Erciyes ve Hasan Dağı’nın arasında, yıllardır püsküren lavlarla şekillenip büyüleyici görüntülerle bizi kendine hayran bırakan Kapadokya, hem bizim hem de dünyanın göz bebeği. Öyle ki 1985 yılında Unesco Dünya Miras Listesi’ne alındı. İl sınırları içine girdiğiniz anda sizi bir sessizlik karşılıyor, özellikle biraz daha sezon dışı bir mevsimdeyseniz. Doğası güzel olduğu kadar insanı da güzel olan Kapadokya’da 4 mevsim sezon var diyebiliriz aslında. Bir tek yılbaşından sonra bir iki hafta kapattıklarını söylüyor işletme sahipleri. Bu yüzden bu tarihler dışındaki her mevsimde Kapadokya tatilinizi planlayabilirsiniz. Bizim önerimiz ise bahar ayları olacaktır. Çok fazla uzatmayalım, gittik gördük, beğendik ve yazdık. Kapadokya’da ne yenir, ne içilir, nerede kalınır, nerelere gidilir, nasıl gidilir sorularının hepsinin cevabını bulduk. Size de okuması kaldı. Şimdiden iyi tatiller!
Zaman aralığı belirleyin
İlk önce hangi mevsimde gideceğinizi seçmelisiniz. Çünkü kış aylarında, özellikle kar varsa Kapadokya tahmininizden çok daha soğuk olacaktır. Böyle zamanlarda araba kiralamak veya bir tur aracıyla gezmek isteyebilirsiniz. Bu yüzden ilk önce gideceğiniz tarihe göre olasılıkları değerlendirmelisiniz. Dediğimiz gibi, Kapadokya’yı gezmek için en ideal zamanlar bahar ayları.
Nasıl gidebiliriz?
Özel araçla da rahatça gidebileceğiniz gibi uçak veya otobüs de tercih edebilirsiniz. Biz uçak kullanmanızı öneriyoruz. Özellikle uzun mesafeden gelenler için otobüs ve uçak biletleri neredeyse aynı fiyat. Kapadokya’ya uçakla gelecekseniz Nevşehir veya Kayseri hava alanını tercih edebilirsiniz. Nevşehir nispeten daha yakın olmasına rağmen, Kayseri Havalimanı’nda daha çok uçuş bulunuyor. Aynı zamanda çok yoğun olmayan bir sezonda gidiyorsanız kampanyalı bilet bulma olasılığınız da çok fazla.
Kapadokya içinde ulaşımı nasıl sağlayabiliriz?
Diyelim ki uçak veya otobüs kullanarak Kapadokya’ya ulaştınız. Şehir içi ulaşımı nasıl sağlayacaksınız? O dağ benim, şu vadi benim nasıl koşturacaksınız? Kapadokya’da turistler tarafından en çok tercih edilen ulaşım şekli araba kiralama. İlçelerde birçok araba kiralama acentesi bulunuyor. Eğer ehliyetiniz varsa bütçenize uygun bir model seçip kapadokya’yı rahatça gezebilirsiniz. Araba kullanmayı bilmiyorsanız tekrar bir araç önerisi olarak ATV veya motor kiralayabilirsiniz. ATV için ehliyete de ihtiyacınız yok. Daha önce sürmeyenler bile hemen öğreniyor. Son olarak ben bu işlerle uğraşamam diyorsanız, Kaapadokya’nın her bölgesine giden dolmuş hatları var. Bu dolmuşlar yarım saat ila bir saat arasında kalkıyor. Mesafeler çok uzak değil birbirine. En uzak yere gitmek araba yolculuğu ile bir saat sürüyor. Dolmuşların fiyatları ise 3-6 tl arası değişiyor. Bu araçların kötü yanı ise akşam en geç 7 gibi bitmeleri. Yani akşam başka bir bölgeye gitmek istiyorsanız taksiye mahkum oluyorsunuz.
Taksiler konusunda maalesef çok dertliyiz. Ne kadar kaçınırsanız o kadar iyi diyebiliriz. Çoğu taksici taksimetre açmıyor ve fiyatı sizin durumunuzu değerlendirerek kendisi belirliyor. O an taksiye çok ihtiyacınız var gibi görünüyorsa kesinlikle iki katı fiyat alıyorlar. Bu yüzden planınızı programınızı sağlam yapın taksilerle uğraşmayın diyebiliriz.
Nerede kalalım?
Kapadokya’da nerede kalacağınızı belirlemek aslında biraz tatilinizden ne istediğinizle alakalı. Sakin bir şekilde manzara izleyerek vakit geçirmek mi istiyorsunuz yoksa bütün gün durmadan gezip kültür tatili mi yapacaksınız? Kültür tatili yapmak isteyenler için tecrübe ile sabit olarak söyleyebiliriz ki Kapadokya’da kalınacak en iyi bölge Göreme. Göreme tüm tarihi ve doğal güzelliklerin ortasında olmakla kalmıyor aynı zamanda kendi çevresinde yürüme mesafesiyle de ulaşabileceğiniz bir sürü güzel yer var. Açık hava müzesi bunlardan bir tanesi. Ayrıca büyük bir otogarı var ve neredeyse her bölgeye aktarmasız dolmuşların kalktığı ana yer burası. Kısacası Göreme, Kapadokya’nın özeti gibi bir yer. Kendiniz gezecekseniz de ulaşım imkanları oldukça fazla. Göreme’de kalınabilecek uygun bütçeli otelleri bu linke tıklayarak görebilirsiniz. Bunun dışında Avanos Kapadokya’nın en gelişmiş ve şehir havası yansıtan yeri. Bu tarz bir yerde kalmak istiyorsanız Avanos’u da tercih edebilirsiniz. Ürgüp ve Uçhisar da güzel manzaralar ve romantik tatiller arayanlar için ideal bir seçim olabilir. Ürgüp otellerini detaylı incelemek için de sizi bu linke alalım. Ayrıca özellikle belirtmeliyiz ki Kapadokya’da birçok otelin mimarisi cave house şeklinde yani şimdiden farklı bir atmosfere ve deneyime hazır olun.
Bunun dışında Kapadokya’da otel fiyatlarının nasıl olduğu da çok sorulan bir soru. Kapadokya bu konuda çok geniş bir skalaya sahip. Her bütçeden insanın gidip tatil yapabileceği bir yer. Gecesi 50 tl ödeyerek otel bulabileceğiniz gibi 700 tl de ödeyebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Biz orta seviye bir otelde kaldık ve gayet memnun kaldık. Genel olarak Kapadokya’da işletmecilik çok iyi. İnsanların en büyük gelir kaynağı turizm olduğu için bu işi ciddiye alıyorlar. Özellikle daha küçük bir yerde kalıyorsanız birebir ilgilenmeleri oldukça normal oluyor.
Kapadokya bölgesi otelleri:
Nereleri gezelim?
Kapadokya’nın aslında taşı toprağı tarih kokuyor ve her köşe başında bir doğal güzellik var. Fakat bazı yerler var ki Kapadokya’ya kadar gidip görmeseniz ayıp etmiş olursunuz. Bizim hayranlığımızı kazanan yerlerin başında Derinkuyu Yeraltı Şehri geliyor. Derinkuyu Yeraltı Şehri Kapadokya’nın en büyük ve en karmaşık yeraltı şehri. Şu an sadece ilk 50 metresini yani 8 katını gezebiliyorsunuz ama bu yerin 13 kata kadar inebileceği ve 85 metreyi bulabileceği tahmin ediliyor. Ardından Ihlara Vadisi geliyor listemizde. Dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan Ihlara Vadisinde yapacağınız uzun bir yürüyüşü unutamayacaksınız. Ortasından Melendiz çayı geçen bu vadide çayı takip edip yol üzerindeki tarihi kiliselere göz atabilirsiniz.
Özellikle Yeraltı şehirlerini günlük turlara katılarak gezmenizi tavsiye ediyoruz. Rehber bilgilendirmesi eşliğinde daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Günlük turları hemen her otel sağlıyor. İlçe merkezlerinde de birçok acente var. Yaygın olarak Kırmızı Tur ve Yeşil Tur olarak iki seçenek var. Yeşil Tur daha kapsamlı oluyor ve 09.00-18.00 saatleri arası sürüyor. Rotası genelde Göreme Panorama, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Ihlara Vadisi, Selime Manastırı ve Kayalıkları, Yaprakhisar Panorama, Uçhisar Güvercinlik Vadisi şeklinde oluyor. Kızıl Tur ise daha kısa ve başladığı yerin yakın çevresi diyebiliriz. Genellikle Uçhisar Kalesi, Göreme Açık Hava Müzesi, Aşk Vadisi, Çavuşin Köyü Harabeleri, Paşabağ (Keşişler Vadisi),Öğle yemeği, Avanos Çanak, Çömlek İşlikleri, Devrent Vadisi (Hayal Vadisi), Ürgüp Peri Bacaları (Üç Güzeller) ve Şarap Deneyimi şeklinde oluyor. Biz aracımız olmadığı için daha uzak yerlere götüren Yeşil Tur’u tercih ettik ve rehberle gezilmesi önemli olan uzak yerleri gezmiş olduk. Ayrıca belirtelim, Uçhisar Kalesi’ne giderseniz Çiko’nun Yeri’nde çay içmeyi unutmayın.
ATV turları
Kapadokya’da yapılması popüler olan bir başka aktivite ise ATV turları, bizim fikrimize göre de en keyifli olanı. 10 ila 30 kişi arasında değişen gruplarla safariye çıkabilir Kapadokya’nın çeşitli yerlerini ATV kullanırken keşfedebilirsiniz. En popüler ATV turları öğleden sonra 3 civarlarında başlayan günbatımı turları oluyor. Sizin de bu turları tercih etmenizi öneririz. Böylece yüksek noktalardan birinde gün batımını izleyebilirsiniz. ATV kullanmak için ehliyet gerekmiyor. Turlar ise genellikle 2 saatten başlıyor ve 4 saat, yarım gün, tüm gün olarak devam ediyor. 2 saatlik turun fiyatı yerine göre 100-150 tl arasında değişiyor.
Balona binmek
Kapadokya denilince ilk akla gelen tabii ki balonlar. Balona binmek biraz daha yüksek maliyetli bir iş. Çoğu yer Dolar veya euro üzerinden çalışıyor. Yaklaşık bir saatlik standart bir uçuş 130 euro’dan başlıyor. Bütçeniz yüksekse bu unutulmaz deneyimi yaşamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Yok ben düşük bütçeyle gidiyorum derseniz sabah erkenden kalkıp balonların kalkışlarını da izleyebilirsiniz. Yalnız uyarmakta fayda var, son yıllarda yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle balon emniyetlerini arttırmışlar ve rüzgarlı havalarda asla balon kalkmıyor. Yani sonbahar ve kış aylarında ziyaret edecek olursanız önceden hava durumunu kontrol edip acente ile iletişime geçmenizde fayda var.
Avanos’da çömlek yapımı
Kapadokya’nın bir başka keyifli aktivitesi ise Avanos’ta çömlek yapmak. Avanos ilçesinde her köşe başında bir çömlek atölyesi var. Genelde baba mesleğini icra eden zanaatkarlar burda size ücretsiz çömlek yapımını denettiriyor. Küçük bir miktar karşılığında yaptığınız çömleği de alabiliyorsunuz. Buralarda ayrıca birçok el sanatını görebilir ve satın alabilirsiniz.
Saç müzesi
Avanos’un bir başka ilgi çekici aktivitesi ise Saç Müzesi. Chez Galip aynı zamanda bir çömlek atölyesi. Saç müzesi’nin hikayesi ise oldukça ilginç. Anlatılana göre her şeyin başlangıcı bir aşk hikayesi. 1979 yılında Galip Körükçü’nün atölyesine Fransız bir turist kadın geliyor. Tanışıklık zamanla bir aşka dönüşüyor ve kadın 3 ay boyunca Avanos’ta kalıyor. Sonra diplomatik sebeplerden ötürü ülkesine dönmek zorunda kalan bu Fransız kadın giderken aşkının sembolü olarak bir tutam saç parçasını Galip Körükçü’ye bırakıyor. Ustamız bu saç tutamını atölyenin duvarlarından birine asıyor ve bundan sonra gelip bu hikayeyi duyanlar kendi saç tutamlarını bırakmaya başlıyor. Bu müze şu anda Amerikan ABCNews.com adlı internet sitesinin yayınladığı dünyanın en ilginç 15 müzesi listesinde 6. sırada yer alıyor. İçeriye kadınlar saç tutamlarını bırakıp yanına isim soyisim ve telefon numaralarıyla bırakıyorlar. 6 ayda bir saçını bırakanlar arasından 10 talihli seçilip Kapadokya tatili hediye ediliyor. Müzenin girişi 3 tl ve bilgilerin korunması açısından fotoğraf çekmek yasak.
Şarap Mahzenleri
Kapadokya’nın özel şaraplarını bilmeyen yoktur. Ürgüp’te bulunan Turasan’ı ziyaret ederek ücretsiz şarap tadımı yapabilir ve beğendiğiniz şarabı üretici fiyatından satın alabilirsiniz. Belli bir ücret karşılığı mahzenlerini gezdirip orada da 3 bardak şarap tadımı yapabilirsiniz.
Ne yiyelim?
Kapadokya’nın en meşhur yemeği testi kebabı. Maalesef birçok restoran fazla talep ve turist akını yüzünden usulüne uygun yapmıyor. Bizim bildiğimiz gerçekten usulüne uygun yapan restoran Göreme’deki Dibek Restaurant. Rezervasyon ile çalışıyorlar ve fiyatları diğer yerlerin biraz üzerinde. Bunun dışında Göreme’de tercih edebileceğiniz bir başka restoran Pumpkin Goreme Restaurant and Art Gallery. Oldukça güzel dekorasyonu olan bir aile işletmesi burası. Sıcacık şömine yanıyor ve herkes çok ilgili. Fix menü çalışıyorlar, ana yemek seçenekleri olarak bonfile, kuzu incik, köy tavuğu veya vejeteryan tabağı seçebiliyorsunuz. Güncel fiyatı 110 TL ve alkol fiyata dahil değil. Bunun dışında yol üzerinde Kayseri’den gelenler varsa develi cıvıklısı yemelerini de tavsiye ediyoruz.
Keşfetmeye devam edin
Bunlar sadece bizim naçizane önerilerimiz. Kapadokya ülkemizin en güzel yerlerinden biri, yola çıkın ve keşfedin. İnsanı samimi, esnafı yardımcı, doğası mükemmel ve tarihi uzun yıllara dayanan bu şehri keşfetmek için daha fazla vakit kaybetmeyin. Şimdiden iyi tatiller!