Bilim insanları onlarca yıldır iklim değişikliğine karşı uyarılarda bulunuyor. Geldiğimiz noktada iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini fazlasıyla hissetmeye başladık. Yangınlar, seller, buzulların erimesi, hayvanların göç yollarının değişmesi ve dahası… Uzmanlara göre, iklim değişikliğinin en kötü sonuçlarıyla karşılaşmak istemiyorsak 2050 yılına kadar karbon emisyonunda “net sıfır”ı yakalamamız gerekiyor. Peki nasıl? Atmosfere saldığımız ve yok ettiğimiz karbondioksit oranını eşitlersek “net sıfır”ı yakalamış oluyoruz.
Küresel sıcaklık artışında iki dereceyi aşmak üzereyiz. Bu gerçek nedeniyle ilerleyen dönemlerde gezegenimizin bazı yerlerinde yaşam fazlasıyla zor olacak. Bilim insanlarına göre bunun önüne geçebilmek için ağaç dikmek gibi doğal çözümlere başvurabiliriz. Aynı zamanda karbon yakalama ve depolama gibi yeni teknolojileri kullanabiliriz. Peki bu teknoloji nedir, nasıl çalışır?
Ağaç dikmek ve bazı tarımsal uygulamalar, atmosferdeki karbondioksiti azaltmanın en kolay ve ucuz yöntemleri olarak uygulanıyor
Ancak 1970’li yıllardan beri, “karbon yakalama ve depolama teknolojileri” (CCS) de iklim değişikliği konusunda hızlı çözüm yolu olarak ortaya atılıyor. Örneğin fosil yakıtlar kullanan endüstriyel tesislerden çıkan karbondioksiti, atmosfere yayılmadan yakalamak oldukça etkileyici sonuçlar verebilir.
Bu teknolojiyi kullanmak için önce herhangi bir kaynaktan salınan gazın, içinde çözücü madde bulunan bir emiciye gönderilmesi gerekiyor. Ardından bu gazın içindeki karbondioksit toplanıyor ve diğer gazlar geri bırakılıyor. Sonrasında ise yukarıda bahsettiğimiz çözücü madde, ısı kullanarak gazı geri dönüştürüyor ve yeniden kullanıma sokuyor. Arıtılmış karbondioksit ise yerin altına depolanıyor. Bir diğer yöntemse havadan karbondioksiti yakalamak ve yine yerin altına depolamak.
Bazı çevreciler karbon yakalama teknolojisine şüpheyle bakıyor
Bunun nedeni ise yöntemin emisyonu azaltmaktansa hızlı çözüm yollarına odaklanıyor olması. Başka bir ifadeyle çevreciler, bunun yerine emisyonu azaltmanın daha faydalı olacağını düşünüyor. Uluslararası iklim kuruluşu Global Witness’tan Dominic Eagleton, emisyonu durdurmanın en iyi yolunun fosil yakıt kullanmamak olduğunu söylüyor.
Öte yandan bazı iklim araştırmacıları, karbon yakalama teknolojisine harcanan paranın, temiz enerjinin kullanımını artırmak için harcanması gerektiğini düşünüyor.
Birçok uzman, yenilebilir enerji kaynaklarına ve karbon yakalama teknolojisine eş güdümlü yatırım yapılması gerektiğini savunuyor
İklim uzmanları, dünyanın tam teşekküllü bir çözüm paketine ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Yani hem temiz enerji kaynaklarına yönelmeliyiz hem de yeni teknolojilerle karbondioksit oranını azaltmalıyız. Bu nedenle dünyanın birçok ülkesinde farklı seçeneklerin aynı anda kullanılacağı bir yaklaşım benimseniyor.
Kaynak: 1