Sessiz bir odada, bir toplantı sırasında, herkesin önünde önemli bir sunum yaparken veya sadece arkadaşlarınızla otururken mideniz guruldadığında biraz utanabilirsiniz. Mide gurultuları vücudumuz için normal bir süreçtir. Midemiz açlık, yavaş sindirim veya belirli yiyeceklerin tüketimi nedeniyle ses çıkarabilir. Neyse ki bu sesleri önlemek mümkün!
Peki, bu gurultular için neler yapabilirsiniz? İşte karın guruldamasını durdurmanın yolları?
1. Yemekten sonra yürüyüşe çıkın
Karın guruldamasını durdurmanın yolları listemizin ilk maddesi yürüyüş yapmak. Öyle uzun bir yürüyüş olmasına gerek yok. Özellikle akşam yemeğinizi yedikten sonra kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Sadece 15 dakika bile sindiriminizi düzenleyecektir. Yürümek yiyeceğin midede daha hızlı hareket etmesini sağlar. Ancak çok uzun yürüyüşlerden kaçının, çünkü yemekten sonra yapılan ağır egzersiz mide bulantısına neden olabilir.
2. Bol miktarda su için
Su sindirim sürecinize yardımcı olacağından yemek sırasında veya sonrasında içebilirsiniz. Ancak tek seferde çok fazla içmenize gerek yok çünkü karnınızı suyla doldurmak da guruldamasına neden olabilir.
İlginizi çekebilir?
İşaretlere Dikkat! Yeterince Su İçmediğinizi Gösteren 12 Belirti
3. Bitki çayı için
Nane, zencefil, karahindiba veya rezene içeren bitki çayları sindiriminize yardımcı olabilir ve bağırsak kaslarınızı gevşetebilir. Papatya mide kramplarını hafifletmek için harikadır, zencefil şişkinliği azaltır ve nane gastrointestinal stres semptomlarını hafifletebilir. Bu çayları yemekten sonra içebilirsiniz.
4. Daha yavaş yiyin ve daha iyi çiğneyin
Karın guruldamasını durdurmanın yolları listemizde hepimizin zaman zaman yaptığı bir hataya geldik. Öncelikle yeme sürecinize dikkat edin, çünkü çok hızlı yerken çok fazla hava yutabilirsiniz. Bu da midenizin ses çıkarmasına neden olabilir. İkinci olarak, lokmalarınızı yavaş çiğnemeye dikkat edin. Bu, içeriye daha fazla hava girmesini engelleyebilir. Üstelik yediğiniz lokmaların çok büyük olmadığından emin olun çünkü büyük lokmaların sindirimi daha zordur. Bu da sık sık karnınızın guruldamasına neden olabilir.
5. Gaz yapıcı yiyecekler yemediğinizden emin olun
Fasulye, mercimek, bezelye, mısır, makarna, patates, kuşkonmaz, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, kahverengi pirinç, yulaf ezmesi ve tam buğday gibi şeyler genellikle gaz yapabilir. Ancak bu durum söz konusu ürünleri diyetinizden tamamen çıkarmanız gerektiği anlamına gelmez. Miktarı ve sıklığı azaltmak yeterli olabilir.
6. Şekerli ve yağlı yiyecekleri azaltın
Bağırsaklarınız büyük miktardaki şekeri sindirmeye çalışırken çok fazla gaz üretebilir. Üstelik ishale veya şişkinliğe neden olabilir. Bu da doğal olarak midenizin guruldamasıyla sonuçlanır. Aynı şey pastırma, sosis ve derin yağda kızartılmış yiyecekler için de geçerlidir. Gaz üretmezler ama rahatsızlık edecek derecede tokluk hissi verirler.
7. Sarımsak yiyin
Sarımsağın içinde allisin adı verilen bir bileşen var. Bu kimyasalın gastrit hastalarına yardımcı olabileceğine inanılıyor. Allisin aynı zamanda mide iltihabını azaltıyor. Sindiriminize yardımcı olması için sabah ilk iş olarak bir parça çiğ sarımsak yiyin. Ancak sarımsak yemeye alışkın değilseniz ilk başta çok küçük porsiyonlar tüketin.
8. Düzenli olarak sindirim dostu yiyecekler tüketin
Diyetinize iyi sindirimi destekleyen ürünler ekleyebilirsiniz. Bunlar arasında sade yoğurt, kinoa, chia tohumu, pancar, zencefil, kimchi, somon ve kemik suyu yer alıyor. Ayrıca sağlıklı sindirim için sık sık su içmeyi unutmayın. Sadece atıştırmak yerine düzenli olarak doyurucu öğünler yemeye çalışın, ancak aşırı yemekten kaçının.
9. Kahve yerine yeşil çayı için
Kahve, midenizin ses çıkarmasına neden olabilen asitli bir besindir, bu yüzden bir fincan yeşil çay daha iyi bir alternatif olabilir. Şişkinliği azaltır karın gazını giderebilir ve mide ülserlerine iyi gelebilir. Tıpkı kahve gibi kafein içerir, dolayısıyla size ekstra enerji artışı sağlar. Üstelik yeşil çay, kahvenin aksine sağlıklı biyoaktif bileşikler ve antioksidanlar içerir.
10. Daha fazla spor yapmaya çalışın
Karın guruldamasını durdurmanın yolları listemizin son maddesine geldik. İş veya ders çalışma nedeniyle çoğumuz günü oturarak geçiriyoruz. Ancak böyle bir yaşam tarzı, guruldamalar da dahil olmak üzere çeşitli mide sorunlarına neden olabilir. Bu durum sağlıksız beslenme ve stresle birleştiğinde, sindirim sistemi sorunları daha da kötüleştirebilir. Günlük rutininize kolay egzersizler, koşu, yoga veya yaparken kendinizi rahat hissettiğiniz aktiviteler eklemeye çalışın.
İlginizi çekebilir?
Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir, Hastaların Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Nedir? Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Böbrek Hastalıklarında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır, Nelere Dikkat Edilir?
Kaynak: 1