Ülkemizin neredeyse her yanına kar yağdığı şu günlerde, en keyif aldığımız aktivitelerden biri elbette ki kardan adam yapmak. Büyük küçük hemen hemen herkes, yoğun kar yağışını gördüğünde sokaklara koşup, yaratıcılığını konuşturuyor. Amuda kalkan kardan adamlardan, gelinlik giyen kardan kadınlara kadar pek çok farklı şey yapılıyor. Uzun süre sonra karla buluşan vatandaşların yaptıkları birbirinden ilginç kardan adamları sizlerle daha önce paylaşmıştık. Kardan adamların formları değişse de, onlara dair değişmeyen en belirgin özellik burunlarının havuçtan olması. Üstelik yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın her yanında böyle. Biz de bu nedenle, kardan adamların tarihine şöyle bir göz atalım ve bu havuç sevdası nereden geliyor öğrenelim istedik. Kardan adamların burunları neden havuçtan yapılır?
Kardan adam dışında kar yağarken dışarıda neler yapabilirim diyorsanız, sizi bu içeriğimize alalım!
Bu geleneğin nereden geldiğini anlamak için öncelikle kardan adam fikrinin tarihine göz atalım
Kardan adamların ilk ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de, elde edlen belgelere göre bilinen en eski kardan adam Orta Çağ döneminde yapıldı
1380 yılında yapılmış bir kardan adam illüstrasyonunun yanı sıra 1853 tarihli bir de fotoğraf bulunuyor. Peki burunları neden havuçtan yapılıyor?
Dünyanın hemen hemen her yerinde kardan adamların yapımında burunları için havuç kullanılıyor. Bu neredeyse küresel bir gelenek. Neden havuç kullanıldığına dair ise birkaç görüş bulunuyor;
1380 yılına ait olan kardan adam illüstrasyonunda kardan adamın burnunun uzun ve sivri olduğu görülüyor. Dolayısıyla sonrasında yapılan kardan adamlarda da bu görünümünü verebilmek için havuç kullanılmış olabilir. Ayrıca kardan adamlar başlangıçta sevimli değil aksine, sert ve soğuk karakterlerdi. Onları sert göstermek içinse sivri burunlar yapılıyordu.
Tarih boyunca bir kardan adamın burnu için düğme ve kömür gibi farklı şeyler de kullanıldı. Ancak havuç, kullanılan en ikonik parça. Havuç burunlu ilk kardan adam kimdi?
1943’te yaratılan Alman animasyonu “Der Schneemann” da yer alan karakter, burnu için havuç kullanıldığı bilinen ilk kardan adam karakteri. “Der Schneemann”, “Kardan Adam” olarak biliniyor. Yani kardan adamların burunları için havuç kullanılması geleneği Almanya’da ortaya çıkmış olabilir.
Kaynak: 1