Akneler veya sivilceler insan vücudunun herhangi bir yerinde görülebilir. Vücudun baş bölgesi de bundan bağımsız değil. Kafada sivilce çıkması ise insanın yaşam standartlarını hayli olumsuz şekilde etkileyen bir durum. İşte bu yazımızda, herkesin karşılaşabileceği saç diplerinde ve kafada sivilce sorununu ele alacak, kafada sivilce neden çıkar ve tedavi yöntemleri nelerdir gibi sorulara yanıt arayacağız. Detaylara birlikte bakalım.
Bildiğiniz gibi sivilceler insan vücudunun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir
Elbette vücudun baş bölgesinde ortaya çıkan sivilceler de pek çok insanın korkulu rüyası.
Ancak yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren bu sorundan kurtulmak için uygulanabilecek bazı yöntemler var
Fakat her şeyden önce sorunun kaynağına inmek ve ne sebeple ortaya çıktığını tespit etmek gerekiyor.
Sivilceler saç derisinde veya saç çizgisinde de yaygın şekilde görülüyor
Kafada çıkan sivilceler bazı durumlarda ağrıya, kaşıntıya veya acıya neden olabilir. İçerisi irin dolu bu şişlikler genelde beyaz nokta şeklinde ortaya çıkıyor. Ayrıca kafadaki sivilceler bazen iltihapla birlikte kabuklanma sorununa da sebep olabilir.
Kafada sivilce neden çıkar?
Uzmanlar, kafada oluşan ve bazen saç diplerinin geneline yayılan sivilcelerin temel sebebinin saç köklerinin tıkanması olduğunu dile getiriyor. Saç köklerinin tıkanmasının kökeninde ise ölü deriler, saç bakım ürünleri ve bakteriler gibi unsurlar yer alıyor.
Bazı uzmanlar çeşitli dış faktörlerle birlikte stres gibi unsurların da kafada sivilce çıkmasına neden olabileceğini belirtiyor
Ancak kafada sivilce neden çıkar sorusuna yanıt olabilecek başka şeyler da var. Bu unsurların tamamını şu şekilde sıralamak mümkün:
- Saç köklerinin tıkanması
- Saç derisindeki aşırı yağlanma ve sebum üretimi
- Bakteri kaynaklı iltihaplanma
- Saçtaki ölü deri hücreleri
- Hormon seviyelerindeki dalgalanma
- Saç bakım ürünleri
- Stres çok sık şapka veya saç bandı takılması
- Genetik
Kafada sivilce problemi nasıl teşhis edilir?
Elbette bu hususta önemli olan ilk şey hastanın şikâyetidir. Kafada sivilce probleminin teşhisi için kişinin şikâyetleri dinlenir ve saç derisindeki izlere bakılır. Bu sayede kolayca tanı yapılabilir. Öte yandan bu noktada dikkat edilecek bazı hususlar var. Kişinin çeşitli hastalıkları varsa veya hâlihazırda saç bakım ürünleri kullanıyorsa bunlar da hem teşhis hem de tedavi sürecinde göz önünde bulundurulmalı.
Kafada çıkan sivilceler nasıl tedavi edilir?
Elbette tedavi sürecinde nasıl bir yöntem uygulanacağına karar vermek için sivilcelere neden olan şeylerin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekiyor. Yani saç derisinde görülen sivilcenin tedavisi altta yatan sebebe bağlı olarak değişebilir. Ancak semptomlar ağır değilse evde uygulanabilecek bazı genelgeçer yöntemler de var.
Saça zarar verdiği düşünülen bakım ürünlerini kullanmayı bırakmak kafada sivilce sorununu ortadan kaldırabilir
Uzmanlara göre şapka veya saç bandı gibi ürünleri çok sıkı olacak şekilde kullanmak da kafada sivilce problemine neden olabilir. Bu doğrultuda ilgili ürünlerin doğru şekilde kullanılması da problemin çözümüne katkı sağlayabilir. Son olarak hijyen kurallarına dikkat etmek de tedavi sürecinin olmazsa olmazlarından.
Saç diplerinde çıkan sivilceler zaman zaman daha ciddi sorunlara neden olabilir
Söz gelimi kafadaki sivilceler şiddetli kaşıntıya, ağrıya veya acıya sebep oluyorsa tedavi yöntemlerinin farklılaştığını da belirtmek gerekiyor. Bu gibi durumlarda saç köklerindeki bakterileri temizlemek için antibiyotik tedavisine başlanabilir. Kıl köklerinde iltihap söz konusu ise cilde uygulanan özel ilaçlara başvurulabilir ve son olarak kaşıntı şikayetlerini azaltmak için antihistaminik ilaçlar tercih edilebilir.
Kafada çıkan sivilce tehlikeli mi?
Bu sorunun yanıtı hayli değişken. İlk etapta özellikle kaşıntı veya ağrı gibi sorunlara neden olmayan sivilcelerin kendiliğinden geçmesi beklenebilir. Ancak uzun süredir varlığını sürdüren ve şiddetli ağrıya sebep olan sivilceler için profesyonel yardıma başvurmak gerekebilir.
İlginizi çekebilir:
Pürüzsüz Bir Cilt İçin: 5 Adımda Sivilce İzleri Nasıl Geçer?
Kaynak: 1