Çok değişik bir uygulama ile karşı karşıyayız. Adı kafatası uzatma. Hali hazırda günümüzde Afrika’nın belirli yerlerinde görülse de yakın çevremizde, komşularımızda falan görülmemesi sevindirici bir haber. Çünkü ne olursa olsun, inançlar nasıl şekillenirse şekillensin bu uygulama hiç hoş durmuyor.
1. 2013 yılında Fransa’da arkeologlar yaptıkları kazılar esnasında garip bir şeyle karşılaştılar…
Bu kafatası eski bir aristokrata aitti ve kafatasında ciddi şekilde yapay deformasyon gözlemleniyordu.
2. Bu kafatasını ön tarafı düzdü ve arka tarafı ise geriye doğru koni şeklinde uzayan bir haldeydi…
Bu kafatası yapıları o dönemki yaşayan insanların zümresini ve saygınlığını temsil ediyordu.
3. Kafatası uzatma geleneği 1900’lü yılların başında Rusya, Kafkasya ve İskandinavya’da görülse de aslında mazisi 10.000 yıl öncesine dayanıyor…
Bunun en büyük kanıtı ise 1960 yılında İran ve Türkiye arasında bir bölge olan Şanidar Mağarası’nda bulunan 35 insana ait ve deformasyona uğramış kafatası kalıntısı.
4. Ayrıca 700’lü yıllarda yaşayan Yunan şair Hesiodos da bu tür kafatası deformasyonuna uğramış insanlardan yazılarında bahsettiği biliniyor…
Bazı kaynaklara göre Hesiodos’un yazılarında Hint ve Afrikalı insanların böyle yöntemlere başvurduğunu söylediği vurgulanıyor. Ayrıca tıbbın babası Hipokrat’ın da böyle bir varsayımı olduğu bazı güvenilir kaynaklarda kesin bir şekilde belirtiliyor.
5. Kafatası uzatma uygulaması Kongo’nun Mangbetu kabilesinde ve Vanuatu’da hala devam ediyor…
Ünlü antropolog Kirk Huffman‘a konuşan bir Vanuatu’nun Malekula bölgesinden olan bir kabileli şöyle diyor: “İnsanlarımızın temel ruhani inançlarından kökenini alıyor bu uygulama. Uzatılmış kafaların daha güzel ve yakışıklı olduğunu görüyoruz. Ayrıca uzun kafalar bilgeliği işaret ediyor.”
6. Peki bu uygulama nasıl gerçekleştiriliyor?. Aslında çok basit…
Bebeklerin kafalarının kalın bir keçe yardımıyla sıkıca bağlanması yeterli oluyormuş. Bebeklerin kafatasları henüz güçsüz olduğu için çok kolay deformasyona uğrayabiliyormuş.
7. Nöroşirürji dergisinde 2007 yılında yayınlanan bir makaleye göre…
O dönem yapılan araştırmalarda kasıtlı kafatası deformasyonunun çok ciddi formlarını bile uygulayan toplumlar üzerinde olumsuz bir etkisi olduğuna dair herhangi bir kanıt olduğu görülmediği açıklandı. Yani bu kafatası uzatma olayının beyne hiçbir zararı yok.
8. Çin’in batısında ise bu uygulama çocuklara tahtalar yardımıyla kafayı geriye doğru yatırma şeklinde uygulanıyor…
Nereden mi biliyoruz? Çinli bir Budist rahip ve gezgin olan Xuanzang’ın öğreti notlarında Batı Çin’de bu uygulamanın bu şekilde gerçekleştiğini söylediği görülüyor…
Kaynak:1