Karadeniz insanının yaratıcılığına en güzel örneklerden biri olan “Formulaz” bu sene 10. kez düzenen bir etkinlikle yine harika bir yarışmaya sahne oldu. Formulaz’a katılan isimler arasında motosiklet sporunun duayen ismi Kenan Sofuoğlu da vardı.
Kökeni yüzyıllar öncesine dayanan bu yarışma son 10 yıldır düzenli olarak bir organizasyon haline getirilmiş durumda. Rize’nin Ardeşen ilçesine gitmek için bir başka neden daha!
Yarışmacıların tahtadan arabalar yaparak katıldığı bu etkinlikte, yokuş aşağıya inilen bir pist mevcut. Bu yarışmaya katılmak için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. Arabaları da kendiniz yapıyorsunuz. Fren sisteminin çok da verimli olarak kullanılmadığı bu yarışmada seçeceğiniz tekerlek çok önemli. Eğer küçük bisiklet lastiği kullanırsanız çok hızlı gidip şarampole yuvarlanırsınız. Fakat bu yarışta metal kullanmak yasak! O yüzden yetenekli olduğunuz kadar, araba tasarımınız da iyi olmalı.
Fren yok, motor yok, demir parça yok
Yarışın en çok ilgi çeken kısmı tam da burası. Tamamen tahtadan yapılan araçlar tasarlamanız gerekiyor. Yokuş aşağıya olan bu yarışta fren yapmak isterseniz ayağınızdaki lastiklere güvenmeniz gerekiyor.
Pist 1600 metre uzunluğunda
Yarışmanın start-finish arasındaki mesafe hiç de az değil. Yarışmacılar 1600 metrelik parkuru başarıyla tamamladıkları takdirde başarılı sayılıyorlar.
Arabalar saatte 70 km hıza çıkabiliyor
“Bir zirve mücadelesi değil, inme mücadelesi” mottosuyla yarışmacılarını davet eden organizasyonda, araçların hızı 70 km hıza kadar çıkabiliyor. Hal böyle olunca kazaların olması hiç şaşırtıcı değil.
Araçların uzunluğu en fazla 170 cm, eni ise 70 cm olmak zorunda
Yarışmaya katılmak için uymanız gereken kurallardan birisi de, tahtadan yapmış olduğunuz araçların boyutları. Rakiplerinizle aranızda haksız rekabet olmaması için belli standartları sağlıyor olması gerekmekte.
Kara lastik ve kıl çorap giymek mecburi
Yarışmacıların uyması gereken kurallardan birisi de çorap ve ayakkabı seçimi. Geleneklere bağlı kalınarak yapılan yarışmayı daha da ilgi çekici kılan detaylardan sadece bir tanesi.
Ambulans değil “Lazbulans”
Yarışmanın ismi “Formulaz” olunca, ambulansın isminin de “Lazbulans” olması şaşırtıcı değil. Karadeniz insanının keskin zekasının ürünü olan Formulaz, yarışmacılarına ve izleyicilerine sınırsız eğlence sunuyor.
Ödüller yarım altın olarak veriliyor
Yarışmadan ilk 3’e girenlerle birlikte, en yaratıcı tasarımı yapan sürücüye ödüller veriliyor. birinciye 3, ikinciye 2, üçüncüye 1 yarım altın olarak ödüllendiriliyor. En yaratıcı tasarımcıya verilen ödül ise 1 yarım altın.
Kenan Sofuoğlu yarışmaya katılıp hafif şekilde yaralandı
Bu sene 10.su düzenlenen etkinliğe Kenan Sofuoğlu da katıldı. Dünya şampiyonlukları bulunan sporcu güvenlik amacıyla kenarlara yerleştirilen saman balyalara çarparak kaza yaptı. Kazada direksiyon aparatının çenesine gelmesi sonucunda hafif yaralansa da önemli bir şeyi yoktu. Kenan Sofuoğlu bu yarışmalara gelme amacının sadece yarışmak değil aynı zamanda Karadeniz insanıyla buluşmak olduğunu söyledi.