Karabük, şivesi ve insanı ile kalbinizi ısıtan bir memlekettir. Tarihi yerleri ve o sık ormanları ile insanı bunalımdan kurtaran Karabük, şehir hayatından kurtulmak isteyenler için birebirdir. Doğayı seven insanlar, dağ yürüyüşü, mağaralar vb. gibi birçok şeye merakı olanlar için bu listeyi listeledik. Karabük’ün bilinmeyen yönlerine hazır olun!
Safranbolu evleri
Dünyaca ünlü safranbolu evlerini unutmamız lazım. Özelliklerini duysanız ‘vay be’ diyeceğiniz cinstendir. Evlerin tamamı birbirinin güneşini asla engellemez ve evlerin camları diğer komşunun evinin camına asla bakmaz. Bu evleri gidip görürseniz bunun gibi birden fazla özellikler ile karşılaşırsınız. Yerlisi olan kişilerle konuştuğunuzda inanılmaz hikayeler de sizleri bekliyor olacak.
Asar kalesi
Karabük’ün Eskipazar ilçesinde bulunan Asar kalesi, Samail köyünün yakınlarında bulunmuştur. Elimizde herhangi bir kaynak olmadığından ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Ancak çevresinde olan mezar taşlarının üzerinde Grekçe ve Yunanca yazılar bulunmaktadır. Bu sebeple Bizans dönemine ait sanılmaktadır.
Mencilis (Bulak) mağarası
Mencilis mağarası Safranbolu ve Bulak köyü arasında bulunmaktadır. Yaklaşık 3 milyon yıl önce oluşumu başlamıştır. Mağaraları gezmek için uzunca bir restorasyon yapılmıştır ve sonra ziyaretçilere açılmıştır. Mağaranın uzunluğu yaklaşık 6km’dir. 12.yüzyılda hem insanları korumak için hem de insanlara barınma yeri olduğunu biliyor muydunuz? Mağarada bulunan sarkıtlar ve dikitleri gördüğümüzde o eşsiz manzara ile karşılaşırız. Sarkıtların ve dikitlerin oluşması asılar sürebilmektedir.
Cam teras
Karabük kanyonları ile de ünlü bir ilimizdir. Yükseklik korkusu yani acrophobia (akrofobi) olanları uyarmak lazım. Karabük’ün en güzel kanyonlarından biri olan Tokatlı kanyonu üzerinde camdan yapılmış bir teras vardır. Ufak bir ücret karşılığı tarifi olmayan duygulara hazırlıklı olun!
Tarihi bulak hamamı
Osmanlı döneminden kalma bir hamamdır. Yapılış tarihi tam bilinmese de yaklaşık olarak 1780 yıllarına dayanmaktadır. Karabük merkezinde bulunan bu hamamı görmek isteyen herkese öneririz.
Cinci han kervansarayı
Karabük’te Cinci Hoca olarak bilinen Karabaşzade Hüseyin Efendi tarafından 1645 yılında yaptırılmıştır. Tarihi ipek yolunun yitirmeye başladığı 20. yüzyıl dönemine kadar kervan olarak kullanılmıştır. 20. yüzyıldan sonra Safranbolu esnafı tarafından depo olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Günümüze doğru gelindiğinde ise bu fonksiyonu da yok olmuştur. Hanın inşasına bakıldığında herhangi bir proje ya da statik hesaplama vb. olmaksızın yapılmıştır. Mimarın kim olduğu bilinmemekle birlikte, dönemin baş mimarlarından Koca Mimar Kasım Aga tarafından yapıldığı sanılmaktadır.
Yenice ve kent ormanı
1461 yılında Fatih Sultan Mehmet Cenevizlilerden burayı fethetmiştir. Bir hikayeye göre Yenice’nin adı bu fetih sırasında belirlenmiştir.
Nice oldu?
Komutanların Yanıtı:
“Yenice alındı” olmuştur.
Bu söylenti doğru ise Yenice’nin adı böyle saptanmıştır.
Yenice doğayı ve doğal yaşamı sevenler için güzel bir ilçedir. Karadeniz yapısı gereği sık ormanlıklar olmakla beraber Karabük’ün de kendine has endemik bitkileri bulunmaktadır. O toprak kokusunu ve temiz havayı sevenler için tavsiye ederim.
Kasımsipahioğlu konağı
Dünya miras kenti olan Safranbolu’nun kimseler tarafından el değmemiş turizm köyü olan Yörük Köyü’nün 300 yıllık konağıdır.
Kaymakamlar gezi evi
10 Ocak 1976 yılında kadar hükümet konağı olarak kullanılmıştır. Safranbolu Kaymakamlar Evi 18. yüzyılın kültürünü yansıtan Safranbolu Evlerinde önemli bir yere sahiptir. Ev 19. yüzyılın başında yapıldığı tahmin edilmektedir. Daha sonradan 1979 yılında restorasyon edilerek kamulaştırılmıştır ve eğitim merkezi olarak ziyarete açılmıştır.