son nefesini verdi
Isabel, çok dindar biriydi. Öyle ki, inancı yüzünden 53 yıllık hayatı boyunca sadece iki kez banyo yaptı. Ayrıca dini konuların yanı sıra eğitime de ilgi duyuyordu. 30 yaşındayken Latince öğrenmeye başladı. Ayrıca tahtta olduğu yıllarda çocukların iyi bir eğitim almasını sağladı ve ressamlara çok destek oldu.
Isabel’in hükümdarlığının son yıllarında önce tek oğlu Juan, ardından kızı Portekiz kraliçesi Isabel, daha sonra da kendisinden İspanya ile Portekiz’i birleştirmesi beklenen torunu Miguel öldü. Bunun üzerine “Deli” lakabı ile bilinen kızı Juana, Kastilya tahtının varisi oldu. Daha sonrasında Kraliçe Isabella, 26 Kasım 1504 yılında öldü.
Kaynak: 1