Bu güzel listeyi “Deneyim seyahati” anlayışıyla farklı işler yapan, dünyadaki farklı kültürleri, yerel insanlarla etkileşim halinde yakından tanıtan, kendi başınıza yaşayamayacağınız unutulmaz deneyimlerle dolu film gibi programlar sunan içerik ortağımız Tale‘den Onur Kutlu Gago hazırladı, haberiniz olsun.
Dünyanın pek çok yerinde, hatta ülkemizde bile atmaca, şahin gibi minik ve sevimli kuşlarla avlanmak sıklıkla görülen bir durumdur. Ama kuş var kuşçuk var! Birisi size kanat açıklığı 2.5m’yi, ağırlığı 6kg’yu bulan, bileğinizi sıktığında kan akışını kesen bir ölüm makinesinden bahsediyorsa, iki kere düşünün deriz. Kırgızistan’da kuşaklar boyu babadan oğla geçen kartalla avlanma geleneğine gelin şöyle bir göz atalım.
1) Siz evinizin önüne hala köpek filan mı bağlıyorsunuz kuzum?!
Avcılar, daha henüz civcivken eğitmeye başladıkları ve 20 yıl boyu birlikte ava çıktıkları kartallarını evlerinin bahçesine bağlıyor.
2) Şahin mi? Bırak o çoluk çocuk işlerini!
Avlanma eğitimi çocuk yaşta başlıyor. Üç dört yaşlarında atmacayla başlayan çocuklar, önce şahine, oradan da kartala geçiyor.
3) Ön koltuğa geçerdim ama şimdi hiç emniyet kemeri takasım yok!
Avlanmaya giderken her zaman geleneksel av kıyafetlerini giyen avcılar, gözleri gibi baktıkları kartallarına tam bir kral muamelesi yapıyor.
4) Kaç kere dedim insan ortasında öpme beni diye!
İstese, bir hareketiyle gözünü ve suratını paramparça edebilecek kartallar, sahiplerine o kadar bağlı ki, aralarından su sızmıyor.
5) İki gündür açım, seni bile yiyebilirim!
Av öncesi iki gün aç bırakılan kartal, sahibi dışındaki herkese şüpheyle bakıyor, kavradığı bileğinizdeki nabız atışınızdan heyecanınızı ölçebiliyor.
6) Koca bir kurdu 10 saniyede paramparça eden ölüm makinesi!
Gökten öyle bir hızla iniyor ki, o öldürücü darbeyle bırakın kurdu, bir geyiği bile devirebiliyor. Tavşan, tilki gibi hayvanları çerez niyetine götürüyor.
7) Ağız ve gaga sağlığına önem verdiğim doğrudur!
Her şeyin başı temizlik! Avlanmayı bitirdikten sonra her tarafına bulaşan kan ve et parçalarını, çürüyüp bakteri üretmemesi için itinayla temizliyor.