Nasıl bir hayat süreceğinizi belirleyen en önemli faktörlerden biri kariyer seçimi. Özellikle aile ve akraba ilişkilerinin oldukça önemli olduğu ülkemizde bu kararı kendi başınıza vermekte zorluk çekmeniz olası. Kariyer seçimine ailenizin müdahale etmesini istemiyorsanız bunu doğru yöntemle yapmak durumundasınız. Anlaşılmayı beklemektense anlamaya çalışmak, aradığınız anahtar olabilir. Kariyer seçimi ve aile dengesi için özen göstermeniz gereken 7 maddeyi sizin için derledik.
1. Tutkunuzu gösterin
Eğer yaptığınız işi seviyorsanız bunu ailenize göstermekten çekinmeyin. Psikolog ve yazar Susan Newman, ebeveynlerin tek beklentisinin çocuklarını mutlu görmek olduğunu söylüyor. Mutluluğunuzu yansıtmak, ailenizin üzerindeki baskıyı da azaltacaktır.
2. Kariyer seçiminizi neden onaylamadıklarına dair sorular sorun
Aileleri doğru anlamak, onların bekletilerine saygı duymamızı sağlar. Belki sizin sahip olduğunuz yetenekleri bildikleri için kariyerinizi farklı yönde ilerletmeniz gerektiğini düşünüyor olabilirler. Eğer onların ısrarının altındaki nedenleri anlamaya çalışırsanız, belki de tutumları size düşmanca gelmez. İyi iletişim en önemli anahtardır.
3. Sizi asla anlamama ihtimallerini göz önününde bulundurun
Anlaşılmayı ve onaylanmayı beklemek her zaman doğru seçenek olmayabilir. Ebeveynlerinizin kariyer seçimini, değişen endüstriyi ve iş fırsatlarını anlamaması çok normal. Anlaşılmaya neden ihtiyaç duyduğunuzu düşünün. Belki de beklediğiniz şey onay almak değil, yalnızca onların size saygı duymasını sağlamaktır.
4. Kariyeriniz hakkındaki konuşmalara bir limit koyun
Ebeveynlerinizle nasıl bir iletişim kuracağınız tamamen sizin elinizde. Kariyer seçimlerinize ve iş hayatınıza onları ne derece dahil edeceğinize siz karar verin. İş hayatınıza dair paylaştığınız detayları doğru değerlendirin.
5. Her şeyin cevabını bilmediğinizi kabul edin
Kariyer tercihlerinizin değişken olabileceğini kabul edin. Yıllarca hayalini kurduğunuz işten bir gün vazgeçebilirsiniz. Hiç kimse her sorunun cevabını bilemez. Kimse geleceği göremez. Yanılmak ve kararsız kalmak da doğal bir süreçtir.
6. Ailenize teşekkür etmeyi bilin
Dönem dönem sizi desteklemediklerini düşünseniz bile ebeveynlerinize teşekkür edin. Sizi siz yapan ve bu noktaya getiren kişiler onlar. Bu teşekkür, aranızdaki tansiyonun düşmesine yardımcı olacaktır.
7. Onların memnuniyetsizliğini içselleştirmeyin
Aile ve ebeveynleriniz sizi hayalinizdeki mesleğe uygun görmeyebilir. Bu durum, onların tahminlerinin doğru olduğu anlamına gelmez. Kabul edilmeme ve yetersizlik hissine kapılmayın. Kendi kararınızı verin ve bunu ailenizle paylaşın. Onların fikirlerini değerlendirin ancak onların her dediklerinin doğru olduğunu düşünerek karamsarlığa kapılmayın.
Kaynak: 1