İnsanoğlunun üstün bir öğrenmeye yeteneği olduğu aşikar ancak öğrenme motivasyonun yaşla ters orantılı olarak azaldığı da biliniyor. Yetişkinlikle birlikte yalnızca öğrenme motivasyonumuz düşmüyor, üstüne üstlük yeni bilgilere ve yeni fikirlere karşı da daha kapalı bir hale bürünüyoruz.
Konu iş hayatı olunca, öğrenmeye açık olmak ve kendimize yeni bir şeyler katarak kariyer yapmak da büyük önem arz ediyor. Peki, sürekli öğrenmeye devam ederek kariyer basamaklarını tırmanmanın formülü ne? Harvard Business Review’in listelediği püf noktalar, iş hayatında başarılı olmak için önemli bilgiler içeriyor.
Teknolojik gelişmeler sayesinde herkes, her bilgiye kolaylıkla ulaşabiliyor. Bu değişim, iş hayatında bilginin yerinin yeniden konumlanmasına sebep oluyor
Bilgi kirliliği anlamına gelen dezenformasyonun da hızla arttığı internet dünyasında, seçici olmak ve bilgiye doğru kaynaktan ulaşmak da büyük önem arz ediyor.
Şirket yöneticileri, işçi alımlarında sahip olduğunuz deneyimden ve bilgiden ziyade öğrenebilme kapasitenize ve yeni rolleri üstlenebilme becerinize önem veriyor
Bundan yaklaşık 100 yıl kadar önce, modern çocuk pedagojisi ve çocuk gelişimi konusunda uzmanlaşan Fransız psikolog Alfred Binet, çocuk yetiştirmede önemli olan şeyin çocuklara bilgiyi öğretmek değil, ”öğrenmeyi öğretmek” olduğunu söylemişti. Bilgi çağında bu yetenek, eskisinde olduğundan daha büyük önem arz ediyor.
Herkes aynı bilgilere kolaylıkla ulaşabiliyorken önemli olan şey, bilgiyi doğru kullanabilme ve o bilgiden fayda sağlayabilme yeteneği
Facebook ve Twitter gibi platformlar varken ne kadar kitap okuduğunuz pek bir önem arz etmiyor. Küçük birkaç paylaşımla herkes aynı kitabı okumuş, aynı bilgiye sahip olmuş sayılıyor(!)
Günümüz meslekleri, her zamankiden daha fazla sonuç odaklı ve kişisel gelişiminize olanak tanımaya elverişli değil
Öğrenmenin ve kendini geliştirmenin önündeki en büyük engel, iş hayatındaki beklentinin yalnızca yüksek performans olması. Yaratıcı düşünce, öğrenme ve yeni bir şeyler geliştirme eskisi kadar önem arz etmiyor.
Çalışırken de öğrenmeye devam etmek ve kariyer basamaklarını tırmanmak için ”doğru firmayı seçmek” en önemli anahtar
Öğrenme becerisi, zeka seviyesiyle, merakla, ilgiyle ve daha birçok detayla alakalı ancak hiçbiri çalıştığınız firmanın size sundukları kadar öncelikli değil. Eğer kendinizi geliştirmeye olanak tanımayan bir firmadaysanız, tüm vaktinizi ve emeğinizi boşa harcayabilirsiniz.
Çalıştığınız firmanın yeni fikirlere, farklı bakış açılarına, insan psikolojisine ve gelişime önem veriyor olması, kendinizi geliştirmeniz için oldukça önemli
Google, Unilever gibi kurum kültürünü oturtmuş firmalar, çalışanlarından en yüksek verimi, onların hayal gücünü kullanmalarına izin vererek sağlayacağını biliyor ve yatırımlarını öncelikle çalışanlarının eğitimine yapıyor.
Öğrenmek için ihtiyacınız olan en önemli şey: zaman! Size kendinizi geliştirmek için zaman tanıyacak şirketleri tercih edin
Birçok firma yöneticisi kendileri için bile serbest zaman yaratamıyor, yeni şeyler denemeye ve öğrenmeye fırsat bulamıyorlar. Bu yoğunlukta çalışan şirketlerin çalışanlarına eğitim için gerekli şartları sağlamasını beklemek pek mümkün değil.
Eğer çalıştığınız firma sizi öğrenmeye ve kendinizi geliştirmeye yönlendirmiyorsa inisiyatif alın
Kariyer adımlarını doğru atmak için birilerinden destek beklemek her zaman doğru adım olmayabilir. Bu gibi durumlarda kendinizi geliştirmek, öğrenmeye devam etmek sizin elinizde. Merak edin, soru sorun, yardım isteyin ve araştırmaya devam edin.
Güçlü yanlarınızı bir kenara bırakın. İyi bildiğiniz işlere değil, kendinizi eksik hissettiğiniz işlere emek harcayın
İyi bildiğiniz işleri seçmek sizin için daha kolay bir tercih olabilir ancak kendinizi geliştirmek istiyorsanız zayıf olduğunuz alanları tercih etmenizde fayda var. İlk etapta kendinizi başarısız hissedebilirsiniz ancak bu kazanımlar iş hayatınızda değerli tecrübeler olarak karşınıza çıkacak.
Pratik bilgi, teorik bilgiden üstün olabilir. Yardım almaktan çekinmeyin
İş hayatında tecrübeyle elde edinilen bilgiler, akademik bilgilerden daha faydalı olabilir. Dünyanın en büyük şirketinin CEO’su dahi olsanız hala çalışanlarınızdan bir şeyler öğrenebilirsiniz.
İş hayatı esnektir ve her zaman tek bir doğru yoktur. Soru sormanın zayıflık olmadığını bilerek paylaşımda bulunun
İş hayatında anlık gelişen problemler genellikle sistematik değildir. Bu problemleri çözmek için doğaçlama yeteneğinizi geliştirmeniz ve esnek olmanız gerekir. İş arkadaşlarınızdan, müdürünüzden ya da yöneticiliğini yaptığınız çalışanlardan pratik bilgiler öğrenebilirsiniz.
Kaynak: 1