Bildiğiniz gibi Pera, Beyoğlu bölgesinin diğer adı. Yani İstiklal Caddesi ve bu caddeye açılan sokakları kapsayan bölgeye Pera da deniyor.
İstanbul’un ilk yerleşim yerlerinden biri olan bu bölge, İstanbul için bugün de, ilk günkü kadar önemli. Tarihe şöyle bir göz atacak olursak, Galata daha çok Cenevizliler’in yaşadığı bir bölgeydi. Galata’dan gelen yabancıların, elçiliklerin yakınına ve İstiklal Caddesi boyunca yerleşmeleri, bölgede Avrupa kenti görünümünde bir yerleşme oluşmasına neden oldu.
Bu tarih kokan bölgede zamanla elbette köklü değişiklikler de yaşandı. Örneğin; 1860-1864 yılları içerisinde Galata surları yıktırıldı, yeni sokak ve caddeler açıldı, ahşap bina yapımı yasaklandı… Ancak ne olursa olsun Pera, en az bozulmayla tarihsel özelliklerini bugüne kadar koruyabilmiş semtler arasında yer almayı başardı.
Anlatmakla bitmeyecek güzelliklere sahip olan Pera, aslında, her zaman bugünkü kadar “farklı” bir bölgeydi. Hala da tarih kokan mimarisi, keyifli mekanları ve çeşitli etkinlikleriyle farklı olmaya devam ediyor.
Eğer siz de Kasım için hala plan yapmadıysanız, bu muhteşem bölgede yapabileceklerinizi tek tek sıralıyoruz sizin için. Buyrunuz.
1. Cumartesilerinizi doldurmakla başlayalım.
Kevork Tavityan (bariton) & Fügen Yiğitgil (piyano) “Sonbahara Arya’larla Veda” konseriyle 19 Kasım’da Pera Palace Hotel Jumeirah Cumartesi Konserleri’nde müzikseverlerle buluşuyor.
2. Ne dinleyeceksiniz bu konserde?
Handel, Vivaldi, Mozart, Verdi, Bizet, Puccini ve Wagner’in operalarından en güzel aryalar seslendirilecekler. Kaçırmayın.
3. Sergi tutkunuysanız da bi’ önerimiz var.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu’ndan yapıtlarıyla Osman Hamdi Bey’in yaşamı ve sanatını anlatan sergi Kasım ayı boyunca Pera Müzesi’nde yer alacak.
4. Ne göreceksiniz bu sergide?
Tanzimat Dönemi’nin yetiştirdiği bir Osmanlı aydını olan Osman Hamdi Bey’in resim, arkeoloji, müzecilik, sanat eğitimi gibi kültür-sanat yaşamının farklı alanlarında, bir ömre ancak sığdırılabilecek zenginlikte ve çeşitlilikte katkılar yapmış bir kişi olarak arkasında bıraktığı yüzlerce eser bulunuyor. Sanat ve tarih tutkunlarının hayır diyemeyeceği bi’ sergiden bahsediyoruz yani.
5. Pera 64’e kurulan radyo istasyonuna uğrayıp sevdiğin sanatçıları dinleyebilirsin mesela!
Tüm dünyadan müziğe yön veren isimler tarafından oluşturulan özel içeriğiyle yayın yapan, yeni keşifler yapmak isteyen ya da takip ettiği müzik janrlarında derinleşmek isteyenlere pek çok alternatif sunan Red Bull Music Academy (RBMA) Radio 11-20 Kasım 2016 tarihleri arasında Pera 64’te geçici bir radyo istasyonu kuracak.
6. Evde de dinleyebiliriz diyenlere de cevabımız hazır!
Dijital olarak tüm dünyaya yayın yapacak olan RBMA Radio Istanbul, 10 günde 70 sanatçı, 60 radyo programı, 8 canlı stüdyo performansına sahne olacak ve yayınları www.rbmaradio.com/istanbul adresinden dinlenebilecek. Katılacak sanatçılar arasında Yeni Türkü, Ayşegül Aldinç, Kalben, Mabel Matiz gibi isimler yer alıyor.
7. Gençler ve genç kalanları da düşündük.
Okul sezonunun başlamasıyla birlikte Pera’daki gece hayatı da canlandı. Zilly Pera, Tren Pera ve Çilek Pera gibi mekânlar özellikle üniversite öğrencileri için Pera’yı gece hayatı konusunda bir cazibe merkezi haline getiriyor. Bu mekânlarda haftanın belirli günlerinde üniversite öğrencileri için özel partiler düzenleniyor ve indirimler uygulanıyor.
8. Sakin sakin oturalım diyorsanız da;
Tarihi dillere destan Pera Palace Hotel Jumeirah, Kumbaracı50 ile birlikte odaların balo salonunun ve genel alanların bir sahne olarak kullanıldığı interaktif bir tiyatro oyununu sanatseverlerin beğenisine sunuyor. İlk temsilini Ekim’de yapan oyunu 10,11 ve 27 Kasım’da izlemek mümkün olacak. Yolunuz Pera’ya düşmese de düşürmek isteyebilirsiniz.