Bugün (6 Şubat) sabah saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerine göre 7 kilometre derinlikte gerçekleşen depremin büyüklüğü ise 7,7 olarak açıklandı. 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 42 artçı depremin meydana geldiği ifade ediliyor. Bununla birlikte depremin Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye ve Malatya gibi şehirlerde de hissedildiği, ciddi maddi hasarın yanı sıra ne yazık ki çok sayıda vatandaşın yaralandığı ve hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Saat 10:50 itibarıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 284 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 323 kişinin de yaralandığını açıkladı. Detaylara birlikte bakalım…
Bugün saat 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi
Bazı uzmanlar tarafından son dönemde meydana gelen en şiddetli depremlerden biri olduğu ifade edilen deprem nedeniyle Kahramanmaraş’ta ve çevre illerde çok sayıda binanın yıkıldığı ve hasar gördüğü ifade ediliyor. Bununla birlikte 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede 42 artçı deprem meydana geldiği açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 284 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 323 kişinin de yaralandığını açıkladı. Öte yandan ne yazık ki, ilerleyen süreçte ölü ve yaralı sayısının da artabileceği dile getiriliyor.
AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre Kahramanmaraş’taki depremin hemen ardından, sabah saat 04.26’da Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi
Kısa bir süre sonra, 04.36’da ise Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 6,5 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi. Arka arkaya yaşanan depremler nedeniyle bölgede büyük panik yaşanırken ne yazık ki çok sayıda vatandaş deprem nedeniyle hayatını kaybetti veya yaralandı.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem 9 farklı şehirde hissedildi
Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye ve Malatya’da 7,7 büyüklüğündeki deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle çok sayıda bina hasar gördü, çok sayıda bina yıkıldı.
Uzmanlar, depremin etkili olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşlara “evlerini terk etme çağrısında” bulundu
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından, “Arkadaşlar, deprem bölgesinde iseniz evi terk edin. Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir. Geçmiş olsun. Ölenlere Allahtan rahmet, yaralılara şifa dilerim.” ifadelerini kullandı. Öte yandan Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ise Kahramanmaraş depreminin “17 Ağustos depreminden bu yana yaşadığımız en büyük deprem” olduğunu ifade etti.”
Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun “ölü ve yaralı sayısı vermenin mümkün olmadığını” açıkladı
Coşkun, konuyla ilgili, “Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi. Bir şey söylemek için erken. Bilgiler netleştikten sonra gerekli açıklama yapılacak.” ifadelerini kullandı.
Deprem nedeniyle farklı illerde çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti, pek çok vatandaş yaralandı
Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, 34 binanın yıkıldığını, 5 kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Şanlıurfa Valisi 15 kişinin hayatını kaybettiğini 30 kişinin ise yaralandığını ifade etti. Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ise şehirde 6 bina yıkıldığını, 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 79 kişinin yaralandığını açıkladı.
Adıyaman’da en az 100, Malatya’da ise en az 130 bina yıkıldı!
Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar korkunç tabloyu, ”Çok sayıda bina göçük durumda, 28 kişi hayatını kaybetti. Yıkılan bina sayısı en az 100 civarında.” sözleriyle açıkladı. Malatya Valisi Hulusi Şahin ise “İlk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı. 100’ü aşkın yaralı var, 3 kişinin enkazdan cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Resmi makamlardan yapılan açıklamalara göre, Gaziantep’teki yıkılan bina sayısı ise 531. Gaziantep Valisi Davut Gül, “Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu.” şeklinde bir açıklama yaptı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uluslararası yardım çağrısını da içeren “4. seviye alarm” verildiğini açıkladı
Soylu depremin ardından yaptığı açıklamada, “Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır. Şu ana kadar 6’nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6. Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz.” ifadelerini kullandı.
Kızılay, son yılların en büyük depremi nedeniyle ülke genelinde kan bağışı çağrısında bulundu
Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, depremin ardından hasarlı binalara girilmemesi ve yolların arama kurtarma ekipleri için açık tutulması gerektiğini hatırlattı. Bununla birlikte ilerleyen saatlerde deprem bölgesindeki vatandaşlar için kan ihtiyacı olabileceğini ifade eden Kınık, tüm Türkiye’deki vatandaşlara kan bağışı çağrısında bulundu.
Kahramanmaraş depremi çok sayıdaki yabancı ülkede de hissedildi
Mısır, Lübnan, Irak ve Suriye gibi ülkeler de Kahramanmaraş depreminden etkilendi. İlk belirlemelere göre Suriye’de en az 100 kişi hayatının kaybetti, çok sayıda insan yaralandı.
Elon Musk, Türk hükûmetinin onayından sonra, Starlink uydularını Türkiye’ye gönderilebileceğini dile getirdi
Musk, depremin ardından Türkiye’de iletişim sıkıntılarının yaşandığını bu nedenle Starlink uydularının gönderip gönderemeyeceğini soran bir Twitter kullanıcısına “Starlink henüz Türk hükümetince onaylanmadı. Space X onaylanır onaylanmaz gönderebilir.” şeklinde bir karşılık verdi.
Öte yandan Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden da deprem bölgesine yardım gönderilmesi talimatı verdi.