Ne yazık ki bir kadının gezegenimizdeki her yeri görmesi mümkün değil! Çünkü dünyanın farklı bölgelerinde kadınların girmesinin yasak olduğu bazı yerler var. Bu tuhaf yasakların arkasında ise genellikle kültür ve dini inançlar yer alıyor. Peki, kadınların girmesine izin verilmeyen yerler hangileri? Gelin birlikte bakalım.
1. Athos Dağı
Athos Dağı, 1000 yıldan uzun süredir Ortodoks hacılar ve din adamları için son derece önemli bir merkez olmaya devam ediyor. Muhteşem doğa manzaralarına ev sahipliği yapan dağ, doğal güzellikleri ve kültürel önemi sebebiyle UNESCO Dünya Mirası alanı olarak korunuyor. Ne var ki bu önemli bölge, aynı zamanda kadınların girmesine izin verilmeyen en geniş coğrafi alanlardan biri olarak biliniyor. Evet, kadınların girmesine izin verilmeyen yerler listemizin ilk sırasında Yunanistan’daki Athos Dağı yer alıyor. 1046 yılından bu yana kadınların bu kutsal dağa ayak basmasına izin verilmiyor. Çünkü kadınların varlığının dağda yaşayan keşişlerin bekârlık yeminlerine bağlı kalmalarını zorlaştıracağına inanılıyor. Ancak bu ilginç yasağın başka bir gerekçesi daha var.
Azize Meryem’in bölgeyi ziyaret ettiğine ve dağın oğlu İsa Mesih tarafından ona verildiğine inanılıyor. Bu nedenle kadim inanışa göre dağın bulunduğu adada kadın cinsinin yalnızca Azize Meryem tarafından temsil edilmeli. Bu sebeple başka hiçbir kadının bölgeye girmemesi gerektiğine inanılıyor. Öte yandan dişi keçiler hariç dişi hayvanların dahi bölgede dolaşmasına izin verilmiyor.
2. Omine Dağı
Gezegenimizdeki bazı dağların zirvelerinde cinsiyet eşitliğine rastlamak ne yazık ki mümkün değil. Onlardan biri de Japonya’daki Omine Dağı. Honshu Adası’nda bulunan ve UNESCO Dünya Mirası alanı olarak da belirlenen dağ, Şinto ve Budist tapınaklarına ev sahipliği yapıyor. Bu tapınaklarda ise din adamları, münzeviler ve gezginler yaşıyor. Ancak yalnızca erkek olanlar. Çünkü kadınların dağın yeri halkını rahatsız edeceğine inanılıyor.
3. Okinoşima Adası
Yalnızca erkeklerin girebildiği Okinoşima, Fukuoka açıklarında bulunan küçük bir ada. Adada Şinto rahipleri yaşayabiliyor. Yalnızca din adamlarını ağırlayan ada kutsal hatta bizzat tanrı olarak kabul ediliyor. Bu sebeple belirli zamanlarda adaya kabul edilen erkek ziyaretçilerin daia yalnızca kıyıya ayak basmasına izin veriliyor. Kadınların ise adanın yakınında geçmeleri dahi yasak. Üstelik yetkililere göre kadınların adayı ziyaret etmeye çalışması da son derece tehlikeli. Peki, Okinoşima Adası neden kadınların girmesine izin verilmeyen yerler listesinde yer alıyor? Aslında bu sorunun yanıtı tam olarak bilinmiyor. Ancak yaygın düşünceye göre Şinto rahipleri kanı pis olarak kabul ediyor. Kadınlar ise adet gördükleri için adaya alınmıyor.
4. Herbertstrasse
Almanya’nın Hamburg şehrindeki Herbertstrasse isimli caddeye kadınların ve çocukların girmesine izin verilmiyor. Çünkü cadde, Hamburg’daki seks işçisi kadınların evi konumunda.
5. Band-e-Amir Ulusal Parkı
Meşhur Hindukuş Dağlarının yamaçlarında yer alan ve doğal barajlarıyla ünlü Band-e-Amir Ulusal Parkı Afganistan’daki en önemli cazibe merkezleri arasında yer alıyor. Ancak etkileyici doğal güzellikleriyle dikkat çeken bu geniş coğrafyaya kadınların girmesine izin verilmiyor. Üstelik bu sefer yasağın sebebi kadim inanışlar değil. Kadınların parka girmesi 2023 yılında Taliban tarafından “tevazu ihlalleri” gerekçesiyle yasaklandı. Elbette bu, Afganistan’daki kadınları toplumsal yaşamın dışına itmek için atılan pek çok adımdan yalnızca biri.
6. Sabarimala Tapınağı
Hindistan’ın Kerala eyaletinde bulunan Sabarimala, bölgedeki en ünlü Hindu tapınaklarından biri. Ancak bu tapınağa 10 ila 50 yaş aralığındaki kadınların girmesine izin verilmiyor. Çünkü tapınağın baş tanrısı olarak kabul edilen Ayyappa’nın bekâr olduğu inanılıyor.
Kaynak: 1