Kahve, çoğu insan için güne zinde başlamanın harika bir yoludur. Ancak fazla tüketildiğinde sindirim problemlerinden kalp çarpıntısına, yüksek tansiyondan kas yıkımına kadar pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Bu nedenle uzmanlar, günde ortalama 2 fincan kahvenin üzerine çıkılmaması gerektiğini belirtiyor. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız bu yazıda, kahve tiryakileri için kahveye alternatif içecekler neler, tek tek sıraladık. Keyifli okumalar!
1. Hindiba kahvesi
Hindiba kahvesinin tadı aslında standart kahve ile çok benzer. Tek farkı kafein içermiyor olması diyebiliriz. Ayrıca hindiba kahvesinin zengin inulin içeriği sayesinde sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin çoğalmasını teşvik ederek sağlıklı bağırsak florasının oluşmasına katkı sağladığı biliniyor. Faydaları nedeniyle son zamanlarda tüketimi epey yaygınlaşan bu kahveyi, öğütülmüş ve kavrulmuş olarak hemen hemen tüm kahvecilerde bulabilirsiniz. Yapımında ise filtre kahve makinesi, french press veya espresso makinesi kullanabilirsiniz.
Hazırlanışı:
İlk kez deneyecekseniz 180 ml suya 2 kaşık olacak şekilde hazırlayabilirsiniz. Daha sonra damak zevkinize göre yoğunluğunu artırıp azaltabilirsiniz. Bununla birlikte eğer hamileyseniz veya emziriyorsanız, bu süreçler için güvenliğini teyit edecek araştırmaların yetersiz olması nedeniyle hindiba kahvesini tüketmeniz önerilmemektedir.
2. Matcha çayı
Matcha çayı, camellia sinensis bitkisinin pişirilip, kurutup ve daha sonra öğütülüp toz haline getirilmesiyle elde edilen bir tür yeşil çaydır. Araştırmalar, iyi bir antioksidan kaynağı olan yeşil çayın yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini gösteriyor. Ayrıca yeşil çayın düşük vücut yağı oranı ile de ilişkilendirildiği biliniyor.
Hazırlanışı:
1 – 2 çay kaşığı matcha tozunu seramik bir kupaya koyun. Sıcak ama kaynar olmayan suyu kupaya ilave edip toz eriyene kadar karıştırın. Hafif köpük oluşmaya başladığında matcha çayınız hazır demektir, şimdiden afiyet olsun!
3. Altın süt
Altın süt, kahveye alternatif içecekler arayanlar için mükemmel bir seçenek olabilir. Zencefil, zerdeçal, tarçın ve karabiber gibi baharatlarla hazırlanan bu içeceğe bazıları vanilya, kakule ve bal gibi eklemeler de yapıyor. Siz de damak zevkinize göre eklemeler veya çıkarmalar yapabilirsiniz.
Hazırlanışı:
240 ml sütü küçük bir tencereye koyun. Ardından yarım çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal, ¼ çay kaşığı tarçın, bir çimdik zencefil ve bir tutam karabiber ekleyin. Bu karışımı ısınana kadar düşük ateşte karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladığında afiyetle tüketebilirsiniz.
4. Limonlu su
Antioksidan kaynağı olan limonlu su, güne başlamanın harika bir yoludur. Kalorisiz ve kafeinsiz olmasıyla birlikte, günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %10’unu karşılar. Bilindiği gibi C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra cildi güneşin zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur. Ayrıca cildin, tendonların ve bağların temel yapısı olan kolajen oluşturmak için de vazgeçilmez bir vitamindir.
Hazırlanışı:
240 ml suya yarım limonun suyunu ekleyip sabahları tüketebilirsiniz. Tatlandırmak için salatalık, nane veya fesleğen gibi eklemeler yapabilirsiniz.
5. Yerba Mate çayı
Yerba mate çayı, Ilex Paraguriensis ağacının kurutulmuş yapraklarından elde edilen doğal kafeinli bir bitki çayıdır. Sabah kahvenize bir ikame arıyorsanız ancak kafeinden de vazgeçmek istemiyorsanız yerba mate sizin için iyi bir alternatif olabilir. Zira 1 kupa yerba mate çayı, orta boy kahve içeriğine benzer oranda kafein içerir. Ayrıca riboflavin, tiamin, demir, fosfor, kalsiyum, E ve C vitaminleri açısından da zengin bir içecektir. Bu içeceği deneyimleyenler acı ve dumanlı bir tada sahip olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte uzmanlar yerba mate çayının ölçülü tüketilmesini öneriyor. Zira günlük 1-2 litre düzenli olarak tüketilmesinin bazı kanser türleri ile ilişkili olabileceğini gösteren çalışmalar mevcut.
Hazırlanışı:
Yerba mate çayını hazırlamak için çay toplarından faydalanabilirsiniz. Çay topuna koyduğunuz yaprakları sıcak suda 3 – 5 dakika demlemeniz yeterli!
6. Chai çayı
Chai çayı, güçlü otlar ve baharatlar ile harmanlanan bir tür siyah çaydır. Kahveden daha az kafein içermesine rağmen araştırmalar chai çayının da zihinsel uyanıklığı tetiklediğini gösteriyor. Ayrıca güçlü bir antioksidan olarak kabul edilen siyah çayın kalp rahatsızlıkları riskini azalttığı biliniyor.
Hazırlanışı:
4 kakule tohumu, 2 karabiber ve 4 karanfili derin bir kapta iyice ezin. Daha sonra ocakta 2 su bardağı suyu, yaklaşık 3 cm kalınlığında bir dilim taze zencefili, 1 adet çubuk tarçını ve ezdiğiniz baharatları kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra tek kullanımlık 2 adet siyah poşet çayı karışıma ekleyin ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Demlenme aşamasından sonra içeceğinizi süzerek servis edebilirsiniz. Eğer chai tea latte yapmak istiyorsanız su yerine süt kullanabilirsiniz.
7. Rooibos çayı
Rooibos çayı, Afrika kökenli kafeinsiz bir çay türüdür. Diğer tüm çaylara göre daha uzun demlenme süresine sahip olmasına rağmen acı bir tadı bulunmuyor. Bunun yerine rooibos çayı tatlı ve meyvemsi bir aromaya sahip. Yapılan bazı çalışmalar, antioksidanlar bakımından zengin olan rooibos çayının kalp hastalıkları ve kanser geliştirme riskini düşürdüğünü gösteriyor.
Hazırlanışı:
Öncelikle 250 ml suyu kaynatarak işe başlayın. Daha sonra kaynayan suyu ocaktan alın ve 1 – 2 çay kaşığı kurutulmuş rooibos çayı ekleyin. Üstünü kapatıp 10 – 15 dakika demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz.
8. Elma sirkesi
Elma sirkesi, ezilmiş elmaların fermente edilmesiyle elde edilir. Yapılan bir araştırmada, insülin direnci olan kişilerin yemekten önce 20 gram elması sirkesi içmesinin, kan şekeri seviyelerindeki artışı %64 azalttığı bulundu. Ancak bu etkinin tip 2 diyabette geçerli olmadığı görüldü. Bununla birlikte elma sirkesinin tokluk hissini sağlayabileceği ve orta derecede kilo kaybına neden olabileceği düşünülüyor.
Hazırlanışı:
240 ml soğuk suya 1 -2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip karıştırın. Dilerseniz içine bal veya farklı tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz.
9. Kombucha çayı
Kombucha çayı, siyah çayın bakteri, maya ve şekerle fermente edilmesi sonucu elde edilir. Fermantasyon işleminden sonra elde edilen çay probiyotikler, asetik asit ve antioksidanlar bakımından zengin bir içeriğe sahip olur. Sağlık açısından oldukça faydalı olan kombucha çayının yapımı için internetteki videoları izleyebilir veya bilen biriyle yapmayı deneyebilirsiniz.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Kafeini Bırakamayanlar Buraya! Kahvenizi Daha Sağlıklı Hale Getirmenin 8 Yolu
Rooibos’tan Oolong’a: Siyah Çaya Alternatif Çay Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Kaynak: 1