Türkiye, tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyaca ünlü bir ülke. Özellikle Kapadokya bölgesindeki peribacaları, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken eşsiz doğal oluşumlardan biri. Ancak, ülkemizdeki peribacalarının büyüsü sadece Kapadokya ile sınırlı değil. Türkiye’nin dört bir yanında, Kapadokya kadar büyüleyici ve benzersiz peribacalarına rastlamak mümkün. Bu yazımızda, Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan ve keşfedilmeyi bekleyen peribacalarını sizler için derledik. İşte, Kapadokya dışında Türkiye’deki peribacaları 👇
1. Kuladokya / Kula, Manisa
Kapadokya’ya benzeyen ama tamamen farklı olan bu bölge, Kuladokya olarak bilinir. Toprak yapısı sayesinde Kapadokya’daki gibi peribacası oluşumları burada da görülür ve halk burayı Kuladokya olarak adlandırmış. Amasyalı tarihçi Strabon, 2000 yıl önce buraya gelmiş ve “Yanık Ülke” anlamına gelen “Katakekaumene” ismini vermiş. Strabon, bölgeyi “Burada ağaç yok, toprak yüzeyi dağlık ve kayalık, sanki yangından sonra simsiyah olmuş…” şeklinde tasvir ediyor. 2012 yılında Kuladokya, “Tabiat Anıtı” olarak tescil edilerek SİT alanı ilan edildi ve koruma altına alındı.
2. Vanadokya / Başkale, Van
Van turizmine katkı sağlamayı bekleyen bu jeolojik doğa harikası, Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar Köyü’nde bulunuyor. Yalnızca peribacaları değil, aynı bölgede yer alan çok sayıda tünel ve mağara da turizme kazandırılmayı bekliyor. Vanadokya, Başkale ilçe merkezine yaklaşık 33 kilometre uzaklıkta olup, araçla 30 dakikalık bir yolculukla ulaşılabilir. Yavuzlar Köyü’ndeki peribacaları, volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçların yağmur suları ve rüzgarla aşınması sonucu oluşmuş ve bu oluşumlar Kapadokya’dakilere benzemektedir. Burada yaşayan yerel halk, Kapadokya’dan ilham alarak buraya ‘Vanadokya’ adını vermiştir.
3. Narman Peribacaları / Narman, Erzurum
Bu bölgedeki oluşumların renginden dolayı, burası; Kırmızı Periler Diyarı olarak da bilinmektedir. Doğal anıt niteliği taşıyan peribacaları, renkleri ve oluşum şekilleri nedeniyle benzersizdir. Özellikle, Colorado kanyonundaki benzerleri gibi kırmızı renkte olmaları dikkat çekicidir. Ayrıca, bu peribacalarının oluşum şekilleri kırmızı kum taşları ve aynı renkteki çakıl taşlarının birleşmesi ve sıkışma tektoniğinin bir sonucudur. Narman Peribacaları, Yanıktaş Köyü’ne yakın bir konumda yer almakta ve yaklaşık 6300 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Kapadokya’daki peribacalarından farkı ise, buradaki oluşumların tortul yapıdan meydana gelmesidir. Kapadokya Peribacaları volkanik özelliklere sahipken, Narman Peribacaları sedimanter bir yapıdadır.
İlginizi çekebilir:
Mağara Oteller: Kapadokya’nın Mimarisiyle Göz Kamaştıran Sıra Dışı 10 Oteli
4. Simav Peri Vadisi / Simav, Kütahya
Simav Peri Vadisi, Ege Bölgesi’nde yer alan peribacalarıyla ünlü bir vadidir. Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Yeniköy’ün Sarıyer mevkiinde bulunur. Yerel halk buraya bazen ‘Peri Vadi’, bazen ‘Yeniköy Peribacaları’, bazen de ‘Simav Peribacaları’ olarak isimlendiriyor. Hangi ismi tercih ederseniz edin, buraya gitmenizi tavsiye ediyoruz. Ulaşım açısından, İstanbul’a 415 km, İzmir’e 213 km, Balıkesir’e 119 km ve Kütahya’ya 170 km uzaklıktadır. Turizm açısından bölgenin geliştirilmesi için çalışmalar henüz yeni başlamıştır.
5. Frig Vadisi Peribacaları / İscehisar, Afyon
Afyon’un volkanik bir zemine sahip olması nedeniyle İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde peribacalarına rastlanmaktadır. Frig Vadisi’nde bulunan ve Afyonkarahisar Valiliği tarafından oluşturulan ‘Turizm Kuşağı Yolu’ sayesinde bu peribacalarını birbirine bağlayan güzergahı izleyerek bu doğal oluşumları ziyaret edebilir ve keşfedebilirsiniz.
6. Seben / Bolu
Bolu’nun güneyinde yer alan Aladağ Çayı Vadisi’ndeki Seben, tarihin derinliklerinden gelen Friglere ait gizemli yerleşim alanlarını günümüze kadar korumaya devam ediyor. Hafta sonları keşfe çıkan doğa ve tarih meraklılarının ilgisini çeken bu bölge, Seben ilçesine üç kilometre uzaklıktaki Solaklar Köyü’nde bulunuyor. Volkanik bir arazi üzerinde yer alan bu alan, yüzlerce yıl boyunca aşınmış kayalar, peribacaları, mağaralar, ilginç kanyonlar ve koni şeklindeki kayaçlarla dolu bir coğrafya sunuyor. Gelen ziyaretçiler, buranın adeta minyatür bir Kapadokya olduğunu düşünüyor.
7. Selime Peribacaları / Aksaray
Nevşehir’e olan yakınlığı ve benzer toprak yapısıyla dikkat çeken Selime, peribacalarıyla ünlü bir yerdir. Özellikle, Kapadokya’nın giriş kapısı olarak bilinen Aksaray’ın Selime kasabası yakınlarında yer alan çeşitli boyutlardaki yüzlerce peribacası, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Yaklaşık bin 700 yıl önce Hristiyanlar tarafından yüksek sesle ilk ayinlerin yapıldığı Selime Katedrali de bu bölgede bulunmaktadır. Kapadokya’nın diğer bölgelerinde görülen peribacalarının benzerlerini içeren bu alan, büyük bir turistik cazibe merkezidir.
8. Meşeli Köyü Peribacaları / Şavşat, Artvin
Artvin, genellikle yemyeşil doğası ve gizli kalmış cenneti Karagöl ile anılır. Ancak burada başka bir doğa harikası daha bulunmaktadır. Şavşat ilçesine bağlı Meşeli Köyü’nde yer alan peribacaları, doğanın büyüleyici güzelliklerinden biridir. Bu bölgede, peribacası oluşumlarını tepeden izleyebilirken, Kapadokya’dakileri ise daha çok aşağıdan seyredersiniz. Peribacaları, çam ağaçlarının arasından yükselerek muhteşem bir manzara sunar. Karagöl Sahara Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan bu doğa harikasının yanı başında Çil Gölü de yer almaktadır. Buraya kadar gelmişken, Çil Gölü’nü de mutlaka görmelisiniz.
9. Sakaeli Gelincik Kayası Peribacaları / Orta, Çankırı
Çankırı’nın Orta ilçesinde yer alan Sakaeli Köyü, Kapadokya’daki oluşumları andıran tarihi kaya yerleşimleri ile dikkat çekiyor. Roma ve Bizans döneminden kalma bu kaya yerleşimleri, bölgeyi keşfetmek isteyenlerin ilgisini çekiyor. Yerel halk tarafından ‘Çankırı’nın Peribacaları’ olarak adlandırılan bu alandaki kaya yerleşimleri, 1990 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. Çakıl taşlı tortul kayaçlardan oluşan ve yüzeyinde yaklaşık 130 adet kaya oyuğuna sahip olan bu yapılar, zamana karşı direncini koruyor. Kapadokya dışında ülkemizdeki peribacaları yazımızın sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir: