“İyi haber: Küresel cinsiyet eşitsizliği giderek kapanıyor.” Ama aslında gerçek bu değil. Gerçeği ne kadar kabul etmek istemesek de, maalesef ki “cinsiyet eşitsizliği” olarak adlandırabileceğimiz bir şey mevcut. Bir kadınla bir erkeğin, aynı maaşı alması için yüzyıllar geçmesinin gerekmesini aklınız almayabilir, ama dediğimiz gibi kabul etmesi zor bir gerçek.
Cinsiyet “eşitsizliğinin” önümüzdeki 108 yıl içerisinde kapanması bekleniyor
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan, bu yılın “Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu” incelendiğinde, kadınlar ve erkekler arasındaki farkın, özellikle de ekonomi alanında çok fazla olduğu gözlemlenmiştir. Politika, eğitim, iş ve sağlık gibi alanlarda ise, fark, geçen yıla göre sadece %0.1 arttığı görülmüştür. Bu hızla devam ederse, bu alanlardaki cinsiyet “eşitsizliğinin” önümüzdeki 108 yıl içerisinde kapanması bekleniyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliği elde eden hiçbir ülkeye sahip değiliz
BM Kadınları Bölge Müdürü Anna-Karin Jatfors, şu sözleri söylüyor: “Küresel olarak gördüğümüz şey, gelişmişlik düzeyi, bölge veya ekonomi türü ne olursa olsun, toplumsal cinsiyet eşitliği elde eden hiçbir ülkeye sahip olmadığımızdır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği dünyanın gerçeğidir ve özellikle de kadınların yaşamının her alanında bunu görüyoruz.” Ayrıca şunu da ekliyor: “Ekonomik eşitlik için 202 yıl çok uzun bir süre.”
Hükümetler eşit ücret politikaları, ebeveyn ve yaşlı bakımı gibi alanlardaki yatırımları arttırarak cinsiyet eşitsizliğinin kapanmasını hızlandırılabilir
Jatfors, hükümetlerin eşit ücret politikaları, ebeveyn ve yaşlı bakımı gibi alanlardaki yatırımları arttırarak bu açığın kapanmasının hızlandırılabileceğini söyledi. Ayrıca kadınların hamilelik sırasında iş güvenliği de dahil olmak üzere, iş güvencesini içeren yasal korumalara izin vermeleri gerektiğini de belirtti.
Cinsiyet eşitsizliğini önlemekte en kötü olan ülkeler Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da
Dünya Ekonomik Forumu, geçtiğimize yılla kıyaslandığında “çok az ilerleme” kaydedildiğini açıkladı. Cinsiyet eşitsizliğini kapatmakta en kötü olan ülkelerinse Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da olduğunu belirtti.
İzlanda ise, cinsiyet eşitsizliğini önleme konusunda, listede 1 numarada
İzlanda ise, cinsiyet eşitsizliğini kapatma konusunda, listede 1 numarada. Hatta Ekim ayında, İzlandalı kadınlar tarafından düzenlenen, ücret eşitsizliğini ve cinsel tacizi protesto eden yürüyüşe katılan kadınlar arasında ülkenin Başbakan’ı Katrin Jakobsdot’ti de vardı. Kadın liderleri olan diğer ülkeler ise, İngiltere ve Yeni Zelanda gibi, 7. ve 15. sırada.
Çin aynı zamanda, Dünya’da kadın sağlığı konusunda en sonda gelen ülke
Aynı zamanda Asya’da, Filipinler sekizinci sıraya yükseldi. Bu nedenle, eğitim, politika, cinsiyet ve ücret eşitliği gibi konulardaki farkı kapatmak konusunda Asya’daki en başarılı ülke olmaya hak kazandı. Kıtanın geri kalanının sıralaması ise Filipinlerden çok çok uzak. Sırasıyla Laos 26., Singapur 67., Çin ise 103. sırada. Çin aynı zamanda, Dünya’da kadın sağlığı konusunda en sonda gelen ülke.
ABD 2006 yılında, 66. sıradan, 98. sıraya düştü
Bulgulara göre, politik güçlendirme, toplumsal cinsiyet farkının en geniş kaldığı yer. ABD 2006 yılında, 66. sıradan, 98. sıraya düştü. Buna rağmen, geçtiğimiz günlerde yapılan ara seçimlerde, kadınlar ABD parlamentosunda 102 sandalye kazandı.
Erkekler daha fazla maaş getirisi olan, üst düzey yöneticilik ve mühendislik gibi alanlarda işe alınırken, kadınlar veri analistleri ve bilgi yöneticileri olarak işe alınıyor
Rapora göre, cinsiyet eşitsizliği için yeni bir sektör daha ortaya çıkıyor. Dünya Ekonomi Forumu ve LinkedIn tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yapay zeka alanındaki iş açığı diğer sektörlere kıyasla üç kat daha fazla. Fakat bu sektörde de, diğer sektörlerde olduğu gibi, cinsiyet eşitsizliği var ve erkekler daha fazla maaş getirisi olan, üst düzey yöneticilik ve mühendislik gibi alanlarda işe alınırken, kadınlar veri analistleri ve bilgi yöneticileri olarak işe alınıyor.
Dünya Ekonomi Forumu’na göre, kadınlar ve erkekler arasındaki, maaşlar da dahil olmak üzere, ekonomik farklılık öylesine fazla ki, bu kadar büyük bir farkı dengelemek, tam tamına 202 yıl sürebilir
“İnsan becerilerinin, özellikle de teknoloji alanında, giderek daha önemli olduğu bir dönemde, dünya kendisini daha fazla kadınların yeteneklerinden mahrum bırakamayacak”
Dünya Ekonomi Forumu’nun kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Klaus Schwab, “İnsan becerilerinin, özellikle de teknoloji alanında, giderek daha önemli olduğu bir dönemde, dünya kendisini daha fazla kadınların yeteneklerinden mahrum bırakamayacak” diyor.
Kaynak: 1