Hiç kimse kendi yaşamının ne zaman sona ereceğini bilemez. Ancak ortalama bir kadının ortalama bir erkekten daha uzun süre hayatta kalacağını düşünmek yanlış olmaz. Çünkü bilimsel verilere göre kadınlar erkeklerden daha uzun yaşıyor. Üstelik bu durum farklı toplumlar için de geçerli. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınların ortalama yaşam süresi 79,3 yıl. Amerikalı erkekler ise ortalama 73,5 yıllık bir ömre sahip. Benzer şekilde ülkemizde de kadınların ömrü erkeklerin ömründen daha uzun. Son verilere göre Türkiye’deki kadınlar erkeklerden yaklaşık 5 yıl daha fazla yaşıyor. Peki ama neden? Dünya genelinde kadınlar neden erkeklerden daha uzun yaşıyor? Gelin, bu soruya bilim hangi yanıtları veriyor birlikte bakalım.
Bilimsel araştırmalara göre dünya genelinde kadınların yaşam süresi erkeklerin yaşam süresinden daha uzun
İlk bakışta hayli enteresan görünen bu durumun ortaya çıkmasına sebep olan şeyler neler? Kadınlar neden erkeklerden daha uzun yaşıyor? Bilim insanlarına göre kadınların ortalama yaşam süresinin erkeklerin yaşam süresinden uzun olmasına neden olan birden fazla faktör var.
Hormonlar, kadınların daha uzun bir yaşam sürmesine olanak tanıyan unsurların başında geliyor
Bazı bilim insanları özellikle östrojen hormonunun kadınların uzun bir yaşam süresine sahip olmalarında önemli bir rol oynadığını ifade ediyor. Çünkü östrojen hormonu kan damarlarının genişlemesine neden oluyor.
Bu sayede hem kan damarlarının hem de endotel hücrelerin işlevinin iyileşmesine katkı sağlıyor. Böylece vücutta kan akışını iyileştiriyor ve kalp hastalığı riskinin önemli oranda azalmasına yardımcı oluyor. Bazı uzmanlar ise kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojenin hücreler için antioksidan işlevi gördüğünü ve ayrıca kötü kolesterol ile mücadeleye katkı sağladığını ifade ediyor
Uzmanlar erkeklerin riskli eylemlerde bulunma olasılığının daha yüksek olduğunu ifade ediyor
Bazı bilim insanları erkeklerin alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımına kadınlardan daha yatkın olduğunu belirtiyor. Ayrıca bilimsel verilere göre sağlıksız beslenme de erkekler arasında çok daha yaygın. Tüm bunlar, erkeklerde ölümcül hastalık görülme ihtimalinin kadınlardan daha yüksek olduğu anlamına geliyor.
Bunun yanı sıra bazı bilimsel çalışmalar erkeklerin kadınlara kıyasla gündelik yaşamda da daha dikkatsiz olma gibi bir eğilime sahip olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin ortalama olarak erkekler kadınlardan daha dikkatsiz bir şekilde araba sürüyor veya spor yaparken daha riskli eylemlere imza atıyor. Tüm bunlar, erkeklerin yaşamını kısaltan unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.
Kadınlar daha sağlıklı besleniyor
Kadınlar erkeklerden neden daha uzun yaşıyor sorusuna bilimin verdiği yanıtlardan bir de bu: Çünkü daha sağlıklı besleniyorlar! Sağlıklı beslenmek uzun ve sorunsuz bir yaşam sürmek için hayati öneme sahip. Bilim, bu kıymetli alışkanlığın kadınlar arasında daha yaygın olduğunu ifade ediyor.
Kadınlar tıbbi yardım almak konusunda erkeklere kıyasla daha bilinçli
Bazı bilimsel araştırmalara göre erkekler sağlık sorunlarını görmezden gelmek ve sorun ciddi boyutlara ulaşmadan doktora gitmemek gibi bir alışkanlığa sahip. Ancak buna karşın kadınlar bu konuda daha dikkatli ve hassas davranıyor.
Ayıca yine bilimsel araştırmalara göre Amerika Birleşik Devletleri’ndeki erkeklerin yarısına yakını doktorların tavsiyelerine uymuyor. Bu oran kadınlar arasında çok daha düşük. Tüm bunlar ise kadınlar ile erkekler arasında gözle görülür bir yaşam süresi farkının ortaya çıkmasına neden oluyor.
Erkekler duygularını bastırmaya daha yatkın
Uzmanlara göre bu, erkeklerin daha yakın sosyal ilişkiler geliştirmesini engelliyor. Ayrıca stres başta olmak üzere çeşitli psikolojik rahatsızlıklarla karşılaşma ihtimallerini de artırıyor. Buna karşın kadınlar ise daha geniş ve güçlü sosyal bağlantılara sahip olma eğiliminde. Bu sayede stres ve endişe gibi sağlık sorunlarıyla daha kolay bir şekilde mücadele edebiliyorlar.
Kaynak: 1