Osmanlı İmparatorluğunun bugüne kadar taşınan en önemli miraslarından biri Kapalıçarşı. Hala büyüleyici atmosferiyle ziyaretçilerini büyülemeyi başaran bu koca çarşı, herhangi bir alışveriş kültüründen çok daha fazlasını barındırır. Yüzyıllardır popüleritesini yitirmemesinin nedeni de aslında budur. İstanbul’un bu karmaşık ve etkileyici çarşısından biraz bahsetmek, biraz da zamanda uzun ve güzel bir yolculuğa çıkmak için muhteşem Kapalıçarşı’nın tarihi fotoğraflarından kısa bir derleme yaptık.
Uzun zamandır gitmediyseniz, ya da şu ana kadar hiç gitmediyseniz, özleminiz ve merakınız iyiden iyiye kabaracak ve en kısa zamanda o büyüleyici sokaklara kendinizi atmak isteyeceksiniz. ❤
İstanbul’u bir kez daha yaşamak isteyenler; buyursunlar…
1. Kapalıçarşı sadece İstanbul’un değil, dünyanın da en büyük ve en eski çarşılarından biri.
2. Burası, onlarca caddesi ve 4 bine yakın dükkanıyla günde yaklaşık 40.000 ziyaretçiyi çeken benzersiz bir yer.
3. Time dergisinin 2014’te yayımladığı rapora göre, yıllık 91,250,000 ziyaretçisiyle Kapalıçarşı, dünyada en çok ziyaret edilen turistik yer unvanına sahip
4. Kapalıçarşı’nın inşası için ilk çalışmalar 1455-56 yılı kışına, yani Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u aldıktan hemen sonrasına dayanıyor.
5. Ve daha 17. yüzyılın başlarında Kapalıçarşı son şeklini almıştı bile.
6. Osmanlı İmparatorluğu’nun 3 kıtadaki hakimiyeti, Asya ve Avrupa arasındaki karayolu iletişimine sahip olması sayesinde, Kapalıçarşı ve çevre hanları Akdeniz ticaretinin kalbi olmuştu.
7. Avrupa’dan gelen gezginlere göre bu büyüleyici çarşı, 19. yüzyılın ilk yarısına kadar, satılan ürünlerin çeşitliliği, bolluğu ve kalitesi konusunda rakip tanımıyordu.
8. 19. yüzyıla geldikten sonra batıdaki tekstil endüstrisinin büyümesiyle süksesinde düşüş olsa da, Kapalıçarşı hala tarihi dokusu sayesinde İstanbul’un göz bebeklerinden biri.
9. Bugün tam 26.000 kişiye istihdam sağlayan, günde yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kapalıçarşı, İstanbul’un en önemli kent simgelerinin başında geliyor.
10. 17. yüzyılın en önemli gezginlerinden Evliya Çelebi, Kapalıçarşı’yı muazzam güçlü ve büyük bir kale olarak tanımlamıştı.
11. Çelebi, Kapalıçarşı esnafını ise 1640’lı yıllarda şöyle tanımlamış:
“İstanbul’un kalabalık ve seçme yerinde, Osmanoğulları’nın büyük hazinesidir ki gûya kahkaha kalesidir. Bütün sefere gidenlerin, vezirlerin ve âyânın malları buradadır ki yeraltında nice yüz demir kapılı mahzenleri vardır. Doğuya açılan kuyumcular kapısı vardır ki bu kapı üzerinde kanatlarını açmış korkunç bir kuş sureti vardır. Bu sureti kapıya nakşetmekteki amaç şuydu: Kazanç denilen şey havaya uçan vahşi bir kuştur. Eğer bu kuşu nezaketle avlayabilirsen bu bezistanda kâr edebilirsin!”