Karl Heinrich Marx (5 Mayıs 1818 – 14 Mart 1883) 19. yüzyılda yaşamış filozof, politik ekonomist, sosyolog, tarihçi, gazeteci, entelektüel ve devrimcidir. Komünizmin kuramsal kurucusudur. Birçok alanda fikir sahibi olmakla birlikte çok sayıda kitabı da vardır. En çok bilineni ise 1848 yılında Londra’da Almanca yeşil bir broşür olarak basılan Komünist Manifestodur.
Marx, özellikle ölümünden sonra dünya çapında daha fazla ün kazanarak hakkında konuşulan biri haline gelmiştir. Ekim Devrimi olayı sayesinde de Marx’ın işçi hareketine nasıl yön verdiğini anlayabiliriz. Marksist düşünce çok fazla ilgi çekmiş bir dönem, hele ki Marx’ın “Eğer Marksizm buysa ben Marksist değilim” lafı üzerine epeyce yorumlar yapılmış ve hatta bu yorumlar hiçbir zaman bitmez diyebiliriz. Marx’ın lafı çoğu kişi tarafından yanlış algılansa da elbette onu anlayanlar da vardı.
Karl Heinrich Marx’a ait hakkında çok konuşulan, yer yer eleştiri alan ama bir o kadar da merak edilen sözlerinden bir derleme sizlerle.
1. “Eğer sevgi üretmiyorsa yüreğiniz, başarılı bir üretici değilsiniz.”
2. “Cehalet, ayrıcalıklı sınıfın ustaca kullandığı bir silahtır.”
3. “İnsan doğaya ne kadar yabancılaşırsa o kadar toplumsallaşır, ne kadar toplumsallaşırsa da o kadar kendine yabancılaşır.”
4. “Karşılığında sevgi uyandırmadan seviyorsanız, yani sevgi olarak sevginiz karşılıklı sevgi yaratmıyorsa; seven bir kişi olarak dışavurumunuzla kendinizi sevilen bir kişi yapamıyorsanız, sevginiz güçsüzdür, bu bir talihsizliktir.”
5. “Bir öğretmen, öğrencilerin kafasına vurmasına ek olarak okulun sahibini zenginleştirmek için de eşek gibi çalışıyorsa üretken bir emekçi sayılır…”
“…Okul sahibinin sermayesini sosis fabrikası yerine öğretim fabrikasına yatırmış olması hiçbir şeyi değiştirmez.”
6. “Hadi oradan. Son sözler yeterince doğru söz söylememiş aptallar içindir.”
7. “İnsanların maddi yaşam koşullarını belirleyen onların bilinçleri değildir, bu maddi koşullar onların bilinçlerini belirler.”
8. “Kitaplarım, onları yazarken içtiğim tütünün bile parasını karşılamadı.”
9. “Daha iyi giysiler ile yiyecekler, daha iyi muamele görmek ve efendinin bağışladığı daha geniş bir toprağa sahip olmak, kölenin sömürülmesini ne derece ortadan kaldırırsa, ücretli işçininkini de işte o kadar kaldırır.”
10. “Örümcek, işini dokumacıya benzer şekilde gördüğü gibi, arı da peteğini yapmada pek çok mimarı utandırır…”
“…Ne var ki, en kötü mimarı en iyi arıdan ayıran şey, mimarın, yapısını gerçekte kurmadan önce, onu hayalinde kurabilmesidir.”