Derslerde, toplantılarda, birilerinin problemini dinlerken önünüzde kağıt kalem varsa direk kağıtla kalemi buluşturup bir şeyler karalamaya başlarız. Hatta bu durum karşımızdaki insanlar tarafından saygısızca anlaşılabilir, onları dinlemediğimizi düşünebilirler.
Aslında durum bundan çok daha farklı. Karalama yapmak beyninizin canlı kalması ve dalıp gitmenizi engellemek için birebir. Biz de sizlere karalama yapmaya başladığınızda asla durmamanız için karalamanın faydalarını derledik.
1. Konsantrasyonunuz güçlenir
Yukarıda gördüğünüz karalama Hilary Clinton’nın çok önemli bir toplantıda yaptığı bir karalamadır. Karalamak, odaklanmayı ve konsantrasyonu yükseltir. Karalama yaparken dinlemiyormuş gibi gözüken insanların daha dikkatlice dinledikleri kanıtlanmıştır. Dalıp gitme durumunun önüne geçer.
2. Hafızayı güçlendirir
Karalama yapanlar dinledikleri şeyleri daha çok hatırlarlar ve daha yüksek hatırlama kapasitesine sahip olurlar.
Karalama yapmayanlarda dalıp gitme oranı daha yüksektir ve bu insanlarda dinlediklerini duymama ve anlamama gibi durumlar gözlemlenmiştir.
3. Yaratıcılığı arttırır
Bu karalamada Harry Potter’ın yazarı J.K. Rowling’e aittir. Karalamak keşfetme bilincini yükseltir. Kalemle kağıdı buluşturduğumuz noktada beynimiz aktif bir şekilde çalışmaya başlıyor. Yaratıcılığı körelten bazı duygulardan ve düşüncelerden uzaklaşmanıza yardımcı olur.
4. Problem çözümlemeye yardımcı olur
Dostoyevsky’nin karalama yapmasından da anladığımız gibi, problem çözmede başka açılardan bakmanıza yardımcı olabilir. Sebep sonuç ilişkisi şeklinde düşünmemize yardımcı olur.
5. Büyük resmi görmemize yardımcı olur
Gözünüzden kaçan veya fark edemediğimiz ama aslında kabak gibi ortada olan şeyleri sırf gün içerisindeki donukluk yüzünden fark edememenizi engeller.
6. Gördüğümüzün, duyduğumuzun ötesinde düşünmemize yardımcı olur
Bir oda dolusu insan saatlerce aynı şey hakkında farklı çözümler üretmeye çalıştıkları noktada en başa dönüp durular. Bu durumda gördüğümüzün ve duyduğumuzun ötesinde düşünmemize yardımcı olur.
7. Çesitliliği arttırır
Karalama hayal gücünün saf bir egzersizidir.
Kısacası karalayın, Ne zaman bulunduğunuz yerden konudan kopmaya başladığınızı düşünürseniz karalamaya başlayın. Karalamaya başladığınız noktada o kağıda neler geleceğini asla bilemezsiniz
Kaynak:designschool