Bu sabah saatlerinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Kahramanmaraş’ın da aralarında olduğu 10 farklı şehirde çok sayıda bina hasar gördü. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada 912 kişinin yaşamını kaybettiğini ifade etmişti. Ancak resmi makamlar kısa süre önce can kaybının 1541’e yükseldiğini açıkladı. Erdoğan Kahramanmaraş depreminin ardından yaptığı açıklamada “1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık.” ifadelerini kullanmıştı. Uzmanlar da benzer fikirde! Bazı jeoloji mühendisleri, depremin ardından dikkat çeken açıklamalara ve uyarılara imza atıyor. Detaylara birlikte bakalım…
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yetkililere bölgedeki barajların kontrol edilmesi çağrısında bulunuyor
Bununla birlikte Görür, yer bilimcilerin bu sabah meydana gelen deprem hakkında çeşitli uyarılarda bulunduğunu, ancak uyarıların dikkate alınmadığını belirtiyor. Öte yandan Görür, Kahramanmaraş’taki depremin ardından Hatay ve Adana’ya da dikkat etmek gerektiğini ifade ediyor.
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’a göre Kahramanmaraş’taki deprem “130 atom bombası” gücünde!
Ercan, sosyal medya hesabı üzerinden Hatay-Osmaniye-Kahramanmaraş-Gaziantep hattında “yüzyıllardır beklenen” depremin 130 atom bombası gücünde olduğunu dile getirdi. Bölgede şiddetli artçı depremlerin devam edebileceği uyarısında bulunan Ercan, bölgedeki vatandaşlara evlerine girmemeleri konusunda çağrıda bulundu.
Prof. Dr. Şerif Barış, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremi 1999 yılındaki depreme benzetti
Barış, konuyla ilgili olarak, “Maalesef çok büyük bir deprem, 1999’daki Kocaeli depremine benzer bir deprem. Yıkımlar yapacağı kesin. Özellikle kırsal alandaki evlere girmemekte fayda var.” ifadelerini kullandı.
Bazı uzmanlar, 7,7 büyüklüğündeki depremin “beklenen bir deprem” olduğunu ifade ediyor
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal Türkiye’yi yasa boğan deprem hakkında “Beklediğimiz bir depremdi. Yıllardır konuştuğumuz bir depremdi. En son Sivrice Pütürge depreminden sonra söyledik. Doğu Anadolu fay zonunun Türkiye’nin en tehlikeli zonlardan biri olduğunu söyledik oradan itibaren Sincik, Gölbaşı, Türkoğlu ve Hatay segmentlerinin sismik boşluk olarak beklediğini buralarda tedbir alınması gerektiğini vurguladık.” ifadelerini kullandı.
Pampal, Kahramanmaraş’taki depremin ardından özellikle Hatay bölgesinde daha şiddetli depremlerin meydana gelebileceği konusunda da uyarılarda bulundu. Bunun yanı sıra Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise Muğla’nın Marmaris ilçesinde 7 büyüklüğünde deprem olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
7,7 Büyüklüğündeki depreme dair daha detaylı bilgi almak için:
17 Ağustos’tan Sonraki En Büyük Felaket: Kahramanmaraş’ta 7,4 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
Kaynak: 1